Ajutorul de deces şi cel de înmormântare sunt venituri neimpozabile

impozant

Ajutorul de deces şi ajutorul de înmormântare reprezintă venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice salariate.

Cele două noţiuni, deşi marchează acelaşi eveniment, se diferenţiază în funcţie de sursă din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana îndreptăţită a le primi, întrucât sursele de acordare sunt diferite.

Dacă ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calităţii de asigurat, ajutorul de înmormântare se acordă de către angajator din sursele proprii, respectând prevederile contractului de muncă.

1. Ajutorul de deces


Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinaţie specială, suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat, şi prin urmare un venit neimpozabil în temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal.

Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2007.

Pentru anul 2007, cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile art. 21 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2007 nr. 487/2006, în cazul:

101 modele de fişe de post
a) asiguratului sau pensionarului, la 1.270 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 635 lei.

După efectuarea plătii ajutorului de deces veţi înscrie pe versoul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampilă.

2. Ajutorul de înmormântare

Ajutorul de înmormântare va fi venit neimpozabil atât în cazul angajatului, cât şi în cazul altor persoane, dacă clauzele din contractele de muncă sau prevederile din legi speciale prevăd acordarea acestuia.

La nivelul angajatorului, sumele respective vor reprezenta cheltuieli sociale deductibile în limită unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de până la 2% asupra fondului de salarii realizat anual, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Ajutorul de înmormântare se acordă, la cerere, în cazul decesului asiguratului, soţului supravieţuitor, copilului, părintelui, tutorelui, moştenitorului sau, în lipsă lor, oricărei persoane care face dovadă că a suportat cheltuielile de înmormântare.

O singură persoană poate beneficia de suma de bani cuvenită prin lege.

Ajutorul de înmormântare se acordă persoanei care a suportat cheltuielile de deces, în urmă depunerii următoarelor documente: cerere tip, copie după buletinul de identitate sau după cartea de identitate a solicitantului, talonul de pensie al decedatului, certificatul de deces în copie şi original, chitanţele şi facturile fiscale de la cheltuielile de înhumare.

Cf. sursa.

2 comments

 • Persoanele fara servici beneficiaza de ajutoarele de deces?

  Niciunul nu lucreaza(sot si sotie) si au doi copii minori. Sotul a decedat.

  Va rog sa-mi spuneti daca primesc vreun ajutor si daca pot beneficia de pensie pentru minori,si la ce institutie ar putea apela pentru aceste beneficii.

  Va multumesc!

 • Ieri l-am inmormantat pe tata intr-o comuna din Calarasi.

  Dupa ce am facut cele lumesti datorita gerului crunt am plecat imediat spre Bucuresti, fara a ma duce sa rezolv problema cu ajutorul de deces de la casa de pensii calarasi, amanand acest fapt pentru niste zile mai calde.

  Intrebare exista vreo prevedere expresa pentru a ridica ajutorul sau se poate lua si mai tarziu facand dovezile enumerate de dvs?

  Va multumesc

  Nicolae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *