2 comentarii la „Iubirea care descumpăneşte. Predică la duminica a 19-a după Rusalii [ Lc. 6, 31-36, 2008]”

 1. „Experienţa cotidiană ne arată că până şi oamenii care primesc în forul lor interior porunca lui Hristos de a iubi pe vrăjmaşi, nu o înfăptuiesc în viaţa lor.

  De ce anume?

  Înainte de toate, pentru că nu putem iubi pe vrăjmaşii noştri fără a avea harul;dacă însă oamenii, înţelegând că acest lucru depăşeşte puterile lor fireşti, ar cere lui Dumnezeu să-i ajute prin harul Său, cum spune stareţul, vor primi cu siguranţă acest dar.

  Din nefericire, cel mai adeseori se întâmplă contrariul; nu numai necredincioşii, dar şi cei ce îşi spun creştini se tem să aibă faţă de vrăjmaşii lor atitudinea pe care o impune porunca lui Hristos.

  Ei cred, că de acest lucru nu vor profita decât duşmanii; privindu-şi duşmanii prin prisma deformatoare a urii, ei şi-i închipuie de obicei ca şi cum aceştia n-ar avea nimic bun în ei înşişi şi cred că vor profita doar de „slăbiciunea” lor, că vor răspunde la iubirea lor fie răstignindu-i, fie strivindu-i şi aservindu-i fără ruşine, şi atunci ar triumfa răul, personificat în general de aceşti duşmani.

  Ideea slăbiciunii creştinismului e profund falsă.

  Sfinţii au o putere care le-ar îngădui cu uşurinţă să-i domine pe oameni, să domine masele, dar ei urmează calea inversă: ei se fac robi fraţilor lor şi prin aceasta dobândesc o iubire care în fiinţa ei e nepieritoare.

  Pe această cale ei dobândesc o biruinţă ce rămâne în veci; în timp ce o victorie obţinută prin violenţă nu e niciodată durabilă şi, prin natura ei, nu este atât gloria, cât ruşinea umanităţii”.

  Viaţa şi învăţătura stareţului Siluan Athonitul, scrise de către ucenicul său, arhimandritul Sofronie, Ed. Deisis, ed.a II-a, pag. 247-248.

 2. Uf,părinte! E-atât de greu să-ţi iubeşti „vrăjmaşul”, mai ales atunci când dai nas în nas cu el, nu numai la sculare ci şi la culcare…şi asta zi de zi!

  Poţi oare, omeneşte vorbind, să rămâi indiferent la vorbe prefăcute,la acuze nefondate? Te rabdă oare inima să taci atunci când eşti nedreptăţit? Nu,fireşte.

  Şi-atunci,cum să nu se işte discuţii care numai bine nu aduc?

  Ei, şi-aşa, caută Carmen, caută,soluţii morale,că de! nu te poţi coborî la mahalagisme, tu eşti altfel, trebuie să fii altfel!

  (Fireşte că, la vremea şi starea aceea, nici nu-mi trecea prin minte că de fapt, construindu-mi un asemenea zid de apărare, nu numai că făceam loc mândriei în viaţa mea, dar aflam justificări din ce în ce mai dese, care susţineau alegerile făcute.)

  Vreme multă pentru a afla cale rătăcită nu mi-a fost dat să irosesc.Religiile orientale abundă în descrierea unor asemenea stări de, cum numesc oare? A,da – nivel ridicat de conştiinţă la care nu oricine are acces, ci doar marile spirite!

  Fie că vorbesc despre un înalt nivel de conştiinţă, fie că aduc în discuţie iubirea necondiţionată, fie că se face reclamă la terapia prin iubire, nicăieri şi nici o altă religie nu cred că vorbeşte despre iubirea vrăjmaşilor.

  Atăta vreme căt răspundeam răului cu rău -starea de iritare care se răsfrângea uneori prin duritatea si accentuarea anumitor cuvinte,prin ridicarea tonului,etc. – viaţa nu se schimba cu nimic.Din contră, uneori parcă se îndeplineau cuvintele rele ale „vrăjmaşului”, vrând parcă să mi se facă în ciudă.

  A fost trebuinţă de ceva timp pentru a-mi schimba optica.Însă, cu ce preţ? Al conştientizării propriei valori, însă a unei valori supraevaluate, departe de realitate.

  Din păcate, este calea cea largă pe care sunt sfătuiţi să meargă mulţi dintre semenii noştri.Unde duce ea însă, va vedea fiecare atunci când va ajunge la destinaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.