Previziuni tehnologice

ne-folosim-de-scara-tehnologiei

În ciuda crizei economice globale în extindere, oamenii nu vor renunţa la gadgeturi nici în 2009 În loc să arunce banii pe restaurante, filme sau escapade de weekend, ei vor prefera să investească cu plăcere în noi surse de divertisment tehnologic, spun specialiştii, iar asta înseamnă, de exemplu, ecrane TV mai mari, conectate la console de joc Sony Playstation 3, Microsoft Xbox 360 sau Nintendo Wii.

Bugetele de austeritate vor atrage cu sine şi înmulţirea unor aplicaţii de telefonie mobilă gratuite sau la preţuri reduse, potrivit publicaţiei Business Week. Consumatorii vor avea parte, astfel, de softuri online mai ieftine pentru iPhone-ul de la Apple, pentru BlackBerry RIMM, dar şi pentru diverse telefoane dotate cu sisteme de operare de la Nokia, Microsoft sau Google.

În plus, specialiştii intervievaţi de CNNMoney estimează şi că mulţi consumatori vor trece, în 2009, de la telefoanele mobile clasice la gadgeturi dotate cu e-mail şi acces la internet şi vor cumpăra servicii sau softuri speciale destinate „web-ului mobil”.

Primele pe listă în acest sens sunt aşa-numitele smartphone-uri, avântate pe piaţă de succesul unor dispozitive precum iPhone, BlackBerry sau Asus Eee PC, îmbrăţişate tot mai mult de corporaţii pentru funcţionalitatea sporită pe care o oferă faţă de laptop.

Până în 2012, întăreşte revista PC Magazine, 75% din toate telefoanele vândute în SUA vor fi smartphone-uri şi, până în 2015, acestea vor ajunge să acapareze 65% din vânzările globale. Smartphone-urile nu numai că vor include mai multe aplicaţii, completează Business Week, dar vor fi capabile să ducă la bun sfârşit şi sarcini mult mai complexe decât acum. Ca un exemplu, recunoaşterea vocală va fi mai precisă şi mai des întâlnită în rândul aplicaţiilor de telefonie mobilă.

Totodată, se aşteaptă ca 2009 să aducă şi o dublare a vânzărilor de netbook-uri – laptopuri portabile foarte uşoare, ieftine şi eficiente pentru folosirea internetului, care au determinat o scădere a preţurilor la laptopurile tradiţionale.

Pe de altă parte, scrie PC World , „reţelele vor fi stoarse precum lămâile” din cauza avalanşei audio-video care le supraîncarcă, urmând să se ajungă la un fel de criză a lungimii de bandă. Cu toate acestea, toată lumea se va îndrepta spre „cloud computing”, care devine rapid una dintre cele mai competitive pieţe din lumea IT-ului şi care îmbină puterea de calcul, spaţiul de stocare şi componenta software pe internet, într-o reţea complexă şi imensă de servere.

Totodată, un nou set de servicii, numite „asistenţi de internet”, adaugă Business Week, vor ajuta dispozitivele wirelles să trimită comenzi altor computere sau unor servere, în căutare de informaţii necesare utilizatorilor. Aplicaţiile mobile, printre care AroundMe de la iPhone, sunt îndreptate deja în această direcţie, sub forma unor servicii care îţi spun, de exemplu, atunci când aterizezi într-un oraş străin, ce evenimente culturale vor avea loc în acea zi, făcându-ţi rost şi de bilete pentru ele.

La fel, desktopurile virtuale vor fi peste tot în 2009, prevede PC World, graţie securităţii şi vitezei lor. „Virtualizarea” ajută companiile să reducă costurile operării unor servere, permiţând ca o singură piesă de hardware să ruleze sisteme sau aplicaţii rulate anterior pe mai multe computere.

Vânzarea PC-urilor va scădea în prima jumătate a lui 2009, estimează PC Magazine, numai că piaţa va fi revitalizată spre sfârşitul anului, după ce Microsoft va lansa sistemul de operare Windows 7. Această preconizare este bazată pe precedente: de fiecare dată când colosul lui Bill Gates a dezvoltat un nou sistem de operare pentru consumul de masă, vânzările la computere şi laptopuri au crescut covârşitor în primele 24 de luni, excepţie făcând doar Vista.

În plus, piaţa PC-urilor va avea de câştigat şi de pe urma scenariului cum că, din cauza crizei economice, cei rămaşi fără slujbe îşi vor pune pe picioare, la anul, mici afaceri pentru a supravieţui, având cel mai probabil nevoie de computere pentru a-şi asigura traiul.

Portalul Yahoo! Tech presimte însă pentru 2009 o explozie a sistemelor GPS, incorporate de tot mai multe gadgeturi, de la telefoane mobile la camere foto şi MP3 playere hibride. Asta în timp ce oamenii se vor preocupa de răspândirea ecologiei în rândul industriei, renunţând la metale grele şi chimicale periculoase în favoarea unor diskuri din bambus sau a unor acumulatori cu energie solară pentru gadgeturile lor.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *