Noua paradigmă editorială

Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperământul Prea Curatei Stăpâne, ziua de 1 octombrie 2009, e o zi proprie inițierii editării la nivel online a cărților noastre, atâta timp cât Maica lui Dumnezeu este Preabuna și Preablânda noastră apărătoare și îndrumătoare în toate ale vieții noastre.

Fiecare carte pe care o vom edita are rigoare teologică, lingvistică, estetică, științifică și reprezintă căutările plenare ale vieții noastre, cât și sancționări ale diverselor probleme ale contemporaneității.

Fie că e vorba de o lucrare de cercetare teologică, de o culegere de texte diverse, de o traducere sau de o lucrare imnologică sau aghiografică, cărțile noastre sunt o clarificare de sine, o exprimare de sine sau o trăire a bucuriei relației cu Dumnezeu și cu semenii.

Noi nu scriem niciodată pentru noi înșine, într-un mod egoist, ci pentru un public cititor, de acum sau din viitor, care să înțeleagă, din interiorul textelor, situarea noastră în viață, cât și importanța situării cititorului în relație cu Dumnezeu și cu semenii.

Vom edita cărțile, fiecare în parte, cu data la care aceste cărți ar fi trebuit să fie publicate, dacă cineva din lumea asta ar fi înțeles că suntem creatori de carte. De aceea veți putea urmări, în aceste cărți pe care le vom publica și care nu reprezintă (atenție!) toată opera noastră actuală (nu mai vorbim de cea viitoare)…cum ne-am poziționat față de un anume lucru, în anul sau anii în care am scris o carte și cum a evoluat lumea, de atunci și până astăzi.

În această seară vom edita trei lucrări la nivel online, în numele Sfintei Treimi, fiecare cu particularitatea sa.

Prima lucrare pe care o voi edita imediat, ca să subliniez respectul, dragostea și admirația pe care o am față de doamna preoteasă, față de soția mea și față de tot ceea ce face, în taina vieții ei, cunoscută numai mie, în mare parte, va fi Acatistul Nunții.

O broșură de 35 de pagini, cu un Acatist al Nunții, pentru cei care vor să se căsătorească sau sunt căsătoriți, finalizat la data de 25 august 2004 și care mi-a fost făcut cadou. O vedeam că lucrează, am intuit ceva dar nu eram sigur și pe  urmă mi-a dat manuscrisul ca să îl citesc și să îl corectez.

Nu e singura bucurie teologico-filologică pe care doamna preoteasă mi-a făcut-o și vrea să îmi facă în viața asta, așa că nu îmi pot exprima, îndeajuns, în cuvinte, bucuria pentru darurile ei.

A doua lucrare, tot o broșură, de 20 de pagini în editare integrală, e o traducere a mea, din engleză, a troparului, condacului și acatistului Fericitului Serafim Rose. De aceea se numește: Troparul, Condacul și Acatistul Fericitului Serafim Rose al Platinei.

Legătura mea duhovnicească cu Fericitul Serafim Rose și cu alți Fericiți Părinți ai lumii actuale sau recente transpare în această lucrare și în altele de acest fel, pe care le veți avea, sub ochi, la un moment dat, cu harul lui Dumnezeu.

Însă nu îmi place să fac tam-tam pe această temă, pentru că nu e cuviincios. Când îi cinstești pe Sfinți trebuie să faci ceva, în tăcere și cu multă profunzime, pentru ei. Astfel dovedești că te-au învățat ceva Sfinții lui Dumnezeu…

A treia lucrare a acestei seri e o carte a mea de 335 de pagini în editare completă, despre care am mai vorbit și eu și doamna preoteasă, mai mult sau mai puțin aluziv la nivel online și e vorba despre: Lumea postmodernă și depersonalizarea omului.

O carte scrisă într-o lună și jumătate, într-un adevărat tur de forță și de bucurie duhovnicească, de bucurie de adevăr, despre adevărurile  postmodernității și racilele ei, dar și despre cum putem să găsim soluții sigure, clare și sfințitoare, în teologia Sfântului Simeon Noul Teolog, cu precădere și în toată teologia și Tradiția Bisericii.

O carte în cinci capitole, în care prezentăm fundamentele postmodernității (cap. 1), satanismul postmodern (cap. 2), pornografia postmodernă (cap. 3), terorismul contemporan (cap. 4), pentru ca al cincilea capitol să pună față în față ideologiile postmodernității cu teologia ortodoxă, sfințitoare, a Bisericii lui Dumnezeu.

Cartea, fiind scrisă în 2005, trebuie citită din prezent spre trecut, pentru a observa cum scanam realitățile lumii noastre la nivelul lui 2004-2005, ce soluții vedeam sau dădeam atunci și cât de valabile au fost ele sau cât de bine am intuit viitorul.

Consider că e cea mai profundă radiografie a postmodernității din perspectiva teologiei ortodoxe românești a momentului, care poate fi foarte bine amplificată cu noi teme și care dă semnalul viguros spre o teologie  și o muncă de cercetare interdisciplinară, care să lucreze pe surse, în perimetrul lor și cu folos inclus în dezvoltarea duhovnicească a scriitorului.

Cred că un cititor profund ar înțelege că toate cele trei apariții, la nivel online, de astăzi, au legătură interioară, bineînțeles, după ce le va citi pe toate trei.

Pledăm pentru relație, dragoste, cuviință, respect reciproc și căsătorie.

Pledăm pentru evlavie și recunoaștere și cinstire a tuturor Sfinților Bisericii lui Dumnezeu.

Însă, în același timp, pledăm pentru o cunoaștere și o analiză coerentă și profundă a realității vremii noastre, pentru a știi prin ce mijloace și cum să vindecăm pe oameni de idei, fapte și sentimente perverse.

Vă dorim să înțelegeți demersul nostru teologic în adevăratul său sens, adică acela de a deparazita de idei năstrușnice și a umple pe om de coerența unei vieți autentic ortodoxe și pline de evlavie.

Vă mulțumim tuturor celor care ne veți citi și vă veți ruga pentru noi și veți comunica cu noi despre ceea ce ați înțeles și veți înțelege în acest cadru de trezire și conștientizare a responsabilităților pe care le avem!

2 comentarii la „Noua paradigmă editorială”

  1. Și eu te salut și mă bucur pentru tine, părinte Gabriel…și sper să mă înțelegi și mai mult în ceea ce scriu și fac.

    Multă sănătate și bucurie amândurora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *