Catedrala mântuirii neamului: un proiect cultico-arhitectonic monumental

proiectul catedralei, 1

„Este o mare nevoie de a înţelege scopul şi mesajul unui lăcaş de cult din punct de vedere spiritual. În termeni tehnici, teologici o numim mistagogia edificiului, ce transmite ca taină, ca mister al credinţei edificiul. Este un limbaj simbolic nonverbal în timp.

Atât arhitectura, cât şi pictura bisericilor ortodoxe sunt cuvânt zidit în simbol, iar simbolul este un cuvânt permanent, o transmitere permanentă a mesajului Evangheliei.

De aceea, noi dorim să nu fie construit ceva fără semnificaţie simbolică. Noi nu opunem spiritul şi materia, ci facem din materie o epifanie a spiritului, aşa după cum spunea Brâncuşi despre arta sa“, a spus Părintele Patriarh Daniel despre proiectul Catedralei.

proiectul catedralei, 2

Locaşul Catedralei mântuirii neamului va fi „reprezentativ pentru arhitectura bisericească tradiţională din România, dar, în acelaşi timp, va fi adecvat pentru funcţia liturgică şi pastoral-misionară”.

proiectul catedralei, 3

[viddler id=cf3e0cce&w=437&h=370]

Catedrala mântuirii neamului va arăta ca un pocal. Proiectul a fost prezentat vineri, 26 iunie, 2009, de Preafericitul Patriarh Daniel. Va fi înaltă cât un bloc cu 30 de etaje, va avea 12 lifturi, restaurante, librării şi parcare subterană şi va costa 400 de milioane de euro.

Catedrala mântuirii neamului, cel mai mare lăcaş de cult construit vreodată în România, va fi o construcţie în stilul bizantin românesc, cu opt turle suflate cu aur dar şi cu elemente moderne.

Intrarea se va face prin 12 porţi, câte una pentru fiecare apostol. Catedrala va avea cinci nivele – trei subterane si două la suprafaţă. Cele 12 lifturi îi vor ajuta pe credincioşi să ajungă din parcare cu 250 de locuri în zona de recreere, unde vor fi restaurante şi magazine cu carţi şi obiecte bisericeşti.

Catedrala va fi dotată şi cu tehnologie de ultimă generaţie.

„Trebuie să folosim toate mijloacele moderne ca lumea să participe la slujbă, să vadă, să audă” , a declarat Patriarhul Daniel.

Tocmai de aceea arhitecţii au proiectat locuri speciale în care vor fi amplasate monitoare gigant, pentru ca slujba să poată fi văzută de toată lumea. Noua construcţie este dotată şi cu 500 de locuri de cazare. Edificiul va fi construit să reziste la un cutremur de 8.5 grade.

Lucrările vor demara la sfârşitul acestui an iar Patriarhul crede că în şapte ani se va ţine prima slujbă în nouă catedrală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *