25 de ani de scris în Word

In octombrie 1983 a fost lansata pe piata versiunea Word 1.0 a programului care avea sa devina sinonim cu procesarea de text. A avut un start ezitant, nu s-a impus decat cativa ani mai tarziu, iar in ultimii ani a fost criticat pentru ca are o groaza de meniuri care nu-s folosite niciodata.

Stramosul Word s-a numit Bravo, program ce a fost primul procesor de text, dezvoltat in 1974 la Xerox Palo Alto Research Center. A fost folosit pe computerul Alto, primul din lume la care s-a utilizat un mouse. Charles Simonyi, unul dintre dezvoltatorii Bravo, a fost adus in 1981 la Microsoft de Bill Gates. Simonyi si-a adus un fost coleg de la Xerox si a dezvoltat programul de procesare text Multi-Tool Word, a carui denumire a fost schimbata in „Word”, de directorii de marketing ai Microsoft.

Word 1.0 a fost lansat in octombrie 1983 pentru sistemele Xenix si MS – DOS. Doi ani mai tarziu, Word a fost adus si pe calculatoarele Macintosh ale Apple, ale caror vanzari au crescut semnificativ in urma acestei miscari.

Word 1.0 for Windows a fost lansat in 1989, dar pretul era piperat, 500 de dolari. Vanzarile au crescut puternic un an mai tarziu cand pretul a scazut de trei ori. Word 2.0 a fost lansat in 1991, iar in 1993 Microsoft a decis sa alinieze numarul versiunii Word cu cele de la versiunile de MS – DOS si Mac, lansand Word for Windows 6.0.

Apoi, producatorul a decis sa lege Word de anul lansarii si a scos pe piata Word 95, Word 97 si Word 2000. La fiecare au aparut lucruri deranjante pentru multi utilizatori, cum ar fi meniurile personalizate de la 2000, sau Clippy, micul „asistent” care aparea mereu pe ecran la Word97.

Una din criticile adresate Word a fost ca de-a lungul anilor s-a incarcat cu prea multe meniuri inutile, in incercarea de a oferi de toate, tuturor. Erau multe lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le foloseau niciodata si nici nu le intelegeau, dar au persistat. Word 2002 a fost considerat mai usor de folosit, iar Office Word 2007 a reprezentat o restilizare majora.

Word are concurenti astazi, Open Office si chiar Google Docs se raspandesc tot mai mult, insa aplicatia Microsoft e nelipsita de pe calculatoarele multora, fie ca e cu licenta sau nu.

Cf. sursa.

Psa. Gianina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *