Care îţi este numele?

pusa la vedere

În Tradiţia ortodoxă numele copilului i se pune, în mod eclesial, la 8 zile după naştere, fapt pentru care, în Molitfelnic, în cartea de slujbe a preotului există rugăciunea intitulată: Rugăciunea la însemnarea pruncului [cu semnul Sfintei Cruci n.n.], când i se pune numele.

Problema e că prea puţini credincioşi ştiu de ea şi prea puţin fac acest lucru, prin aducerea pruncului, în pronaosul Bisericii, la preot, ca să facă această mică slujbă: de însemnare a mădularelor pruncului, cu semnul Sfintei Cruci şi pentru ca să-i rostească, pentru prima dată în viaţa, numele, la uşa Bisericii.

În rugăciunea de rostire a numelui, copilul e numit robul lui Dumnezeu şi numele lui, care va fi numele de Botez, i se rosteşte acum. Iar numele de Botez e numele copilului, numele din certificatul de naştere şi nu numele familiei. De aceea, pe pomelnice, nu trebuie să apară: Ion Popescu, Maria Vasilache, Codruţa Titu, ci numai: Ion, Maria, Codruţa etc., pentru că acestea sunt numele de Botez ale oamenilor.

Problema problemelor e că numele de Botez, adică numele pe care părinţii le pun în certificatul de naştere, trebuie alese cu grijă, din timp, şi, cel mai bine ar fi să se consulte şi preotul care va boteza pe copil. De ce? Pentru ca numele copilului să se lege de numele Sfinţilor din ziua în care s-a născut sau de vreun Sfânt foarte cinstit de familie şi să nu apară, nume hilare, desuete sau păgâne, drept nume de Botez ale creştinilor.

Şi numele trebuie să fie creştine sau teofore, care să facă referire la Dumnezeu şi la Sfinţii Săi. Cel mai bine se vede alegerea bună a numelui, când copilul ajunge să împlinească, în viaţa lui, numele pe care îl poartă. Şi numele creştine sau teofore, care fac referire la Dumnezeu au semnificaţii profunde.

A apărut acum ceva vreme, nu cred că mai mult de 5 ani în urmă, o carte, în limba română, cu explicaţia numelor. Există dicţionare speciale, teologice, care explică numele Sfinţilor Scripturii dar şi numele a diverşi Sfinţi ortodocşi. Ştiţi că Vieţile Sfinţilor dar şi Sinaxarele au obiceiul frumos şi profund de a tâlcui numele Sfinţilor la care se face referire.

Aşa că numele tău contează şi te reprezintă, pentru că te pune în relaţie cu Dumnezeu. De aceea eu insist pe ideea ca fiecare să ne spunem numele la nivel online, când comentăm ceva unii la alţii, pentru că la fel facem şi când  intrăm într-o relaţie reală cu cineva, în viaţa de zi cu zi. La nivel online tot noi suntem şi tot la fel trebuie să ne comportăm, pentru că trebuie să fim aceeaşi oricând.

5 comentarii la „Care îţi este numele?”

 1. Buna ziua,

  Problema numelor de botez mi-am pus-o si eu de nenumarate ori. Am intalnit destule cazuri in care parintii se gandesc la ei cand aleg numele copilului.

  Sunt prenume care sunt alese parca pentru o perioada limitata: Danut, Irinel, sunt nume care se potrivesc unor copii, dar care nu mai cadreaza la maturitate.

  Sau Lilian, Madalin… dau impresia ca parintii au fost convinsi ca vor avea o fata sau le-ar fi placut prea mult sa o aiba.

  Sau Rafael, Leonard, care parca-s nume puse de parinti semidocti (am intalnit si Mihai-Angelo, ca o replica a lui Michelangelo)…si lista ar putea continua cu nume „unicat”, la moda, asociate cu diverse dorinte.

  Am avut un coleg in facultate, sculptor, pe care parintii l-au botezat Venus si care el insusi avea o problema cu propriu-i nume.

  Ce pot face acesti oameni, care au fost crestinati cu un nume care nu-i „ajuta”?

  Doamne ajuta!
  ………..

  R: Mulţi se simt aiurea cu numele lor şi ori şi-l schimbă, ori şi-l acceptă, cu chiu cu vai, pe cel pe care, părinţii lor, l-au ales în mod iresponsabil.

  O alegere greşită de nume şi apoi o proastă raportare la copil, înainte şi după naştere, sunt marile gafe ale părinţilor neresponsabili.

  …………

  Poate mai edităm şi alte creaţii ale dv., domnule Ovidiu. Mai aveţi ceva terminat? Vă mulţumim frumos.

 2. Şi eu am întâlnit persoane care se simt prost cu numele lor şi dau vina pe părinţi pentru alegerea proastă pe care au făcut-o.

  Într-adevăr, în unele cazuri sunt nume care pot fi foarte uşor confundate sau din lipsa informaţiilor, luate în râs.

  Recent am auzit un nume pe care nu am ştiut cum să-l cataloghez: Neonila. Am aflat ulterior că este numele unei sfinte muceniţe dar la primul contact, creează confuzie.

  Aş avea câteva întrebări la care nu am găsit nicăieri un răspuns care să mă lămurească.

  Eram curioasă ce se întâmplă totuşi cu oamenii care au nume păgâne?

  şi

  Cum se explică preferinţa pentru anumite nume?

  Am avut o cunoştinţă care în liceu vroia să i se spună Alexandra deşi o chema altfel iar după ce s-a măritat şi a născut o fetiţă, i-a pus acest nume ei.

  Personal, nume precum Tudor, Mara, David, mi se pare frumoase şi simple.

 3. Dacă au nume păgâne…nu au au Sfânt de care să se apropie prin rugăciune.

  Dacă avem preferinţe spre anumite nume, ne plac ca sonoritate sau, cel mai probabil, pentru că am întâlnit oameni, care le-au purtat şi nouă ne-au plăcut foarte mult.

  Mă bucur că te-ai întors în viaţa…noastră.

  Eşti în România sau deja ai plecat?

  Îţi dorim drum bun şi numai bine întru toate!

  Salutări din partea noastră şi dumnealui…şi familiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *