Schiţă de plan de cuvânt funebru la înmormântarea unui tânăr

a-plecat-dintre-noi

1. Text introductiv

„M-a făcut pe mine din smerenie şi din mărire”, ne spune o cântare  foarte inspirată a slujbei înmormântării.

2. Mod de adresare

Îndurerată familie şi mult întristat auditoriu,

3. Introducere

viaţa este un dar de la Dumnezeu. Ea ne este dată ca să ne pregătim pentru veşnicie. Un tânăr, care până mai ieri era printre noi, azi ne-a lăsat singuri…

4. Anunţarea temei

Vom încerca, în câteva cuvinte, să exprimăm sincerele noastre condoleanţe familiei aflate acum în doliu, care şi-a pierdut unicul fiu, încercând să alinăm durerea sufletelor tuturora prin sublinierea importanţei sufletului nostru şi a pregătirii noastre pentru veşnicie.

5. Tratarea temei

Cel mai important lucru al omului este sufletul său. Prin sufletul nostru ne arătăm, în primul rând, drept purtători ai chipului lui Dumnezeu. Orice lucru pe care îl facem trebuie să ţină seama de partea spirituală a omului, de suflet.

Prin suflet noi ne spiritualizăm trupul. Viaţa noastră în trup este un drum spre ceruri. Prin moarte, trupul se întoarce în pământ iar sufletul merge la Dumnezeu. El trece prin judecata particulară şi i se dă locul pe care îl merită.

Fiul dv. era omul care nu uita pe nimeni şi nu era nepăsător la detalii. Făcea totul cu inimă bună şi milostivă. Toţi îl respectam. Chiar şi cei care îl pizmuiam, îl iubeam de fapt în cugetul nostru.

Astăzi, când el nu mai se bucură împreună cu noi…e multă tăcere. Din noi s-a rupt ceva… Însă nu trebuie să uităm, că pe cei pe care îi iubeşte Dumnezeu îi ia de tineri la Sine. Dumnezeu judecă inima noastră şi o judecă cu adevărat.

6. Încheiere

Pentru că fiecare dintre noi vom ajunge aici cândva…să vărsăm o lacrimă pentru fratele nostru şi să ne rugăm pentru el. Lacrimile şi rugăciunile pentru el ne ajută şi pe noi şi pe el.

Să nu-l uităm! Uitarea este un chin prea greu pentru toţi. El va rămâne între noi tot timpul dacă ne amintim de el. Şi aceasta, pentru că iubirea nu uită niciodată. Amin!

***

1. 1. Elementele constitutive ale predicii

În mod standard…predica ortodoxă are 6 momente constitutive:  1. textul introductiv, 2. mod de adresare, 3. introducere,  4. anunţarea temei, 5. tratarea temei şi 6. încheiere. Schiţa de plan de mai sus se încadrează  perfect în…schema predicii standard.

1. 2. Schiţa de plan

Schiţa de plan…e fiţuica preotului, e planul din capul său…pe care îl va dezvolta. Noi am pus aici…planul pe foaie. În a doua exemplificare vom amplifica schiţa de plan…şi o vom transforma într-o predică funebră.

1. 3. Ce importanţă are schiţa de plan sau planul predicii?

E de preferat să ne alcătuim, la început, astfel predicile, pentru că ne vom învăţa cu rigoarea modului de a alcătui texte pentru un public anume. Când le elaborăm ne învăţăm cu modul de alcătuire orală a unui text…pentru că gândim tot ce punem pe foaie ca o exprimare în faţa unui public.

Scriem o schiţă sau un plan de predică pentru un public aproximat…pe de o parte iar, pe de altă parte…încercăm să tratăm un subiect teologic sau moral pe înţelesul acestui public credincios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *