Sfaturi utile pe termen lung

prinde esentialul si nu ideile

Mai întâi de toate, dragii mei, răspundem la întrebarea: Cum faci să știi ce scriu creatorii de online din România și din lume? Adică blogherii.

Păi, când dați de un blog, vă uitați după RSS-uri, faceți colecție cu ele, strângeți zeci, sute, mii într-un arhivar deștept ca Google Reader.

După ce le strângeți, să zicem în două sau trei luni, în următoarele 3 luni le urmăriți zilnic, toate aceste sute-mii de bloguri, pentru că, după prima săptămână, deja ați aruncat vreo 4-500 de bloguri de la RSS.

De ce? Pentru că ba nu scriu zilnic, ba scriu tâmpenii, ba sunt neinteresanți, ba nu scriu diversificat, ba vă enervează pur și simplu, ba…1000 de alte motive.

Eu cred (și asta la sigur), că după 9 luni sunteți experți în ce se scrie în lume, știți cum se scriu cuvintele, cum apar imaginile, presupuneți ce va mai fi…însă rămân vreo 100 de bloguri, care vă scapă.

Acele bloguri merită urmărite încă vreo 3 luni și din ele trebuie să ajungeți la 50…într-un an. 50 de bloguri pe care se scrie, mai multe sau mai puține tâmpenii, dar găsești ceva.

Când veți ajunge la 10 bloguri, cele mai tari din lume, din orice domeniu (asta în luna octombrie anul viitor) veniți la mine, ca să îmi spuneți cum se numesc acele 10 bloguri, din cele câteva mii de bloguri cu care ați pornit la început…și vă spun dacă le citesc sau ce părere am despre ele.

E corect?

După aceasta veți ști de ce trebuie să scăpați de o grămadă de mii de bloguri, pe de o parte iar, pe de altă parte, de ce blogurile reale sunt rare. Blogurile rare sunt geniale…și punem punct. Ele sunt altceva de la depărtare.

Față în față cu cele 10 bloguri, vă decideți dacă puteți să faceți unul și dv. Sau vă decideți să vă lăsați de sport, pentru că e un sport pentru uriași și nu pentru pigmei.

Deci, pe termen lung deveniți specialiști în online și apoi îl ajutați și pe Cotidianul să înțeleagă, că a vorbi despre bloguri nu înseamnă să faci copy paste, ci să înțelegeți fenomenul, vocația, preocuparea această nobilă (dacă o faci cu intenții speciale, remarcabile) a scrisului pentru alții.

Așa cum Cristian Tudor Popescu e unul și…ziariști sunt mulți, tot la fel și creatori de online sunt puțini…și blogheri cu carul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *