Părintele Profesor Dumitru Popescu omagiat de Facultatea de Teologie din Bucureşti [18 mai 2009]

coperta Apologetica

Luni, 18 mai 2009, amfiteatrul „Dumitru Stăniloae”, începând cu ora 12:00.

*

BUCURIE ŞI BINECUVÂNTARE
PENTRU UN TEOLOG MISIONAR

În calitate de profesor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, Părintele Profesor Dumitru Popescu a fost preocupat de evidenţierea legăturii dintre teologie şi cultură, care are o importanţă esenţială pentru misiunea Bisericii în lumea contemporană.

Părintele Profesor Dumitru Popescu îmbină fidelitatea faţă de contribuţiile predecesorilor săi şi faţă de experienţa eclesială ortodoxă, cu înnoirea permanentă a abordărilor sale teologice, preocupat fiind de misiunea actuală a Bisericii şi de provocările venite din partea culturii şi ştiinţei contemporane.

Larga sa deschidere spre teologiile altor Biserici, atât într-o manieră critică cât şi într-una irenică, a contribuit la avansarea dialogurilor teologice intercreştine şi în acelaşi timp la afirmarea specificului Ortodoxiei universale şi româneşti.

În cei opt ani în care şi-a desfăşurat activitatea ca director de studii la Conferinţa Bisericilor Europene, cu sediul la Geneva, a contribuit la o mai bună cunoaştere a teologiei şi Bisericii Ortodoxe în rândul teologilor romano-catolici şi protestanţi.

Prin numeroasele participări cu contribuţii personale noi la congrese, conferinţe şi simpozioane internaţionale, ca şi prin cursurile pe care le-a predat până de curând la Institutul Ecumenic de la Bari, Italia, a făcut cunoscută teologia şi spiritualitatea Ortodoxiei româneşti.

Generaţiile de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, cărora le-a împărtăşit cu entuziasm şi convingere luminile şi valenţele teologiei ortodoxe, au beneficiat de gândirea clară şi sistematică, dinamică şi înnoitoare a părintelui profesor Dumitru Popescu, reprezentant remarcabil al învăţământului teologic universitar românesc, cunoscut în ţară şi peste hotare.

La împlinirea vârstei de 80 de ani, anul acesta, îl felicităm cu recunoştinţă şi îi dorim sănătate deplină şi bucuria duhovnicească a constatării că ucenicii săi au devenit slujitori şi misionari ai Bisericii noastre în România şi în diaspora românească.

Ca semn de preţuire şi gratitudine, Vă oferim, Părinte Profesor Academician Dumitru Popescu, noua „Cruce Patriarhală” – simbol al iubirii jertfelnice şi al Învierii lui Hristos.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Părinte Profesor!

D A N I E L

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

***

[viddler id=b919e96b&w=437&h=370]

Primirea noii cruci patriarhale

[viddler id=4dc696ae&w=437&h=370]

[viddler id=f4fbc845&w=437&h=370]

[viddler id=4cec2780&w=437&h=370]

[viddler id=4df9d2c6&w=437&h=370]

[viddler id=2db90285&w=437&h=370]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *