Ce ne spun sondajele noastre?

sunteti gata de zbor

Platforma noastră îşi începea seria de sondaje cerute publicului nostru cititor, cu  întrebarea: Ce aşteptaţi de la un blog ortodox? Dintre cei 39 de respondenţi, care au avut amabilitatea să participe la sondaj, 25 au opinat că ei caută explicaţii teologice profunde pe un mediu online ortodox, ceea ce ne bucură, iar numai 11 doresc elemente incipiente despre credinţa ortodoxă.

Tragem concluzia că cititorii noştri sunt oameni cu experienţă teologică  şi tocmai de aceea îşi doresc explicaţii profunde din punct de vedere teologic. Însă noi suntem de acord şi cu unii şi cu alţii, pentru că e nevoie şi de lucruri lămuritoare şi de început despre credinţa noastră, dar, în acelaşi timp, şi de lucruri profunde şi cu multă coerenţă interioară.

La întrebarea De ce nu îţi faci blog? din 34 de răspunsuri, 7 au motivat că blogul e o pierdere de timp, la 6 le e lene, pe când cinci preferă pe alţii. Ne-am bucurat că nimeni nu a spus că blogul, în speţă, comunicarea şi munca pentru alţii, e o tâmpenie. Da, munca zilnică şi coerentă e grea, uneori e dezolant că nu eşti apreciat la realul tău efort…dar a dezerta sau a sta pe margine nu aduce niciun câştig.

Întrebarea: Unde v-aţi întâlnit soţul/ soţia? ne-a relevat faptul, că din cei 23 de cititori care au răspuns la sondaj, cel puţin 7 au terminat o facultate, ceea ce este un lucru extraordinar. Noi mergem pe ideea că respondenţii au răspuns cinstit şi nu au fabulat.

Facultatea şi locul de muncă sunt mediile cele mai prielnice pentru întâlnirea capitală din viaţa noastră, dar se profilează, din ce în ce mai mult, şi mediul online, ca factor de coeziune interpersonală.

La întrebarea: Ce reprezintă Teologie pentru azi pentru dv.?, din cele 54 de opţiuni, pentru 22 de persoane reprezintă o sursă de reflecţie şi educaţie, pentru 8 este un proiect colosal şi unic în mediul online, pe când 6 au afirmat că e singurul blog teologic ortodox.

Opţiunea la care au răspuns 22 de persoane e una moderată şi pe care am introdus-o special (ca la fiecare sondaj de opinie de altfel, alături de altele capcană sau în care putem fi terfeliţi la propriu), pentru ca să vedem gradul de implicare în momentul când se dă un răspuns.

Ne bucurăm că nimeni nu ne urăşte (încă) şi că, în ciuda faptului că e un jurnal anapoda (cum de-l citesc?!) pentru 5 dintre respodenţi, niciunul nu a spus că poate face şi el ceva aidoma proiectului de faţă. Dacă există însă cineva care a început să facă ceva asemenea măcar de un an de zile, îl rog să ne contacteze, pentru că, un astfel de om, nu ne poate fi decât un suflet prieten.

Răspunsul corect însă – şi ne bucurăm că 8 inşi l-au dat, cu toată conştiinţa – e acela că Teologie pentru azi e un proiect colosal şi unic, cu multiple ramificaţii, o construcţie pe care ne bucurăm că au înţeles-o, deşi abia i-am pus fundamentul.

Mulţumim tuturor celor care au răspuns şi care ne-au bucurat prin prezenţa lor. La ratingul nostru zilnic însă, numărul respondenţilor sau numărul comentatorilor e sfidător de mic. Ne-ar fi plăcut să vă auzim, să fiţi contributori activi ai acestui proiect, atâta timp cât este pentru dv., e gratuit şi nu căutăm să ne înălţăm statuie în faţa dv.

Dacă urmăream să vă dăm lecţii, făceam un articol la o lună, de 60-70 de pagini, cu note şi bibliografie exasperante, îl editam…şi asta era tot. Însă noi dorim să vă fim aproape, să ne simţiţi aproape şi să comunicăm cu dv.

Păcat că acest lucru nu se întâmplă (încă)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *