2 comments

 • Gabriel García Márquez s-a retras din viaţa publică în 2006, din motive de sănătate: cancer limfatic.

  A trimis o scrisoare de rămas bun prietenilor, cititorilor şi admiratorilor lui şi, datorită Internetului, acum este difuzată.

  Poate vă faceţi timp s-o citiţi, întrucât acest scurt text, scris de către unul dintre cei mai strălucitori latinoamericani din ultimii ani, este mai
  mult decât miscător.

  Textul incepe de aici:

  Un geniu își ia rămas bun

  “Daca pentru o clipa Dumnezeu ar uita ca ma simt ca o marioneta din carpa si mi-ar darui o bucatica de viata, probabil ca n-as spune tot ceea ce gandesc, insa in mod categoric as gandi tot ceea ce zic.

  As da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreaza, ci pentru ceea ce
  semnifica.

  As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare
  minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina.

  As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm. As asculta cand ceilalti vorbesc si cat m-as bucura de o inghetata cu ciocolata!

  Daca Dumnezeu mi-ar face cadou o bucatica de viata, m-as imbraca foarte modest, m-as intinde la soare, lasand la vederea tuturor nu numai corpul, ci si sufletul meu.

  Doamne Dumnezeul meu daca as avea inima, as grava ura mea peste ghiata si as astepta pana soarele rasare.

  As picta cu un vis al lui Van Gogh, despre stele un poem al lui Benedetti, si un cantec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-as oferi-o lunii.

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Lj-W6D2LSlo]

  As uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simti durerea spinilor si sarutul incarnat al petalelor…

  Dumnezeul meu, daca as avea o bucatica de viata…

  N-as lasa sa treaca nici o zi fara sa le spun oamenilor pe care ii iubesc, ca ii iubesc.

  As convinge pe fiecare femeie sau barbat spunandu-le ca sunt favoritii mei si as trai indragostit de dragoste.

  Oamenilor le-as demonstra, cat se insala crezand, ca nu se mai indragostesc cand imbatranesc, nestiind ca imbatranesc cand nu se mai
  indragostesc!

  Unui copil i-as da aripi, dar l-as lasa sa invete sa zboare singur. Pe batrani i-as invata ca moartea nu vine cu batranetea, ci cu uitarea. Atatea lucruri am invatat de la voi, oamenii…

  Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful muntelui, insa fara sa bage de seama ca adevarata fericire rezida in felul de a-l escalada.

  Am invatat ca atunci, cand un nou nascut strange cu pumnul lui micut, pentru prima oara, degetul parintelui, l-a acaparat pentru intotdeauna.

  Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci
  cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice.

  Sunt atatea lucruri pe care am putut sa le invat de la voi, dar nu cred ca mi-ar servi, deoarece atunci cand o sa fiu bagat in interiorul acelei cutii, inseamna ca in mod neferecit mor.

  Spune intotdeauna ce simti si fa ceea ce gandesti. Daca as sti ca asta
  ar fi ultima oara cand te voi vedea dormind, te-as imbratisa foarte
  strans si l-as ruga pe Dumnezeu sa fiu pazitorul sufletului tau.

  Daca as sti ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea iesind pe usa, ti-as da o imbratisare, un sarut si te-as chema inapoi sa-ti dau mai multe.

  Daca as sti ca asta ar fi ultima oara cand voi auzi vocea ta, as inregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o data si inca o data pana la infinit.

  Daca as sti ca acestea ar fi ultimele minute in care te-as vedea, as spune “te iubesc”si nu mi-as asuma, in mod prostesc, gandul ca deja stii.

  Intotdeauna exista ziua de maine si viata ne da de fiecare data alta
  oportunitate pentru a face lucrurile bine, dar daca cumva gresesc si ziua de azi este tot ce ne ramane, mi-ar face placere sa-ti spun cat te iubesc, ca niciodata te voi uita.

  Ziua de maine nu-i este asigurata nimanui, tanar sau batran. Azi poate
  sa fie ultima zi cand ii vezi pe cei pe care-i iubesti.

  De aceea, nu mai astepta, fa-o azi, intrucat daca ziua de maine nu va ajunge niciodata, in mod sigur vei regreta ziua cand nu ti-ai facut timp pentru un suras, o imbratisare, un sarut si ca ai fost prea ocupat ca sa le conferi o ultima dorinta.

  Sa-i mentii pe cei pe care-i iubesti aproape de tine, spune-le la ureche cat de multa nevoie ai de ei, iubeste-i si trateaza-i bine, ia-ti timp sa le spui “imi pare rau”, “iarta-ma”, “te rog” si toate cuvintele de dragoste pe care le stii.

  Nimeni nu-si va aduce aminte de tine pentru gandurile tale secrete. Cere-i Domnului taria si intelepciunea pentru a le exprima.

  Demostreaza-le prietenilor tai cat de importanti sunt pentru tine”.

 • Emoţionant!

  Este insă interesant,din punctul meu de vedere,de ştiut ce s-a întâmplat cu scriitorul după ce a scris această scrisoare.

  Din câte am înţeles eu, scrisoarea ar fi fost scrisă in 2006 iar, ulterior, boala despre care s-a vorbit, ar fi involuat.

  Postarea doamnei Irina – căreia îi mulţumesc pentru bucuria pe care mi-a adus-o în suflet – îmi aminteşte de una dintre scrisorile părintelui Sofronie.

  Vorbind despre însemnătatea minunii in viaţa noastră, părintele spune, într-una din scrisorile sale către Balfour:

  “…rugăciunea pentru bolnavi, pentru însănătoşirea lor prin puterea de Sus,prin minune,este cu putinţă numai dacă se “făgăduieste”pocainţă,adică a-şi schimba fundamental întreaga viaţă, ca slava lui Dumnezeu sa-şi afle loc în ei,ca tot restul vieţii lor să se petreacă de acum tocmai în planul slavei lui Dumnezeu.

  (…) Va trebui încă de multe ori să suferi durere pentru că nu toţi caută către Dumnezeu cu aceeaşi putere, să suferi, fiindca adesea ei refuză de a întampina pe Dumnezeu,pe Cel Care îi caută cu atâta “gingăşie”, cu dumnezeiasca Sa smerenie,una cu totul osebita,fără nici cea mai mică silire asupra lor.

  Trăindu-mi slujirea duhovnicească,am început să văd ceva mai limpede cât este de “grijuliu” Domnul,în ce măsură este nobil (iartă această expresie!).

  El ni se adresează ca unor egali…”

  Cf. Arhim. Sofronie Saharov, Nevointa cunoasterii lui Dumnezeu, Ed. Reintregirea, 2006, pag. 350-352.

  Este, de fapt, cunoaşterea lui Dumnezeu în împrejurările concrete ale vieţii fiecăruia dintre noi, “o cunoaştere care ajută la conducerea fiecărui om pe un drum propriu de desăvârşire”.

  …şi, se pare, că Gabriel Garcia Marquez a răspuns apelului făcut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *