10 iunie 2009: Părintele Profesor Dumitru Popescu a primit un nou titlu DHC

teologie si viata

Miercuri, 10 iunie 2009, în Aula Magna a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad a avut loc festivitatea de decernare a celui mai înalt titlu academic, Doctor Honoris Causa, Părintelui Profesor Dr. Dumitru Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi membru de onoare al Academiei Române.

Festivitatea a fost deschisă prin intonarea imnului arhieresc şi a imnului Gaudeamus igitur, în interpretarea corului bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Arad. A urmat cuvântul de deschidere al Părintelui Decan al Facultăţii, Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan. Părintele Decan a elogiat personalitatea Părintelui Prof. Dumitru Popescu, afirmând că sfinţia sa „reprezintă o personalitate de primă mărime a teologiei româneşti contemporane”.

În cuvântul său ierarhului locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Timotei Seviciu, a transmis salutul şi preţuirea din partea Episcopiei Aradului şi Hunedoarei. Preasfinţia Sa a evocat, în cuvinte sensibile, momentele speciale de apropiere pe care le-a întreţinut cu Părintele Prof. Dr. Dumitru Popescu. A evocat, de asemenea, contribuţia Părintelui Profesor la afirmarea culturii creştine în societatea contemporană.

A urmat cuvântul D-nei Rector a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, care, în mod sintetic, a apreciat meritele Părintelui Profesor Dumitru Popescu, structurându-le pe trei paliere: savantul, profesorul de vocaţie şi liderul generaţiei sale, în contextul culturii şi societăţii contemporane.

Laudatio a fost rostit de către Părintele Decan al Facultăţii, Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, care a prezentat activitatea Părintelui Dumitru Popescu, bogata sa operă teologică, precum şi viziunea teologică a acestuia.

A urmat decernarea înaltului titlu academic, precum şi disertaţia solemnă a Părintelui Profesor Dumitru Popescu pregătită pentru acest moment, având ca tematică „Creaţionismul şi evoluţionismul”. A fost impresionantă mărturisirea făcută la începutul disertaţiei, în care Părintele Profesor afirma : „Pentru mine, Dumnezeu nu a fost un simplu obiect de speculaţie, ci a fost o realitate vie întrupată, un temei real de profundă meditaţie interioară”.

Corul Facultăţii a interpretat câteva piese corale sub conducerea Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.

La sfârşitul manifestării, Părintele Decan a prezentat volumul publicat de Facultatea noastră de Teologie ca prinos de cinstire pentru profesorul elogiat.

Volumul este intitulat, în chip sugestiv, Omagiu Părintelui Prof. Univ. Dr. Acad. Dumitru Popescu, el reunind reflecţii teologice ale profesorilor de teologie din ţară asupra contribuţiei remarcabile a Părintelui Profesor la dezvoltarea şi aprofundarea teologiei ortodoxe în contextul provocărilor lumii contemporane, precum şi alte studii şi contribuţii, reunite într-un capitol aparte al lucrării, intitulat Miscelaneea.

De remarcat faptul că la începutul acestui volum sunt aşezate cuvintele de preţuire la adresa Părintelui Academician, ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi ale altor ierarhi ai Sfântului Sinod.

Cf. sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *