Vă dăm pui!

si el are un pui de gripa

Stați liniștiți, că o să ajungă la toți. O să ajungă și o să și rămână, pentru că puii noștri nu sunt ca puii lor, pentru că puii noștri sunt speciali. Vă dăm, la cerere, pui de… gripă. Noi avem și încă excedentari, acum, în acest moment și dacă doriți niște puișori de gripă (nu de baltă), pui sănătoși, care se tratează medicamentos, nu-i nicio problemă: se rezolvă!

Relaxare…duminică seara, frig afară ca iarna…și îmi aduc aminte o exprimare a unei doamne profesor, cam vulcanică și directivă. O întreb: cum o duceți, doamnă, cu copiii la școală? și îmi răspunde, scurt, sublim și satisfăcător: Am, Părinte, niște frumuseți de draci la școală, de vi i-aș da pe toți! Dar ce să fac doamnă, cu toți?!…

Expresie oximoronică percutantă:  „niște frumuseți de draci”, adică niște șturlubatici, nebunatici, zănatici, zvăpăiați copii. Ei sunt frumoși, dar un frumos drăcos…pentru că nu sunt cuminți.

Ce ar spune, Dumnezeu despre noi? Că noi despre El spunem multe prostii și hule. Ce ar spune despre cum trăim noi? Vă gândiți adesea la asta? Vă gândiți că Dumnezeu ne-a creat să fim ceva…și noi suntem niște caricaturi în comparație cu ce vrea El să fim?

Pentru că suntem cam drăcoși, adică negri, înguști la suflet…Nu suntem largi. Viața, lumea asta este o imensă școală la care noi dăm examene și, adesea, le cam picăm. Unii cred că pot să absenteze, să tragă chiulul la muncă, la învățătură, la sfințenie…și apoi, om vedea noi cum scoatem cămașa…Numai că n-o s-o mai scoatem deloc…

Și Dumnezeu ne privește, ne privește, ne privește îndelung…când noi ne facem de cap. Când avem capul tare,  când  suntem capete pătrate, când suntem tari la cerbice, la grumaz, adică nu ne plecăm deloc capul în smerenie, în umilință sau când suntem nebuni de legat.

Da, suntem nebuni de legat, să credem că scopul nostru e altul decât sfințenia. Ne aducem aminte ce spune Domnul celui care se îmbogățește în neștire de sine, în indiferență de sine: Nebune, în această noapte, am să îți iau sufletul tău!… Când?!!!! În această noapte… O noapte lungă…O noapte lungă e moartea sufletească, în care nu știi de ce nu merg lucrurile…când tu ești mort, când tu ești fără harul lui Dumnezeu în tine.

Or să vină alegerile și noi o să votăm. O să votăm un președinte nou. Numai că astă seară…o să murim…Tot ce e posibil. Și nu o să mai putem vota… Sau o să murim astă seară, adică vom fi alții și vom ști ce să alegem pentru noi, dacă Îl întrebăm pe Dumnezeu ce ne trebuie.

Am întâlnit un bărbat, care credea că Dumnzeu o să-i răspundă, dacă El o să-L drăcuie și o să-L blesteme. Îl aud pe altul, cu o privire foarte parșivă și rea, cum își bagă în neștire în morții mă-sii, în…a măsii, în toate neamurile…minute în șir. Uneori țipă câte o jumătate de oră și nimeni nu intervine. Habar am de ce se termină…de ce tace… Dar țipă de se aude peste trei blocuri…

Și tace…Tace…Și vine o tăcere calmă, lină…după toate roțile și eșapamentele…și după toate vorbele, când noaptea înghite…tumultul oamenilor, când absoarbe toată rumoarea lor…

Când vorbești…spui…ce ai pe suflet… Te descarci…și încarci pe altul cu pacea ta… E un schimb sufletesc extrem de plăcut și întăritor.

Și, cu toate acestea, vă vindem pui, pui de prăsilă…dacă doriți… Asta pentru cei care cred că noi stăm în huzur, în bucurii și avem de toate tot timpul…și de aceea scriem în neștire. Nu! De cele mai multe ori…nu transpare starea noastră sufletească reală…ci numai frumusețea din noi. Noi înghițim jegul altora, pentru ca să facem din el flori. Ar fi foarte ușor…să scriem despre dejecții…așa cum le îngurgităm…dar ar fi anost și fără haz.

Nu, surprizele nu s-au terminat… Trebuie să ai inimă ca să faci surprize. Inimă frumoasă… Încercăm să avem o inimă frumoasă…în măsura posibilităților…Pentru că, după cum știți, viața nu e făcută numai din ce îți place sau din ce vrei…ci, mai ales, din ce…nu credeai că ai fi vrut să ai sau să faci.

Un pui de gripă…costă un comentariu frumos. Să vedem cine ne scrie un comentariu frumos…pentru un puișor, hai, o găină de gripă! Vreți un curcan de gripă? Bine! Vă dăm un curcan de gripă…pentru un comentariu frumos!

3 comments

 • Pai iata, ca numai de pui de gripa nu aveam nevoie-acu!

  Ii gasim si-asa, free, prin spitale, ii esafodam prin unghere de policlinici, ne inspaimantam cand ne ataca avalansele de pui sarmani si suri de prin Mexico, si ne tot pazim unii de altii.

  Cand ne mai imunizam pe ici pe colo cu cate-o injectie H1N1, cand mai zambim unul la altul ca n-o sa se-ntample moartea noua, cand ne mai articulam cate-o vizuina de poze de prin New York cu atacul 911 ( si poporu-american tot sta-n gripa de-ignorare care-i al mare ce-o starnit asa sudoare de tragoidia!) si stam asa, si carcotim, ca carr, ca marr, ca altii ne mai pot reprezenta cine santem, ca doar n-am sa fiu eu mortul cel din salonul 84, ca doar au si astia CPR, si ECD, si m-or ma scula si ei din morti, cat pot, si pe cand pot si ei…

  Da, da, da, pui de vanzare, colo-n zare, preparati, si ingrasati, sa nu mai stii care-i gustul de gaina postmoderna ori de ancient pui anxios, si falos ca ii frumos!

  • Da, doamnă Otilia, despre pui de curte de gripă e vorba, care m-a lovit de la cap până la picioare…și de aceea nu prea am chef de scris…îmi curge nasul, îmi lăcrimează ochii…

   Însă îi facem noi, cumva, față…cu grijă.

   Însă mulțumirea noastră recunoscătoare e vie și ne-o exprimăm încă odată!

   Toată mulțumirea soțului și fetei dv., și nu în ultimul rând, dv.!

   Astăzi e un cald imens la București, dacă ieri era iarnă de iarnă. Ieri cu șuba…astăzi la mânecă scurtă…

 • La gripa , mai nimic medicamentos, de e febra, Tylenol sau Paracetamol, nu stiu ce-aveti acolo la tejghea pt. febra; lichide, ceaiuri cat mai multe, vitamina C, cate o tableta in fiecare zi (activeaza sistemul imunitar), odihna activa, stranutati in maneca si nu in jur sa-i molipsiti pe altii, evitati aglomeratia, etc.

  Aici la noi e mohoreala, dar iepurasii tot prin gradina ies la rontzait iarba; e frig.

  Dar ne-ncalziti voi, cei din Romania, cu eforturile sf-voastre si cu toata binecuvantarea Sfintei Treimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *