În căutarea negăsită a lui Fane Şmen

fane-smen

Un nume elidat: nici Ştefan şi nici Şmenaru, ci, din nume şi din cognomen, s-au tăiat ceva litere. Mediile literare româneşti, de vreo 3 decenii, îl tot caută pe Fane Şmen ca să îi dea un premiu important, zic ei, pentru acesta: cel mai mare creator de roman underground al României.

De fapt Fane s-a ocupat cu găinării toată viaţa lui. Prin anii 70 vindea cuie şi fiare pe sub mână de la fabrica de unde lucra. A fost prins, a făcut pârnaie, a ieşit afară…şi prin ’86 a început să practice furtul din locuinţe…cu verificare.

Revoluţia l-a prins…abia eliberat din puşcărie, pentru a treia oară…fapt pentru care şi-a încercat norocul în Germania, apoi în Anglia, la intrat peste om în casă…şi furat tot ce îi sta în cale.

Într-o zi –  îmi spunea un taximetrist, că cică i s-ar fi confesat lui –  Fane a intrat la un englez în casă, ultrabogat, i-a dat cu o statuetă în cap şi i-a furat portofelul proprietarului. A găsit 11.000 de lire sterline.

S-a întors în România, şi-a făcut un ditamai viloi de afacerist postrevoluţionar român, s-a înhaitat cu o panaramă, a trăit cu ea, aia şi-a găsit un alt fraier, el a fost gelos, s-a îmbătat, a violat-o pe fiica poliţaiului din oraşul R….şi a intrat din nou la pârnaie.

Acum…numai inscripţia a mai rămas de el, de Fane Şmen. Cânta la muzicuţă, plastografia acte, dădea cu şuriul bine şi, în una dintre odihnirile lui la puşcărie a început să scrie, pentru ca să îl întreacă pe Balzac. Auzise el că ăsta a scris mult şi multe…de aceea a început să-şi scrie, romanţat, viaţa.

Legenda zice că ar fi scris un roman de 1000 de pagini despre toate trucurile lui ordinare, despre amantele lui, despre cum îi plăcea să fure şi să omoare…deşi nimeni nu l-a luat în seamă prea bine. Manuscrisele lui le-a luat vărâs0: Gigi Manglitorul şi ar fi vrut să le tipărească.

Nu ştiu dacă au fost sau nu tipărite. Cert este că Uniunea Scriitorilor din România îl caută şi acum, pe de negăsitul scriitor Fane Şmen  ca să îl primească cu onorurile cuvenite.

Fane, dacă ne citeşti, dă-ne un comentariu…ca să te contactăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *