Ultimul parastas pentru cei trei Sfinţi români care se vor canoniza mâine, 26 octombrie 2008

Astăzi, 25 octombrie 2008, începând cu ora 11:30, pe espalanda Catedralei patriarhale din Bucureşti s-a săvârşit ultimul parastas pentru Mitropolitul Iachint de Vicina, Cuviosul Dionisie Exiguul şi domnitorul Neagoe Basarab. Slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, împreună cu slujitorii Catedralei patriarhale din Bucureşti.

Mâine, 26 octombrie 2008, la finalul Sfintei Liturghii săvârşite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa şi Kampania, Preasfinţitul Părinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi de un sobor de preoţi şi diaconi, va avea loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iachint de Vicina – primul Mitropolit al Ţării Româneşti, a Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit) – părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc, şi a Sfântului Neagoe Basarab, domnitorul Ţării Româneşti.

În şedinţa de lucru din 8-9 iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de prăznuire 1 septembrie, a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti, cu ziua de prăznuire la 28 octombrie şi a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, prăznuit la 26 septembrie.

Trăitor în a doua jumătate a secolului al V-lea şi prima parte a secolului al VI-lea, Dionisie cel Smerit sau Exiguul a fost un cunoscut traducător de scrieri patristice din Dacia Pontică. Opera sa constă în primul rând dintr-un număr de traduceri patristice în limba latină, cuprinse într-o Antologie de texte.

Iachint de Vicina a fost primul mitropolit al Ţării Româneşti, la 1359. În timpul păstoririi sale, au fost întemeiate noi aşezări mănăstireşti şi au fost intensificate legăturile cu Patriarhia de Constantinopol.

Domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521, Neagoe Basarab ocupă un loc însemnat în galeria personalitatilor istorice ale poporului român. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii româneşti, ‘Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie’.

Cf. sursa.

Psa. Gianina

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *