Dacă ştim să facem excelenţă…am putea, tot atât de bine, să manipulăm profesionist

autentic-sau-nu

Mă adresez, în primul rând, cititorilor care ne cunosc, care ne-au citit în mare parte şi care sunt zilnic împreună cu noi…Dumneavoastră ştiţi că nu suntem previzibili, adică nu ştiţi de astăzi ceea ce vom scrie mâine. Tocmai de aceea veniţi şi mâine şi poimâine pentru că scriem şi edităm lucruri necalchiate de pe vreun manual.

Creăm pentru dv. lucruri mai grele sau mai uşoare gândindu-ne la un public din ce în ce mai larg. Creăm, de multe ori, lucruri elitiste, insulare sau părut fără legătură cu momentul zilei. Asta pentru că noi nu suntem tabloidizaţi. Ritmul vieţii noastre nu ne este dictat de televizor, radio, internet sau lumea noastră mică sau mare ci de viaţa noastră cu Dumnezeu, de ritmurile veşnice ale vieţii cu Dumnezeu.

Asta nu înseamnă că nu suntem la curent cu multe lucruri, după cum ştiţi…Dar suntem la curent cu ele nu pentru că aceste informaţii sunt substanţa fundamentală a vieţii noastre ci pentru că viaţa noastră duhovnicească înglobează în ea o muncă de cercetare ştiinţifică, culturală, filosofică, tehnologică în plină expansiune.

Pentru că suntem cu Dumnezeu asta nu înseamnă că suntem rupţi de lume şi de realitatea ei, ci suntem în lume cu Dumnezeu pentru că Dumnezeu e Stăpânul tuturor.

Facem excelenţă la nivel online şi ne bucurăm de acest lucru. Ne bucurăm pentru darurile lui Dumnezeu cu noi, pentru luminările zilnice pe care le primim şi pentru modul în care El ne călăuzeşte pentru a fi proprii la cât mai mulţi oameni.

Însă facem excelenţă cu lucruri fundamentale pentru un creştin ortodox al secolului al 21-lea şi nu cu lucruri periferice. Proiectele noastre sunt serioase şi desfăşurate cu o trudă atentă. Creaţia online de 3 ani de zile  e gratuită şi făcută în paralel cu teza noastră doctorală, cu cărţile pe care le-am scris şi le scriem, cu traducerile noastre, cu tot ritmul vieţii noastre în ansamblu.

Tocmai de aceea ar trebui cu atât mai mult să admiraţi şi să sprijiniţi acest efort al nostru atâta timp cât noi facem acum, astăzi, acest efort pentru dv. şi nu avem o platformă numai cu lucruri de la alţii.

Şi, dacă ştim să facem acest lucru în mod fundamental, cu mult profesionalism şi cu atenţie duhovnicească, la parametri competitivi cum nu am putea să facem lucruri uşoare, doar pentru rating…dacă facem, mai tot timpul, lucruri de mare fineţe?

Haideţi să luăm onlineul românesc de la un cap la altul, cele vreo 30-40 de mii de bloguri şi să vedem ce scriu oamenii! Ce scriu de fapt?! Foarte mulţi lucruri de duzină şi, arareori, vezi pe cineva creând ceva pentru că e în stare de ceva anume.

Însă, cu ce se face rating? Cu pornografie, cu politică, cu divertisment, cu jocuri şi programe, cu cancanuri… Picanteriile sunt la mare căutare. Ceea ce depersonalizează, irită, afonizează sufleteşte…sunt livrate în mod grobian. Intri pe articolul cutare pentru titlu dar în el nu găseşti mai nimic…

Cu ce a făcut mediul online ortodox rating în ultimul timp?! Trebuie să vă mai explic? Când duminică, spre exemplu, noi făceam un rating mare cu predica duminicală…alţi ortodocşi făceau rating cu speculaţii politice, cu cipuri şi bormaşini.

Adică am fi în stare să manipulăm lumea şi să iscăm scandaluri, controverse toată ziua, să ridicăm orgoliul comentatorilor noştri şi să îi încindem la discuţii cât ai clipi din ochi…Însă, după ce faci toate aceste isterizări în masă, ce rămâne? Tu, ca manipulator, profiţi de evenimentul zilei, te faci că dezbaţi, te faci că eşti un om amiabil…însă nu creezi nimic, nu laşi nimic în urmă, ceva care să intereseze şi mâine.

Tocmai de aceea blogurile ortodocşilor cât şi ale neortodocşilor, în mare majoritate, sunt jalnice. Persoanele religioase nu ştiu să scrie ori pentru că sunt fanatice ori pentru că sunt pietiste ori pentru că sunt ignorante…ori pentru că sunt prea timorate.

Persoanele religioase care ştiu să scrie…nu sunt numai credincioşi, ci sunt oameni cu ample valenţe, cu multe specializări. De aceea nu poţi să vii să scrii doar pentru că eşti ortodox sau pentru că îţi plac ţie trei cărţi pe care le-ai citit şi scrii din ele. Trebuie să ai o experienţă vastă în spate ca să apari la nivel online şi să scrii sau să creezi ceva admirabil.

Din acest motiv încercăm să vă devoalăm, după cum aţi observat, specializările care stau în spatele nostru. Şi asta pentru  ca să înţelegeţi un lucru important: eu nu sunt produsul onlineului, nu am învăţat tot ce sunt în 3 ani, ci experienţa colosală – zic eu şi vom demonstra pe parcurs, fără mult tam-tam – , foarte vastă, e rodul unei continue munci de la vârsta de 3-4 ani.

Cei care nu s-au creat pe ei înşişi, dintru început, ca oameni de spirit nu pot fi niciodată admirabili şi nici nu pot crea lucruri trainice, fapt pentru care încearcă să îţi ia ochii cu o poză, cu o ştire senzaţionalistă, cu panici sterile, cu chestii pentru care ei nu transpiră.

Concluzie: putem să manipulăm bine de tot…dar nu ne aduce niciun folos acest lucru. Pe creatorii religioşi de copy paste şi de lucruri mărunte îi rugăm să creeze ceva măreţ numai pentru nivelul online căci acelea rămân. Ratingul creat pe frivolităţi sau pe interese meschine e un balon de gumă de mestecat. Balonul se sparge…şi rămâi în văzul tuturor cu trei marafeturi.

Un comentariu la „Dacă ştim să facem excelenţă…am putea, tot atât de bine, să manipulăm profesionist”

  1. Felicitari pentru aceasta prezentare. Este una dintre extrem, uluitor, nemaipomenit de putinele care nu dau dovada de nici o boala psihica, mania persecutiei si frici apocaliptice pe care le-am vazut prezente pe enorm de multe bloguri de orientare crestina. Oare este chiar atat de greu sa fii matur, sa ai bun simt, sa fii critic si constructiv?!

    Sunt dezgustat de marea parte a ortodoxiei romanesti si v-o marturisesc. Literatura oferita de majoritatea siturilor ortodoxe? Apocalipsa 13, comunicatul lui Iustin Parvu, Noile buletine si antihristul, Pasapoartele 666, nu’s ce popa de prin Grecia, fanatizat si incult cat se poate… Sa gasesti texte patristice? Editii on line? Eh, de unde.

    Tot respectul pentru ce faceti – si aici il includ si pe Parintele Stefan Zara cu al sau minunat si delicios blog: http://stefanzara.wordpress.com/
    Evident, ortodocsii apocaliptici nu prea calca pe acolo. Ei se duc pe unde se discuta despre „speculaţii politice, cu cipuri şi bormaşini.”

    Inca o data, mult spor!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *