Despre față

Articolul a pornit de la fotografia asta. Cum să vezi gura ca un…vagin? De ce vagin? Pentru că e o idee, care ține de noua ideologie față de trup. O idee care se încadrează în teoria sexualizării depline a persoanei umane. Cu cât vezi trupul uman mai sexualizat, cu atât îl scoți de sub iradierea harului lui Dumnezeu, îl dez-duhovnicești și nu îi mai dai valoare, cinste, demnitate, prestanță omului.

Sfintele Icoane ne conduc spre fața Sfinților, a Domnului, a Maicii lui Dumnezeu. Fața iconizată e absorbitoare. Punctul central e fața…și nu mâinile, picioarele, culorile, relieful ascetic din jurul Sfinților.

Iisus Hristos, Domnul nostru

Din fața lui Hristos înțelegi cine este El și cine ești tu. Îți dai seama că El este împlinirea ta și te uiți la fața ta, care ar trebui să fie alta: plină de bucurie, de pace, de har, transparentizată.

Cine a avut un accident și i s-a ars fața sau are un neg pe față sau o vătămare a feței…simte că nu se mai poate uita clar la alții. De ce? Pentru că nici alții nu se  mai pot uita bine, cu toată inima, la o față distrusă, destructurată de boală sau de un accident.

Iar când tu accepți că gura ta sau că fața ta e ca un vagin…accepți, de fapt, că ești ceva de folosit, că ești un prezervativ pentru spermă sau că ești o gură de closet.

Nu e mare diferența  între prima poză… și Sfânta Icoană a Domnului, aceeastă venerabilă frescă ortodoxă? Ba da! Una radicală. În prima, o față umană, cu o anume grimasă, era însoțită de un titlu. În chipul Domnului din icoană vedem măreția feței umane, îndumnezeita față umană a Domnului, de la care așeptăm „mare și bogată milă”.

E radicală înfățișarea, prestanța omului în imaginea destructurată, caricaturală și aceasta: transfigurată.

Așa putem să facem diferența, tot timpul, între o reclamă, o modă vestimentară, un trend și tradiționala și clasica îmbrăcăminte ortodoxă,  în pas, totuși, cu vremea noastră, adică de haina cu gust și de bun simț.

Moda, trendul e un experiment, dar unul care  lasă urme, pentru că se face pe om. De aceea îți faci astăzi șuvițe și îți pui belciug, mâine îți pare rău de tatuaj sau îți cade părul, de atâta vopsire a lui.

Când ai față și când ai o haină, care să te exprime interior și când ai un mod de a fi, care degajă personalitatea ta…atunci îți respecți demnitatea de om. Când lucrezi pe ascuns, când scrii sub pseudonime…arăți că nu mai ai față, că ești altceva, un subom, pentru că ți-e rușine de tine sau nu crezi că ești demn de băgat în seamă.

Un comentariu la „Despre față”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *