Alfabete vechi: glagolitic şi chirilic
Sfinţii Chiril şi Metodiu, din icoană, doi fraţi din Tesalonic, au fost trimişi de către împăratul bizantin Mihail al III-lea să propovăduiască creştinismul la slavi. Sfântul Chiril a alcătuit pentru aceştia un alfabet, potrivit pentru limba lor, care s-a numit glagolitic. Mai târziu, acest alfabet a suferit schimbări şi aşa s-a născut alfabetul chirilic, după numele creatorului său iniţial.
Alfabetul glagolitic, inventat de Sfântul Chiril special pentru slavi – sursa: aici şi aici
O formulă ulterioară prelucrată:
Alfabetul chirilic:
Alfabetul chirilic (slavon) folosit în redacţia Ţărilor Române:
Tatăl nostru scris cu litere chirilice:
Scrisoarea lui Neacşu, primul document păstrat în limba română (1521):
Un curs american de slavă veche – aici.
Pentru fonturi în limba slavă (free download) – aici şi aici.
Psa. Gianina
Frumos. Felicitări!
Salut, Parinte!
M-ar interesa sa invat si eu alfabetul adica sa pot citi un document scris in alfabet chiliric.
Ce sfat imi dati??
Să încercați să îl scrieți cu mâna dumneavoastră…pe o foaie…să puneți foaia lângă computerul dumneavoastră când citiți un text român în slavonă…și când aveți dubii asupra unei litere…să revedeți alfabetul.
În câteva zile…puteți citi un text românesc…scris cu litere chirilice/ slavone.
ah, asta e prima data cand vad o web-pagina cu diferenta intre glagolic si chirilic… si asa ca limba mea materna foloseste alfabetul chirilic as vrea sa dau mai multe detalii:Glagolic: facut din Sfinţii Chiril şi Metodiu, doi fraţi din Tesalonic (Atunci Imperiul Bizantin) in 855 Chirilic: facut din Chliment, Naum si Anghelari (bulgari, erau elevi lui Chiril si Metodiu) in Preslav (atunci capitala Bulgariei) in 893 (si amandoi frati Chiril si Metodiu n-au trait atunci) si se numeste „Chirilic” in numele lui sf Chiril. alfabetul Chirilic are la baza alfabetul Glagolic, dar este mai usor ca scriere si vorbire.