Cum îţi dai seama că porumbelul nu e cioară?

lumea ca un mar

Un comentariu la CV-ul părintelui Dorin, pe care îl pun…sub vedere. E un comentariu corectat de către mine, din punct de vedere grafic, pentru că autorul s-a cam grăbit la scris şi nu are idei prea multe, ci puţine şi fixe…dar care conţine elucubraţii, pe care tot le-am auzit, dar pe care tot le-am şters.

Aş dori să vă daţi cu părerea, dacă aveţi chef, timp sau habar!

*

„Inainte de toate, felicitari pentru elogiosul blog demn de un prea mare teolog.

E de-a dreptul apreciabila viteza cu care ati reusit, intr-un timp atat de scurt, sa va desavarsiti. ESTI MARE DE TOT, PARINTE !

Totodata, pozitia de ascultare fata de inaltii dvs. ierarhi,va situeaza printre cei dintai, fiind un deschizator al altor drumuri, nepatrunse pana acum de spirite conservatoare ca A. Boca, C. Dumitreasa, A. Papacioc, D. Staniloaie, I. Cleopa, I. Popovici, P. Aghioritul s.a.m.d.

Umanismul contemporan trebuie sa ne faca SA LUAM AMINTE pe toti ! Ar trebui sa fim cu mai mare bagare de seama la tonul dat de dvs., alaturi de marele nostru doctrinar P.F. Daniel, dupa exemplul dat la slujba comuna savarsita de reprezentantii Bisericii Catolice, la pomenirea P.F. Teoctist si a Papei I. Paul al-II- lea.

Sunteti noii inovatori, dvs., I.P.S. Streza, I.P.S. Corneanu, preotul C. Stoica, s.a.m.d, transpunand invatatura de credinta ortodoxa intr-o lucire feerica.

Ramaneti tot asa si veti ajunge Patriarh Ecumenic, demn reprezentant al vremurilor de pe urma…

Cu puterea Cuvantului, data de credinta ce o purtam, in numele Sfintilor M. Marturisitorul si V. Gafencu, SPUNETI ADEVARUL! ADEVARUL ne va face noi  pe toti!

In numele Maritei noastre Maici a Domnului si a tuturor Sfintilor Mucenici romani, care s-au jertfit ca noi sa existam pe aceste meleaguri, va rog sa nu treceti cu vederea cele de mai sus si, pe cat posibil, sa-mi dati si un cuvant de folos…

„Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în locurile cereşti”.

3 comments

 • Pr. Gabriel Militaru

  :)Of!:”E usor a scrie versuri cand nu ai nimic a spune”(tot minunatul Eminescu)

  Acesta este probabil unul din multele mesaje „istete, pline de intelepciune si ironie” ale „celor ce stiu a citi semnele vremurilor”.

  Mesajul contine, desi la prima vedere n-o sa va vina sa credeti, multe adevaruri, cateva „clarviziuni” si profetii si niscavai ciudatenii.

  Daca ar fi sa analizam amanuntit textul mesajului constatam ca el debuteaza, culmea, cu un adevar:
  „Inainte de toate, felicitari pentru elogiosul blog demn de un prea mare teolog.”
  Da, pentru ca blogul dvs. e foarte bun si autorul este teolog, doctor in teologie, deci un teolog mare.

  Apoi, ironia se impleteste cu „clarviziunea”:

  „E de-a dreptul apreciabila viteza cu care ati reusit, intr-un timp atat de scurt, sa va desavarsiti.”

  Eu nu pot sti de unde cunoaste autorul mesajului ca ati deveni „desavarsit”, dar asta, daca este adevarat, ma bucura nespus si imi doresc sa fie astfel. „Desavarsire cu viteza” – asta da nou concept soteriologic.

  „ESTI MARE DE TOT, PARINTE !” – eu stiam ca sunteti un barbat bine facut, un preot de toata isprava, dar totusi „mare de tot”?! Cat „de tot”?! Daca se refera la cultura dvs. atunci din nou probabil ca spune un adevar. Ceea ce e bine.

  „Totodata, pozitia de ascultare fata de inaltii dvs. ierarhi,va situeaza printre cei dintai, fiind un deschizator al altor drumuri, nepatrunse pana acum de spirite conservatoare ca A. Boca, C. Dumitreasa, A. Papacioc, D. Staniloaie, I. Cleopa, I. Popovici, P. Aghioritul s.a.m.d.”

  Aici sunt in impas…Am tot citit fraza asta si nu pricep: ascultarea fata de ierahi e gresita, e ceva rau? Apoi nu inteleg inca ceva: marii duhovnici mentionati n-au cultivat ascultarea fata de ierarhi? Au fost razvratiti? Eu nu stiam asa. Ma cam indoiesc. Dar poate autorul intelept al acestui mesaj stie mai multe.

  Si inca ceva: a fi „spirit conservator” insemna a „nu asculta” de superiorii ierarhici, alesi de Hristos? Sau inseamna a nu asculta de nimeni? Expresia „inaltii dvs. ierarhi” imi spune totusi ceva: ca e vorba de ierarhii „dvs.” si probabil nu si ai autorului nostru.

  Un lucru stiu sigur: de ce nu au ascultat Cuviosii Paisie Aghioritul si Iustin Popovici de ierarhii BOR! Dar nu i-l spun autorului mesajului. Vreau sa ii incerc putin puterea “clarviziunii sale”.

  „Umanismul contemporan trebuie sa ne faca SA LUAM AMINTE pe toti ! Ar trebui sa fim cu mai mare bagare de seama la tonul dat de dvs., alaturi de marele nostru doctrinar P.F. Daniel, dupa exemplul dat la slujba comuna savarsita de reprezentantii Bisericii Catolice, la pomenirea P.F. Teoctist si a Papei I. Paul al-II- lea.”

  Aici aflam un alt adevar: ca Prea Fericitul Patriarh Daniel este “marele nostru doctrinar”, adica un mare teolog, dogmatist, un mare om de cultura. Ceea ce desigur si evident este adevarat. Deci, spune adevarul. Si va aseaza si pe sfintia voastra alaturi de Prea Fericitul, ceea ce nu poate decat sa va onoreze.

  “Sunteti noii inovatori, dvs., I.P.S. Streza, I.P.S. Corneanu, preotul C. Stoica, s.a.m.d, transpunand invatatura de credinta ortodoxa intr-o lucire feerica. “

  Aici, admiratia profunda, pe care evident autorul nostru o nutreste pentru dvs. si lucrarea teologica ce o savarsiti, dobandeste accente exagerate intrucat va aseaza inaintea unor mitropoliti, ceea ce dovedeste ca uneori prea multa admiratie strica, sau poate dovedi nu numai ca autorul are o antipatie fata de ierarhia bisericeasca, dar si ca nu prea are habar cam cum sta treaba cu treptele ierarhiei.

  “ Ramaneti tot asa si veti ajunge Patriarh Ecumenic, demn reprezentant al vremurilor de pe urma…”

  Eu stiam ca sunteti preot de mir si, in plus, am un respect deosebit pentru doamna preoteasa, ca sa incep sa cred ca aveti astfel de ganduri. Iar daca „ramaneti tot asa”, casatorit, mi-e foarte greu sa gasesc solutia acestei enigme, cum anume totusi o veti face.

  Probabil ca aici “clarviziunea” autorului se transforma in “viziune science-fiction”. Si asta poate fi un semn al “vremurilor de pe urma”, vorba dumnealui.

  “Cu puterea Cuvantului, data de credinta ce o purtam, in numele Sfintilor M. Marturisitorul si V. Gafencu, SPUNETI ADEVARUL! ADEVARUL ne va face noi pe toti!
  In numele Maritei noastre Maici a Domnului si a tuturor Sfintilor Mucenici romani, care s-au jertfit ca noi sa existam pe aceste meleaguri, va rog sa nu treceti cu vederea cele de mai sus si, pe cat posibil, sa-mi dati si un cuvant de folos…
  “Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în locurile cereşti”.”

  In incheiere, autorul trece de la Patriarhul Ecumenic la sfintii si martirii romani, pe care ii invoca in sprijinul rugamintii sale de a-I raspunde la acest mesaj. Legatura este mai mult decat evident…

  Mesajul se incheie, slava Domnului, cu un verset paulin, strans legat de cele expuse mai inainte, in care ni se arata ca de fapt nu impotriva ierarhiei Bisericii trebuie sa luptam, ci impotriva “duhurilor rautatii”. Intelept cuvant! Nu ma asteptam, dar autorul aici dovedeste cu adevarat un moment incredibil de luciditate si intelepciune. Bravo!

  In concluzie, autorul necunoscut (de mine) al mesajului este un admirator sincer al sfintiei voastre, un om care, in general, marturiseste adevarul, desi exagereaza cu laudele pe alocuri. Uneori insa, bazandu-se foarte mult pe intuitie sau pe “clarviziune” tinde sa amestece lucrurile, vremurile, treptele ierarhice si persoanele.

  Tinzand sa fie ironic, el este profund realist si sincer. De unde adevarul zicalei “Gura….autorului adevar graieste”.

  PS: La asemenea mesaj ironic si comentariul de fata tot ironic. E vara, ne amuzam si noi. Pentru ca un comentariu mai serios ar fi de prisos. Domnul cu noi!

 • Mulţumim, părinte Gabriel, pentru că aţi răspuns cu promptitudine la solicitarea noastră şi aţi făcut hermeneutică pe text…

  E adevărat, incoerenţele în gândire par… „gândire adâncă” atunci când le filmezi din elicopter, însă, privite de aproape, se văd… ridurile cugetării.

  Nenorocirea este că aceşti comentatori nu realizează ei înşişi, mai înainte de a-şi compune operele, că ceea ce scot pe gură sunt nişte porumbei cu pene de cioară.

  Noi ştim că există şi cititori atenţi, şi oameni atenţi, care nu se lasă ameţiţi de vulgaritatea vituperantă şi de „simplitatea minţii” cu tupeu.

  E uşor să fii toată ziua anonim şi cu Sfinţii Părinţi pe buze, mucenic al dreptăţii şi paradigmă a moralei, atletul ascezei…, când încă nu te martirizează nimeni şi nu e nici urmă de prigoană la orizont.

  E foarte uşor să fii sfânt când scoţi două perle pe nas odată la un an, cu ison evlavios, dar nu munceşti pentru oameni zi de zi şi ceas de ceas şi minut de minut.

  Autorii unor astfel de comentarii nu îşi dau seama că ne trădează lipsa lor de experienţă duhovnicească şi elementaritatea gândirii lor teologice, faptul că, în sinea lor, îşi bat joc de teologie, considerând-o ca pe cea mai facilă preocupare, din moment ce au înţeles totul dintr-un foc şi pentru tot restul vieţii şi nu mai au nevoie de nicio reflecţie continuă şi profundă, atât asupra patimilor, cât şi a virtuţilor.

  Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru gândurile bune. Numai bine sfinţiei voastre şi familiei.

 • Cu ceva timp in urma,am primit pe e-mail din partea unui bun prieten,un slide show intitulat „Scoala de-a lungul timpului”.

  Am placerea de a vi-l transcrie mai-jos.

  Cazul 1 – Robert aduce noul sau briceag la scoala sa-l arate colegilor.

  1973 – Profesorul de biologie deschide propriul sau briceag elvetian si impreuna cu ceilalti elevi se compara diferitele functii ale celor doua bricege.

  2008 – Conducerea Politiei locale este alertata de pericolul unui copil frustrat, cu tendinte homicide.

  Scoala este inchisa in intregime. Trupele speciale iau scoala cu asalt. Robert este capturat dupa cateva impuscaturi cu somnifere si inchis intr-o celula.

  O echipa de psihologi soseste pentru a consilia colegii si profesorii traumatizati.

  Cladirea scolii ramane inchisa timp de 5 luni, este renovata complet si redeschisa sarbatoreste de ministrul de interne.

  Cazul 2 – Robert si Mark se bat langa scoala.

  1973 – Se formeaza doua grupuri de colegi care fac galerie. Mark castiga, Robert are nasul spart. Cei doi isi dau mainile si totul se aranjeaza.

  2008 – Politia este chemata la fata locului si-i salta pe amandoi.Una dintre mame depune plangere pentru vatamari si raniri, ambii sunt exmatriculati si nu mai termina nici acel an scolar.
  Robert ajunge motostivuitorist.

  Mark lucreaza la McDonald.

  Cazul 3 – Robert nu sta linistit si deranjeaza in timpul orei cu tipete.
  1973 – Robert este consemnat dupa ore iar daca comportamentul se repeta risca o perioada de munca corectionala.

  Rezultat:Se linisteste imediat si nu mai deranjeaza clasa.
  2008 – O echipa de medici diagnosticheaza un caz deosebit de grav de SDA (sindrom de deficit al atentiei).

  Robert primeste dimineata si seara doze zdravene de Ritalin, ajunge dependent de pastile si este apatic la ore. Dar nu mai deranjeaza.
  Scoala obtine un loc in schema pentru un al treilea psiholog si fonduri suplimentare de la bugetul local, Robert fiind un caz deosebit de grav.

  Cazul 4 – Robert loveste cu mingea de fotbal un geam. Incaseaza imediat o urecheala de la tatal sau.

  1973 – Asigurarile platesc paguba, iar Robert se alege cu injumatatirea sumei banilor de buzunar.
  In continuare va fi mai atent.

  2008 – Tatal lui Robert va fi denuntat de o vecina pentru abuz asupra unui copil.

  Mama lui Robert declara ca copilul a mai fost lovit de tata cu noua sau zece luni in urma.

  Tatal lui Robert primeste 10 zile de arest preventiv.

  Surorii mai mici a lui Robert i se sugereaza de catre psihologul repartizat acestui caz (care era femeie), ca si ea a fost maltratata.
  Mama lui Robert alege sa divorteze, Robert ramane ani de zile sub consiliere psihologica.

  Cazul 5.
  Colegul lui Robert, Ahmed, nu poate urmari orele din cauza ca nu cunoaste bine limba germana si va trebui sa repete clasa a opta.

  1973 -Ahmed primeste ajutor in timpul vacantei de vara, se joaca mai mult cu prieteni vorbitori de germana si incheie scoala un an mai tarziu fara nicio problema.

  2007 – Cazul Ahmed ajunge in fata Comisiei de Disciplina a scolii.
  Presa considera atitudinea scolii incorecta. Germana nu trebuie sa fie mama tuturor limbilor. Oricine stie ca in numele limbii germane s-au comis deja destule orori. Cazul Ahmed este un exemplu clar al cresterii intolerantei fata de straini si discriminarii.

  Sub presiunea opiniei publice scoala aranjeaza o reexaminare cu intrebari din clasa a treia si Ahmed este promovat.

  Nu poate lua examenul de admitere la liceu, ajunge la profesionala si tot nu poate vorbi germana.

  Cazul 6 – Robert arunca in luna mai o petarda ramasa de la Revelion in mijlocul unui furnicar.

  1973 – Cateva din cele 4.360.238 de furnici din furnicar sunt omorate.
  2007 – O activista Greenpeace aude de asta. Sunt chemate Organizatia pentru Protectia Animalelor, Ministerul Tineretului si Politia Criminala. Robert este diagnosticat intre altele ca inadaptat social, piroman latent si inclinat clar spre violenta.

  Parintii si fratii trebuie sa mearga la terapie psihologica de grup. Toate PC-urile din casa sunt inspectate in cautare de materiale incitante la violenta. Computerul lui Robert este confiscat dupa ce se gaseste instalat pe el violentul joc „Counterstrike“. Ministerul Apararii (dept. Terorism) este informat. Tatal lui Robert este pus sub supraveghere si primeste interdictie pe viata la zbor cu avionul.

  Cazul 7 – Robert cade in timpul unui meci de volei si se raneste la genunchi. Invatatorul fuge imediat spre el, ii spala rana, il ridica si il duce pana la secretariat unde ii prinde un plasture si ramane cateva minute langa copil.

  1973 – In scurt timp Robert se simte bine si se intoarce in pauza.
  2008 – Tanarul invatator este suspendat imediat ca suspect de agresare sexuala a unui minor.

  Sentinta definitiva se da peste vreo doi ani si jumatate. Intre timp invatatorul lucreaza ca taximetrist.

  Pentru a nu face nota discordanta cu cei ce se exprima artistic in zilele noastre,as concluziona: Super tareee!!!
  Oare?

  Toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *