Un curs de iniţiere în problematica predicării

sa-fii-vultur-spre-cer

Am redescoperit cu bucurie caietul nostru de creaţie, din clasa a 13-a, de când eram elev seminarist la Turnu Măgurele. Am revăzut aceste creaţii făcute la cursul Pr. Prof. Ion Obretin şi mi s-au părut potrivite ca să le publicăm pentru folosul tinerilor care acum se iniţiază în arta predicării.

De aceea, în consens cu proiectul de catehizare al tinerilor iniţiat de către Patriarhia Română, proiectul nostru de faţă vine ca să îi înveţe, deopotrivă, pe tinerii seminarişti sau tinerii ortodocşi studenţi la teologie dar şi pe toţi creştinii care vor să perceapă sistematic didactica predicării, cum să redacteze şi să înţeleagă exerciţiul predicării, pe de o parte iar, pe de altă parte, cum să recepteze efortul de predicare al membrilor Bisericii faţă de ei.

Predica este o parte a cultului ortodox şi trebuie văzută ca modul prin care ne asimilăm în mod activ şi continuu dreapta învăţătură şi experienţa ortodoxă tradiţională în viaţa noastră. Însă didactica predicării conţine paşii primi ai devenirii spre statutul de…propovăduitor al dreptei credinţe.

Vom publica mai multe mostre de schiţe de plan, de planuri de predică şi de predici cu fragilitatea cu care le-am creat, la acea vârstă, de  18-19 ani, pentru ca să fie resimţite ca atare.

După publicarea întregului nostru caiet, adică după exemple concludente…vom trage nişte concluzii, care se vor constitui, de fapt, într-o  introducere teoretică în didactica predicării. După experienţa pe care o am acum…ştiu că teoria este sterilă şi neînţeleasă pentru tineri…dacă nu există gustul pentru predică, fascinaţia predicii, exemplul viu al predicării.

Unele mostre de predică le vom şi înregistra…pentru ca să se observe modul în care vorbim, cum accentuăm anumite cuvinte, anumite aspecte enunţate, ce stare avem când predicăm. Predica ortodoxă trebuie să fie o predică de stare, o predică care să transmită idei dar şi convingeri, sentimente puternice dar şi simţirea interiorului celui care predică.

Dacă am numărat bine, caietul nostru conţine 29 de mostre de predicare şi vor fi editate în scris şi, unele, şi audio, la tagul de faţă: Didactica predicării pentru seminarii.

Lectură şi audiţie plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *