Două bloguri ortodoxe restauratoare

Full of Grace and Truth

Primul, Full of  Grace and Truth, scris în engleză, se documentează despre Sfinții sărbătoriți într-o zi liturgică anume și  ne dă date, icoane, imagini despre ei.

acatiste si sluj fr.

În limba franceză însă, Acatistes et offices orthodoxes, e creat de către profesorul de litere Claude Lopez-Ginisty, actualmente locuind în Elveția și acesta ne prezintă acatiste, slujbe, imagini ale Sfinților ortodocși apuseni, recuperând astfel Tradiția ortodoxă a Apusului, de dinainte de schismă.

Două contribuții importante și necesare în spațiul ortodox. Însă nu trebuie să rămânem numai la prezentarea slujbelor, a Sfintelor Icoane, a Sfintelor Moaște sau a cărților noastre de cult sau patristice, ci trebuie să comunicăm și să dialogăm cu cultura, știința, mass-media, tehnologia, filosofia și modul de viață al contemporaneității.

Fără aceste ramificații multiple cu prezentul ne ghetoizăm, rămânem în pătrățica noastră, ne retragem în colțul nostru de umbră și credem că le-am rezolvat pe toate.

Nici mărturisirea adevărului și a tezaurului de sfințenie al Bisericii noastre nu trebuie să îl ținem la naftalină, numai pentru noi, dar nici problemele fierbinți ale zilei și înțelese după ureche nu trebuie să le tabuizăm, să ne ferim de ele sau să ne facem că nu ne interesează și că ele nu există, pentru că astea ne calcă în picioare, dacă nu suntem tranșanți față de ele.

Trebuie să aducem în prezent și pe înțelesul omului zilei adevărurile sfințitoare, transfiguratoare ale Revelației dumnezeiești, dar, în același timp trebuie să arătăm și binele și răul lumii noastre, pentru ca să nu trăim într-un perpetuu clar-obscur ucigător.

Suntem ortodocșii Bisericii în secolul al XXI-lea.  Nu trebuie să facem abstracție nicio clipă de lucrul ăsta!

Suntem oamenii informației, ai rapidității, ai globalismului, ai postmodernității, ai manipulărilor de tot felul și nu avem cum să evadăm din prezent…în trecut sau în viitor.

Numai dacă știm să fim oamenii vremii de acum ne prezentăm ca ortodocși autentici și nu trăim în vise, în iluzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *