Descoperirea Sfintelor Moaşte ale Fericitului Irodion de la Mănăstirea Lainici

mitropolia-olteniei

Astăzi, 10 aprilie 2009, în ajunul praznicului Sfântului Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Olteniei, Episcop al Râmnicului între anii 1850-1866, la Mânăstirea Lainici din judeţul Dolj, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa, a fost săvârşită scoaterea spre închinare şi cinstire a moaştelor Cuviosului Irodion, duhovnicul Sfântului Calinic, propus spre canonizare de Sinodul Mitropoliei Olteniei.

„După rugăciunile din noaptea trecută de la Priveghere, după ce astăzi am săvărşit slujba Sfintei Liturghii a Darurilor Mai Înainte Sfinţite, am purces la săparea cu evlavie la mormântul Cuviosului Irodion şi în jurul orei 12.00, am găsit ceea ce căutam: comoara nepreţuită a moaştelor Cuviosului”, a precizat pentru Radio Trinitas, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

„Când i-am comunicat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rezultatul strădaniei noastre, Preafericitul a exclamat: Iată cum în vremuri de criză materială, Dumnezeu ne dă bogăţii spirituale!” – a mai spus Înaltpreasfinţitul Irineu.

Cuviosul arhimandrit Irodion Ionescu
Duhovnicul Sfântului Calinic
Schitul Lainici-Gorj
(+ 1900)

Acest cuvios părinte a fost unul din marii stareţi ai monahismului românesc, care a strălucit în mănăstirile Olteniei, în a doua jumătate a secolului trecut.

Era de loc din judeţul Vâlcea. Intrând de mic în nevoinţă călugărească la Mănăstirea Cernica, în puţină vreme a deprins bine meşteşugul luptei duhovniceşti, încât pe mulţi întrecea cu rugăciunea, cu smerenia şi ascultarea. Apoi a primit marele şi îngerescul chip al schimniciei cu numele de Irodion.

Sfântul Ierarh Calinic, pe când păstorea Eparhia Râmnicului, cunoscând petrecerea Cuviosului schimonah Irodion, în vara anului 1853 l-a hirotonit diacon şi preot şi l-a numit egumen la Schitul Lainici de pe Valea Jiului. Apoi l-a făcut arhimandrit şi îl avea de sfetnic şi duhovnic. Şi atât de mult îl iubea şi se cucerea de sfinţenia vieţii lui, că adeseori îl vizita la schit, numindu-l „luceafărul de la Lainici!”. Numele acesta a rămas în graiul poporului până astăzi.

Pentru multa lui smerenie, arhimandritul Irodion s-a învrednicit de la Hristos de darul preasfintei rugăciuni şi al izgonirii duhurilor necurate. De aceea, nu puţini bolnavi şi neputincioşi de prin satele Olteniei şi Transilvaniei alergau la el şi se vindecau, încât numele său se făcuse cunoscut peste tot.

S-a mutat la cele veşnice, în primăvara anului 1900, pentru a lua plata ostenelilor sale.

Cf. sursa.

4 comments

  • In Patericul romanesc este descrisa viata acesti parinte cu viata sfanta.

    De asemenea, acolo se specifica ca trupul sau a fost descoperit cu multa vreme in urma si ca purta marturia sfinteniei.

  • Sursa integrala (http://www.sfant.ro/sfinti-romani/cuviosul-arhimandrit-irodion-ionescu-duhovnicul-sfantului-calinic-schitul-lainici-2.html) care, nu stiu din ce motive, nu apare pe pagina Mitropoliei.

    În toamna anului 1916 s-a împlinit prezicerea Cuviosului Irodion Ionescu. Că fiind lupte grele pe Valea Jiului, Schitul Lainici a rămas pustiu 13 ani. Chiliile au fost arse, odoarele jefuite, iar biserica transformată în grajd pentru cai. Abia în anul 1929, Schitul Lainici a luat din nou fiinţă prin grija Protosinghelului Visarion Toia.

    Noul stareţ, auzind de viaţa şi faptele Cuviosului Irodion Ionescu, l-a dezgropat în toamna aceluiaşi an şi trupul său, o! slăvită minune! l-a găsit întreg şi nevătămat ca pe un adevărat sfânt! Deci, luând poruncă de la episcopul Râmnicului, l-a îngropat din nou în mormântul său, unde se află şi astăzi.

    Credincioşii de prin sate păstrează cu evlavie în casele lor chipul stareţului Irodion, iar când au unele necazuri, vin la Schitul Lainici, se roagă, îşi ating hainele de mormântul cuviosului, îi sărută crucea şi pleacă mângâiaţi la căminele lor.

  • Este un dar de la Dumnezeu ptr noi pacatosii, de sfintele Pasti, Domnul ni la descoperit pe acest mare sfant al tarii noastre, pentru ca sa ne bucuram si sa-l laudam pe acest nou ostas intru ceata Domnului, pe Sf Irodion.

    Bucurate, Sf Irodioane, si roagate ptr noi pacatosii!

  • Mă puteţi contacta şi la numărul de telefon 0757.20.54.95 sau la adăpostul de noapte din Turnişor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *