Man, spune-mi care e treaba!

treci dincolo de aparente

– Care treabă, brother?! Că nu știu nicio treabă, sunt curat ca lacrima lu Ovidiu. Că eu nu știu nimic, să m…oară drujba de tăiat lemne, dacă știu!

– Haaaai, măăăăă, nu o mai da la întors, că știu eu că tragi pă nas, ca locomotiva lu’ tataie. Zi unde i-ai ascuns și te las! Am nevoie de 500 de parai în noaptea asta…și te las. Apoi, man, ești cleaning, înțelegi?! Curat ca alifia…

Care e treaba…Adică cum, care e treaba? Da, adică: cum trăiești tu? Fără eufemisme, fără floricele, fără să o dai în bărci. Trebuie să o spui pă bune, nu pă roze. Rozul e o culoare pentru parașute, frate! Trebuie să ai stil.

Păi toată viața mea am fost… golan. Adică pierde vară. Fac și eu mici șmenuri, mici șușanele, iese, nu iese, mai mă ard puțin…dar asta e. Însă am și eu Dumnezeul meu, Care mă ocrotește, oricât aș fi eu da-l dracu. Acolo, sus, Cineva mă iubește…și am simțit asta de multe ori.

Că era s-o mierlesc, frate, într-o noapte, când l-am buzunărit pă unul, căruia tot eu îi duceam heroină. L-am pus jos, i-am dat una la devlă, dar el s-a sculat și a alertat pă gabori, care erau după colț, colea, la tramvai…Că și ăștia, niște fomiști, stau pă la 3 dimineața pă străzi, să facă legea, cică…

N-o putea să doarmă și ei în izmene!…Am scăpat ca prin urechile acului, să moară…M-am rugat lu’ Dumnezău să scap, pupaia-Și tălpile, că mă fugăreau dilimandiții ăia de îmi săreau capacile, ce te mint eu?!

Deci, care e treaba? Cum e cu viața ta? Uneori predica noastră nu intră la infractor pă urechi, tocmai pentru că el nu are termeni de comparație.  Pentru că nexăn citit, nexăn scris…tabula rasa. Mai întâi de toate trebuie să îi știi limba, câte cuvinte poate să folosească, ce fel de semnificații au cuvintele lui.

Dacă nu îi vorbești în ton cu creierul lui, crede că îți bați joc de el. Pentru Corneluș predica e un fel de beșteleală, o mangleală în cuvinte, adică o luare pe coajă de la mă-sa și se așteaptă de la preot să îl ia la fel, la trei păzește.E umit dacă nu e drăcuit, dacă nu e luat la palme. Dacă nu țipi la el se simte timorat. Dacă îl iei cu tupeu…parcă vii d-acasă. Deci, fără miorlăieli, adică fără sensibilitate!

Am auzit nu știu pe cine, că își punea problema ce înseamnă sau de unde vine expresia: țigăneală. Sau: nu te mai țigăni ca la ușa cortului. Nimic mai semplu! Băgăm exemplu pă turbo.

Păi, una bucată buradel merge la piață, cu una, două sau trei mame ale lui. La un făcut de pică, șmanglerește buradeul o ceva de pe masa negustorului, negustorul se autosesizează dân oficiu și începe să îl drăcuie, românește, pă infractor. Ca niște gâște în stol, cele trei, patru sau cinci mame ale buradeului…se gârâie imediat la cetățeanul de bună credință, ca să îi ia maul, adică să îi rupă…discursul.

Și încep: Dar ce-a făcut băiatu meu, dă te iei de el? Dar n-am înțeles, ce ai cu el?! Și buradeul duce găina sau oglinda sau kilul de struguri la a 7-a lui mamă, ieșite toate în cârd la produs, adică la ciordit…și așa, omu, când vede ce goarne au cumetrele, se lasă păgubaș și nu mai scoate niciun crau.

Deci țigăneală egal tupeu jegos, egal prostire în față. Și țigăneala nu e numai la țigani, ci ei au practicat-o, mai abitir, pe post de sedativ, în timpurile din urmă. Însă la țigăneală e bun tot cel care, oricum i-ar fi culoarea sau nația, zice că e neagră, când ea e oaie albă și creață.

Care e…treaba?! Păi nu e niciuna treaba. Tocmai asta e: nu e niciuna! Spart semințe, una furat poșetă, un sex mic prin boscheți, băut bere, aruncat cutia pe stradă, pierdut timpul, hlizit cu fața la trecătoare etc.

O față  de bombeu, adică de luat palme.

Mic și al…bastru.

Tută și…degeaba.

Infractoare…și fată cuminte.

Ghiuluri mari…și muncă ioc.

Tupeu cu caru…dar nu știu să se semneze…

Taie frunză la câini, una lingere de vacă la el pe cap, deci freză cu gel…

Și, până la urmă îi dete 100 dă parai, că atâția avuse, îi trase una după ceafă, ca în semn de la revedere, trase o flegmă pe geamul de vizavi…și plecă, viteaz, ca o lulea stinsă…spre o petrecere de mare…clasă, de unde va veni tras pe sfoară…de obosit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *