Vampirii psihici ai Bibliei Satanice sau despre strategiile manipulării

cu-barca-la-mal

În momentul când am scris capitolul legat de satanism în cartea mea: Lumea postmodernă şi depersonalizarea omului [o carte în cinci capitole: 1 fundamentele postmodernităţii; 2. satanismul; 3. pornografia; 4. terorismul şi 5: întreaga problematică discutată, privită din punct de vedere patristic, îndeosebi pe baza teologiei Sfântului Simeon Noul Teolog] l-am cunoscut pentru prima dată pe LaVey, fondatorul satanismului postmodern, din mărturiile colaboratorilor şi a familiei lui…dar şi a sa.

Viaţa lui e fascinantă pentru că e un om al extremelor şi al iniţierilor în tot felul de filosofii dubioase şi, paradoxal, te învaţă că la baza  satanismului postmodern stă de fapt filosofia darwiniană a evoluţiei speciilor, în care orice  îţi vine să faci e natural şi sănătos, prin prisma unei teorii a autogratificării/ a mulţumirii de sine.

Traducând unele fragmente…pentru lucrarea mea, mi-am dat seama că bau-baul Bibliei Satanice, aşa cum îl ştiam noi în comunism, că această carte are puteri supranaturale şi cine o citeşte…înnebuneşte…şi că, de fapt, dacă citeşti o pagină din ea…te satanizezi ( asta era mitologia pe care eu am auzit-o pe când eram elev la liceu) nu există şi că, opera în sine, pentru un creştin ortodox este de fapt o scanare foarte brutală a realităţii americane a anilor 60-70, care acum e cu mult depăşită.

Însă, ceea ce a fost şi mai interesant pentru mine, a fost şi este aceea că LaVey a fost unul dintre cei mai sinceri deconspiratori ai fundamentelor postmodernităţii, pentru că postmodernitatea, ca ideologie în plină expansiune din anii  ’60  ai secolului trecut până astăzi, e individualistă, utilitaristă, pleziristă şi concentrată numai pe problema ontologiei umane căzute, adică nu are niciun recurs la transcendenţă.

Sinceritatea lui m-a copleşit…şi mi-am dat seama că Biblia Satanică e unul dintre cele mai veridice documente despre ceea ce înseamnă decadenţă asumată. De aceea am început să o traduc. În această carte filosofică şi în mod fundamental anti-creştină…am regăsit creuzetul ultimelor 5 decenii de experienţă umană socială.

Vă oferim în acest articol o singură problematică a cărţii, cea despre vampirii psihici, care sunt de fapt manipulatorii societăţi umane, care se folosesc de oamenii cu principii şi valori morale…împotriva lor. Aici găsim deopotrivă atât profilul moral al celui care primeşte mită şi a modului cum o provoacă…dar şi profilul moral al cerşetorului de profesie sau al profitorului fără scrupule.

***

[Pagina de titlu a cărţii în manuscrisul nostru]

Biblia Satanică

de

Anton Szandor LaVey

Traducere din lb. engleză şi comentarii de

 

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruş

Traducerea s-a făcut după ediţia americană a cărţii din 1976,

şi reprezintă reeditarea ediţiei originale,

adică cea din 1968.

Am tradus această carte pentru ca să aruncăm în aer mitul cărţii cu puteri miraculoase a satanismului şi să arătăm cât de banală este în conţinutul ei anti-creştin.

 

2006

***

[Următorul fragment reprezintă p. 70-72 din formatul nostru manuscriptic. E fragmentul de început al capitolului…Capitolul din care cităm acum e mult mai larg.]

 

Cap. Aerul, subcap. VII. Nu toţi vampirii sug sânge

SATANISMUL reprezintă responsabilitatea celor responsabili, adică o preocupare pentru vampirii psihici. Mulţi oameni ai planetei practică arta de a-i face pe ceilalţi ca să se simtă responsabili şi astfel, să îi îndatoreze fără nicio cauză.

Satanismul le vede pe aceste lipitori [leeches] în adevărata lor lumină. Vampirii psihici sunt indivizii care sug din alţii energia lor vitală. Acest tip de persoane poate fi găsit peste tot în societatea actuală.

Ei nu fac nimic bun pentru noi şi nici nu ne iubesc şi nici nu sunt prieteni adevăraţi. Însă noi ne simţim responsabili faţă de vampirii psihici fără să cunoaştem de ce.

Dacă vă gândiţi cum aţi putea să fiţi victimele unei astfel de persoane, atunci vă voi da câteva indicii simple, ca să vă ajute să constataţi acest lucru.

Pentru ce vă sună sau vă invită cineva la ei, deşi voi nu doriţi acest lucru, decât pentru că ei ştiu, că v-aţi simţi vinovaţi, dacă nu aţi accepta propunerea lor? Sau: de ce găsiţi să faceţi favoruri tot timpul, pentru cineva care nu vă cere acest lucru, deşi face aluzii la el?

Asta pentru că, adesea, vampirul psihic se va folosi de psihologia inversă a situaţiei şi vă va spune: „O, dar nu v-am cerut să faceţi acest lucru!”. Şi, din acest motiv, voi, dimpotrivă, veţi insista ca el să primească favorul vostru[1].

Vampirul psihic însă niciodată nu va pretinde ceva de la voi[2]. În acest fel nu va părea, în aparenţă, obraznic. Ei pur şi simplu îşi fac cunoscute intenţiile pe căi subtile, pentru ca să prevină orice pacoste de pe urma acestor apropouri.

Ei merg pe premisa, că tu trebuie să crezi despre ei că nu îţi impun un anume lucru. De aceea vei accepta propunerile lor cu bucurie, fără să te complici prea mult. Însă păcatele lor nu se fac prin comitere…ci prin omiterea detaliilor.

Tocmai de aceea, vizavi de ei, nu îţi spun să faci şi nici să nu faci un anume lucru, ci te lasă pe tine ca să simţi / să intuieşti ceea ce ei doresc de la tine.

Prin această imensă viclenie ei îţi indică pe faţă ce să faci, deşi, ştiu foarte bine că nu îţi place acest lucru şi că ai avea un motiv legitim şi inviolabil ca să îi refuzi.

Mulţi dintre aceşti oameni au „capacităţi” speciale prin care te fac foarte uşor dependent de ei şi, mai ales, la nivel afectiv. Mulţi dintre vampirii psihici sunt neputincioşi /suferinzi sau pretind că suferă de „tulburări mentale sau emoţionale”.

Alţii simulează că sunt proşti sau incompetenţi în vreun domeniu, pentru ca tu să vrei sau să îţi fie milă de ei sau, şi mai mult, să faci ceva pentru ei.

În mod tradiţional a exorciza un demon sau vreun loc care ştii că e posedat înseamnă a exorciza persoana sau locul respectiv. A recunoaşte însă pe demonii[3] zilelor noastre şi metodele lor de lucru nu înseamnă altceva decât a găsi antidotul împotriva dezastrelor pe care le pot produce în fiinţa noastră.

Mulţi oameni acceptă în mod pasiv pe aceşti indivizi vicioşi şi aceasta, pentru că modul pervers în care ei operează îi fac să nu fie înţeleşi cu adevărat. În momentul când ei acceptă aceste „suflete nefericite”, atunci devin mai nefericite decât acelea, deşi ei simt să îi ajute cu ce pot.

Aici avem de-a face cu o înţelegere greşită a ideii de responsabilitate sau cu un sentiment al vinei nefundamentat. Şi aceasta, pentru că îşi manifestă „altruismul” tocmai vizavi de  aceşti cerşetori / paraziţi, care profită de tot felul de petreceri.

Şi vampirii psihici există printre noi, tocmai fiindcă ei îşi aleg într-un mod inteligent, cu atenţie, drept victime ale lor pe oamenii responsabili, adică pe aceia care consideră că au marea obligaţie de a-şi îndeplini „datoriile lor morale”.

Din acest motiv, noi suntem vampirizaţi de un grup de oameni sau de către nişte indivizi singulari. Oriunde văd că răsare o organizaţie anume, cu scopuri caritabile sau o comunitate religioasă sau fraternală, aceştia îşi aleg foarte atent persoana, care se simte vinovată…dar care este, în acelaşi timp, preşedintele sau vicepreşedintele ei.

Şi astfel, preşedintele fundaţiei este intimidat prin aceea că vin la el cu inima deschisă şi pentru că se loveşte în „buna sa intenţie”, deşi, nu mai trebuie să spunem faptul, că şi acest preşedinte, de multe ori, poate să nu-şi fi adus nicio contribuţie personală la instituţia pe care o conduce, dar să fii primit un salariu gras pentru „nobilele sale fapte”.

Însă vampirii psihici sunt maeştri în a-şi atrage simpatia şi consideraţia omului responsabil.


[1] Ceea ce LaVey prezintă aici face parte din psihologia mitei sau a duplicităţii continue, cu ample implicaţii psihologice, dintre membrii unei instituţii sau în relaţiile sociale.

[2] Nu vă va pretinde explicit…ci doar implicit. El încearcă să stoarcă foloase necuvenite de la voi…dar prin discursul suspansului, a ambiguităţilor de tot felul, a insinuărilor care îi acoperă spatele.

[3] Se referă la vampirii psihici.

5 comentarii la „Vampirii psihici ai Bibliei Satanice sau despre strategiile manipulării”

 1. Cred ca lectii de vampirism psihic mai putem lua foarte bine din cursurile de negociere si persuasiune care au depasit demult limitele banalelor tehnici de negociere si au intrat in viata noastra de zi cu zi.

  Durerea mare este atunci cand nu se mai face diferenta dintre partenerul de afaceri – tinta potentiala si omul de langa tine, care habar n-are ca este manipulat in moduri de joasa speta, cu certificare a multor profesori renumiti si initial recomandate (ele, cursurile) cu caldura celor care doresc sa evolueze in plan profesional.

  Insa ceea ce mi se pare ingrijorator este faptul ca aceste tehnici se imbunatatesc peste noapte,parca se intaresc pe pozitii,devenind pe zi ce trece tot mai agresive.

  Nu mai este nici un secret pentru nimeni ca astazi tehnicile NLP (programarea neurolingvistica) si hipnoza fac parte integranta pana si din pachetul intitulat promitator: cunoastere de sine.

  In felul asta putem dormi cu totii linistiti caci, daca ar fi sa dispara tot ceea ce s-ar putea vinde pe pamant,tot ar mai ramane ceva: sufletele noastre.

 2. domnule preot, dumneavoastra nu cunoasteti nimik despre aceasta orietntare pentru ca priviti la satanism din exterior dar nu fiind parte a acestei orientari, si nu prin experientza proprie, totul ce sa vorbit este un fals (cei despre care ati vorbit praktika asta numai in careva interese a lor, ei dau de rusine satanisum, el nu e asa de monstruos precum il arata biserika) eu am ajuns la asta pe cont propriu, nimeni nu ma adus, totul din experientza de viatza, logika, si punerea faptelor cap la cap, prin studierea religiei, filosofiei, artei, am ajuns la asta prin intelect caci lumea nu e asa cum o credet d-voastra sint multe detalii despre care habar nu aveti, noi sintem impotriva crimelor bisericii fakute dea lungul istoriei,impotriva profetiilor false si informatiilor contradictorii din biblie, eu personal sint praktik impotriva religiei caci dumezeu e unul iar oamenii trateaza fiekare prorok trimis pe pamint in diferite spatii si timp ca dumnezeu si creaza o noua religie cu un sir de adaosuri puse de la sine in vederea satisfacerii propriilor interese, marile religii se aseamana intre ele, e un dumnezeu cu mai multi proroci trimisi pe pemint in diferite timpuri, satanism ?! fara rau nu exista conceptul de bine, insusi raul si binele in diferite situatii este ceva relativ, ce tia tii bine altuia ii rau, si nu exista o notiuna fixa anume bine sau anume rau, in plus oamenii sint falsi, sint obsedati de bani, popularitate, sex, droguri, betii, comportament usuratik, si nu au nimik valori personale, lukruri in care sa creada si la care tin, oameni orbi care merg prin viatza cu ochii inkisi fara sa incerce sa vada realitatea, sa inteleaga ce de unde cum pina unde, ca sa-si poate planifika viatza, alege grupul de oameni, interesele, ocupatiile care ii plak, dorintzele sau scopurile pe care vor sa le realizeze, noi sintem impotriva unei asa lumi, false, unde biserika isi face interesele si manipuleaza, massmedia politika manipuleaza, totul se face ca oamenii sa fie cit mai prosti mintali si cit mai supusi, existentza nu se incepe akolo unde se incepe viatza si nu se termina akolo unde se termina viatza, totul isi are continuare si ala la infinit, fie ca ne renastem din iad rai, sau pur si simplu din „imparatia cerului „, sau chiar dupa teoria Big Bang unde universul la infinit se distruge si recreaza oare nu admite logika ca din x cazuri de recreare a universului, din un nr. foarte mare, sa mai traim o viatza in o lume si cu un corp familie fix ca aku ??? oare nu puteti incerka sa intelegeti lumea matematik si sa intelegeti ca unde e putere de creatie akolo e si putere de distrugere… oare sinteti asa de naiv domnule preot, intratit sa va limitati in tot ce ginditi si ce iubiti ??? orice lukru poate fi pus la indoiala, admitem ca oricare avem sanse sa tindem toata viatza spre niste convingeri false, ceea ce ar fi f. trist, sa mori nestiutor, dar d-nule dupa datele stiintifice, gindinduma logik si coerent, alaizina faptele si informatiile pe care le detine istoria si cartile din bibliotecile noastre, diskutind cu oameni de diferite parere askultind argumentele lor, si dupa teoria probabilitatii (caci in nimik nu poti fi sigur 100%) punctul meu de vedere al lumii este mult mai real ! mai cu perspectiva, mai aproape de adevar.. admite oare logika dumneavoastra ca nu exista reguli fixe ? ca nu exista o careva realitate de care sa fim siguri ca putem avea incredere, sa stiti ca chiar aku , faptul ca imi cititi mesajul tot poate fi pus la indoiala deoarece noi numim asta realitatea cind nu a vem cu ce compara dar cum sa faci concluzii cind nu ai cu ce sa compari, un vis pare tot atit de real, aceleasi simturi, aceeasi posibilitate de a „coenstientiza realitatea” d-voastra vati gindit vreodata oare la sigur daka puteti defini (nu ca doar asa se sokoate ca treb sa ca e „normal” cee ce tot este relativ) termenul de bine si rau ??? ce e moral si ce nu ??? dupa ce va luati cind criticati moralitatea ?? eu de fiekare dara am argumente, imi fak mie bine, cel ce nu e satisfakut de influenta mea sokoate ca am fakut rau, deci in fine nu e nici bine nici rau, sint 2 puncte de vedere unde nu se poate de dat o caracteristica fixa a actiunilor mele, fiekare avem viatza noastra, plekam in eternitate singuri, unde ea nu ar fi akolo sintem singuri, de aia si prefer sa traiesk cu eogismul meu „ego” sam a perfectionez , sa ma realizez, sa fiu fericit prin ceea ca am obtinut ce am vrut, dar sicer sa va spun mie mereu nu mi-a ajuns ceva in realitatea lumii noastre, asta nu mi-a permis sa fiu fericit, fiind in cautare, am inceput sa gindesk lumea dinkolo de limitele omenesti, de aia si citeodata am nevoie de a o depasi de a face poate chiar un pas spre zeitate, si nu vreau sa fiu manipulat de nimeni, absolut de nimeni, libertate in alegerea frumosului si in ginduri, sa pot fi fericit prin ceea ce reprezinta anume pentru mine fericire. Ca sa concluzionez in fine zik ca nu sint impotriva intregii religii, dar numai a bisericii, inteleg menirea si scopul lui Lucifer in lumea asta, este e o contrabalanta a lui dumnezeu, si aici fiekare are dreptate in felul sau, cum e bine si rau, cald si rece, – si +, una fara alta e iadmisibil, te dai de parte cui iti place mai tare si in ambele cazuri vei fi corect, numai ca societatea noastra necesita prea multe schimbari, si trebuie ele fakute aku prin oricare metode, pentru ca cele mai radikale de-a lungul timpului s-au dovedit cele mai eficiente, vrem sa reducem la minimum influentza a tuturor acestor culturi si religii false, unde oamenii isi pierd valorile spirituale, frumusete interioara, sinceritatea in sentimente, in ginduri… unde totul se trateaza asa cum este… deci eu va sfatui sa va ginditi mai bine la ceea ce se intimpla in lume si la ceea cum e lumea, sa inlaturati barierele morale, sociale si cele ale timpului, ginditi lumea dinkolo de cunoskut si nekunoskut, dinkolo de limitele timpului, ginditiva la eternitate si al infinit, la fericire, dorintza, la frumusete, la ceea cit de trist este cee ace noi si lumea sintem atit de efemeri si totodata totul se renaste la infinit, conceptii dinkolo de limitele cunoasterii… si tineti minte: din nimik nu se naste nimik, totul ea nastere din ceva, si totul e urma sau succesiunea a ceea ce a fost anterior (Ex nihillo nihil fit) intelegeti cit de relativ este totul si ce cu adevarat e important in viatza eterna, sub oricare forma a ei, in romantismul si in realitate aceasta foarte cruda… ginditiva bine domnule preot… poate dumnevaostra sinteti cel nestiutor si confuz ????

 3. Prietene,

  eu am văzut mulți…simpatici…dar dumneata m-ai distrat copios…prin cum arată mesajul!

  L-am pus așa, cum îl vezi…și cum mi l-ai dat…ca să înțeleagă și alții, că dacă ești satanist…român…și scrii așa, fratele meu, nu te angajează nimeni!

  Să fii frumos!

 4. Satanistii ar trebui sa le multumeasca crestinilor si crestinii ar trebui sa le multumeasca satanistilor – pentru ca exista.

  Satana fara Dumnezeu nu poate exista si nici Dumnezeu fara Satana nu poate exista.

  De ce? Pai in primul rand ca daca nu s-ar teme de Iad, de „cel Rau”, de insuccese, de chinuri eterne, poate ca multi nu prea ar mai fi motivati sa creada in Dumnezeu, nu ar mai avea ascultare de Dumnezeu si ar face ce i-ar taia capul.

  La fel Satanistii, exista pentru ca spun ei „urasc religia si pe Dumnezeu”. Dar de fapt, daca nu ar crede in Dumnezeu, nu ar avea cui sa i se opuna si deci miscarea lor ar fi un fas.

  In concluzie satanismul este painea si cutitul crestinismului, iar crestinismul este la fel pentru satanism.

  Si daca ne gandim bine, Anti-Christ este opusul lui Christ, la fel cum lumina este opusa intunericului.

  Deci daca Iisus era tamplar, probabil ca Anti Hrist e tare neindemanatic (dupa cum se vede din comentariul de mai sus).

  In orice caz, crestinismul nu are sens daca il scoti pe Satan sau pe Dumnezeu din ecuatie, deci satanismul va exista tot atat cat va exista Biserica.

  Si satanistului de mai sus ii cam fileaza o lampa. Dar asta se intampla si la unii crestini (din nou persoanele de fata se exclud).

 5. Acum ca citesc mai cu atentie mesajul baiatului de mai sus, nu pare satanist. Pur si simplu adolescent 🙂 si mie imi mai filau lampi in adolescenta :))

  Dar cu unele lucruri are dreptate, doar ca nu sunt exprimate „standard”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *