Înainte de praznicul Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva

Peste 20. 000 de oameni au participat sâmbata si duminica trecuta la slujba de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitana. Pe strazile din centrul Iasiului au fost purtate racla cu moastele Sfinte, dar si racla cu 33 de particele de sfinti. Dupa procesiunea numita “Calea Sfintilor”, racla Sfintei Parascheva a fost asezata pe un catafalc în curtea Catedralei.

Slujbe si piosenie pentru unii, vin, muzica si distractie pentru altii


Procesiunea a fost condusa de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si de ÎPS Calinic Botosaneanu. Apoi miile de pelerini sositi din toate colturile tarii s-au asezat la o coada care s-a întins pe aproximativ doi kilometri, pazita de peste 100 de jandarmi. În curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a fost construita o scena uriasa deoarece slujba de marti, prilejuita de Hramul Sf. Parascheva va fi oficiata in aer liber. Primaria Iasi alaturi de alti organizatori pregatesc deja masa pelerinilor, pentru marti la prânz, când vor fi servite gratuit 80.000 de sarmale.

Acestea vor fi facute inclusiv de angajati si angajate din Primarie, regii autonome, institutii publice, inclusiv politie si jandarmerie. Alaturi de sarmale se mai vor putea servi cârnati, colacei, vin si bere. Pentru pelerinii care vor sa se distreze, organizatorii au adus la Iasi celebrele “jucarii” de la Luna Park Mamaia. Pentru prima data la Iasi au ajuns “caracatita uriasa”, un simulator de zbor, dar si “tunelul groazei”.

Tot pentru cei ce vor sa se distreze, au fost amplasate corturi si standuri cu vin si alte bauturi alcoolice, muzica si gratare, chiar pe malul râului Bahlui. Pelerinii continua sa soseasca si în zilele acestea, pentru a putea fi în preajma Catedralei sau chiar a catafalcului marti, la slujba.

Traditia spune ca daca atingi în aceste zile racla de argint cu sfintele moaste ale Cuvioasei Sfinte Parascheva, care este si Ocrotitoarea Moldovei, vei putea fi ferit de boli si nenorociri pentru tot restul anului. Parcurile din zona Catedralei sunt deja pline de pelerinii care stau si noaptea sub cerul liber, deoarece vremea este însorita si calda ziua, iar noaptea nu este frig. Au fost ridicate corturi speciale, pazite de politie pentru a nu fi “luate în primire” de boschetari.

Cf. sursa.

Pr. Dorin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *