Diminutivarea

Colț cu Sfântul Gheorghe Nou. Ultracentral. Magazin second hand pentru gravide…și copii abia născuți. Însă li s-a părut că sună gros, grav, gutural: gravide…și au pus…graviduțe.

De ce nu gravidele, graviduțele, graviduțiste, ca să sune și mai bine în limba română?

Însă de ce pitici? De ce nu graviduțele și copilășei? Copilăriști?! Copilișori?!!

Am mare boală pe părinții care pun diminutive, la Botez, copiilor lor.

Auziți cum sună: Dănuț, Dănuțel, Costișor, Gabrieluș, Găbișor, Ionuț, Măriuța, Ionuța etc…

Diminutivarea face parte din intimitate și nu e pentru spațiul public! Nu se poate, oare, înțelege acest lucru? Nu se simte de la sine?

Nu poți să alinți pe stradă, fără ca să nu fii penibil. Nu poți să îi spui soțului sau soției pe stradă și nici copilului, cum îl alinți acasă. E pervers!

Nu poți să îi zici ditamai omului: pisoiaș sau elefănțel sau tigruleț…pe stradă.

Aveam oroare de scălămbăieli de acest fel de pe la 3-4 ani, când mă jena la culme faptul, ca cineva să mă alinte, în gura mare, de față cu toată lumea. Nu se face!

Dacă vrei să împărtășești dragoste, o faci în doi, cu soțul sau cu copilul tău. Dacă vrei să o săruți, sărut-o acasă, sărut-o toată noaptea, dar nu îți băga limba în gura ei pe stradă, când te vede toată lumea!

Nu e chebab! Nu e înghețată! Dragostea e ceva intim, între voi doi și acolo trebuie să rămână! Nu o faci poză și o dai pe net! Dragostea e un lucru frumos și unic, care crește între voi doi, cu harul lui Dumnezeu și ea vă dă forța să treceți peste multe greutăți în viață.

Nu faceți din ea graviduțe, păsărele, smiorcăieli, simandicoșeli ieftine! Fiți sobri în dragostea voastră fără a fi mai puțin sensibili! Dragostea, dacă pui în ea smiorcăială, își pierde gustul! Puneți în dragostea voastră asceză, bun simț, respect, întâietate a celuilalt, ca să fie savuroasă! Altfel se împute ca peștele la soare.

Deci fără diminutive în spațiul public!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *