Se zice c-ar fi…Cleopatra

cleopatra

De la Elizabeth Taylor si pana la Sophia Loren, au existat multe chipuri ale Cleopatrei, insa cercetatorii cred acum ca au reusit sa recreeze imaginea cea mai apropiata de realitate a faimoasei regine egiptene, care a reusit sa le fure inima lui Iulius Cezar si Marc Antoniu.

Imaginea 3D a fost constituita din fragmente de imagini de pe artefacte antice, inclusiv un inel care dateaza din timpul domniei Cleopatrei, de acum 2000 de ani.

Adunate laolalta, a rezultat chipul unei tinere frumoase de etnicitate mixta, versiune foarte diferita de cea de portelan din 1961 a lui Elizabeth Taylor, prezentata in filmul Cleopatra, relateaza „Daily Mail”, in editia de marti.

Egiptologul Sally Ann Ashton, de la Universitatea Cambridge, considera ca imaginile 3D realizate pe calculator, in decurs de peste un an, se apropie cel mai mult de modul in care arata cu adevarat Cleopatra, regina ramasa in istorie pentru puterile ei de seductie, dar si pentru inteligenta si farmecul ei deosebit.

Chipul Cleopatrei in varianta 3D va fi prezentat intr-un documentar care va reflecta originile ei egiptene, cat si mostenirea filiatiei ei grecesti. „Probabil ca ea nu a fost complet europeana. Trebuie tinut minte ca familia ei a trait in Egipt timp de 300 de ani pana sa ajunga ea la putere”, a explicat Ashton.

Frumosul portret al reginei realizat in 3D contrasteaza totusi cu o alte imagini ale ei, mult mai putin flatante, noteaza „Daily Mail” . De exemplu, Cleopatra este infatisata pe o moneda de argint expusa la Muzeul Sefton din Newcastle in 2007, avand o frunte ingusta, o barbie ascutita, buze subtiri si un nas coroiat. Potrivit celeilalte fete a monedei, nici iubitul ei, Marc Antoiu, nu arata grozav, avand ochii bulbucati si ceafa lata.

Nascuta in Alexandria in 69 i.H, in cadrul dinastiei macedonene care a condus Egiptul timp de trei secole, Cleopatra a urcat pe tron de la varsta de numai 17 ani. Trei ani mai tarziu, ea l-a sedus pe Cezar, cu care a avut un fiu pe care l-a numit Caesarion. Dupa ce Cezar a fost asasinat, fermecatoarea regina a reusit sa-l cucereasca si pe Marc Antoniu.

In anul 31 i.H, cei doi au fost infranti in batalia de la Actium de Octavian, fiul adoptiv al lui Caesar si mostenitorul ales de acesta. Neacceptand sa ajunga sub dominatia lui Octavian, Cleopatra s-a sinucis la 12 august 30 i.Hr., lasandu-se, dupa cum spune legenda, muscata de vipere.

Cf. Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *