Pelerina Egeria și Cultul ortodox

Pelerina Egeria si Cultul ortodox

[item image]

Read Online
(725.7 K)PDF
(81.0 K)EPUB
Kindle
Daisy
(104.8 K)Full Text
(681.2 K)DjVu

***

Lucrarea de față, pe care o edităm acum, are 60 de pagini, e o traducere din limba engleză și reprezintă o descriere amănunțită, de secol IV, a cultului ortodox de la Ierusalim, de către pelerina Egeria.

Deși e vorba de o scrisoare privată, pentru istoria cultului Bisericii Ortodoxe este un document extraordinar, ea dând mărturie despre atmosfera Bisericii din acel secol și atestă, totodată, continuitatea cultului, peste secole.

Vă invităm să citiți acest document cu bucurie și cu mărime de inimă și să observați cât de departe sau de aproape suntem noi de creștinii ortodocși ai secolului al IV-lea.

Egeria, autoarea scrierii

5 comments

  • Descrierea anului liturgic de la Ierusalim facuta de peregrina Egeria in secolul patru este o marturie de neasemuit al sufletului slujbelor bisericesti urmate de credinciosul acelui secol crestin.

    O lectura indispensabila, atat pentru simplul credincios, ce se indulceste de ritmul slujbelor bisericesti, cat si pentru studentul sau cercetatorul in ale Liturgicii!

    Randuiala slujbelor, a ceasurilor, urmarirea cu credinciosie a calendarului si anului bisericesc, imprimarea carnii noastre de duhul slovei din citirile Vechiului Testament, ce atesta innoirea adusa de Noul Testament si intrepatrunderea acestor doua prin firul osarduitor al Sfantului Duh, ce calauzeste, pricinuind miscari ale sufletului, pe care nu le poti experimenta decat in sanul Sfintei Biserici, toate acestea implica o curgere a ritmului ecclesial ce ne responsabilizeaza, ne intareste, ne situeaza in epifania lui: „Vino, Doamne!”, al lui „Domnul a venit deja!”, al lui „Domnul a vorbit cu noi si vorbeste si azi!”.

    Ne situeaza si-n Legamantul Vechi, al Sfantului Ilie, ca si in pasul sigur, de nesters, al Sfantului Ioan Maximovici; al lui Moise, ca si al Ferictului Staniloae, al Sfantului Ioan Botezatorul, care e liantul imbucurator si sporelnic al Celor doua Lumi, ca si al lui Valeriu Gafencu!

    Legatura neaparat trebuincioasa si directa dintre credincios si episcopul locului predispune la un studiu comparativ si creator a ceea ce s-a intamplat in sec. patru si ceea ce se intampla azi in bisericile de mir sau la sarbatori.

    Din acest ritm liturghisitor am cunoscut si eu prin intermediul pelerinajelor de la Sfintele Manastiri din tara, ca si prin frecventarea Bisericilor de mir din Iasi pe cand eram studenta la Filologie.

    Pastrez inca pana acum acel fior al lui „Lumina lina” de la Litiile facute in jurul sarbatorilor din calendar, plang chiar si-acum, cand mi-l amintesc pe parintele Constantin Galeriu predicand la privegherile de la Sihastria, sau pe Pr. Staniloae slujind cu randuiala si sfintenie in altarele din tara…

    Aici, in State, singurul lucru ce se aseamana cumva cu acel duh liturghisitor e in timpul Postului Mare, cand se face Vecernia in fiecare duminica seara la ora patru la Biserica Ortodoxa ce raspunde de slujba si ospetie in duminica respectiva: se merge in fiecare duminica la o alta Biserica, fie ea antiohiana, romaneasca, greaca, etc.

    Nu se poate exprima in cuvinte dulceata!

    E aceeasi mangaiere ca atunci, cand citesti inceputul Evangheliei Sfantului Ioan, doar ca te situezi ecumenic in ruga, desi traim timpurile de acum!

    Multumiri fara de capat pentru traducere!

    O vom folosi pentru schimbarea atitudinii noastre fata de ceea ce traim noi in Biserica.

    Sa traiti!

  • Cucernice Părinte,

    De unde aş putea cumpăra «Pelerina Egeria şi cultul ortodox»?

    Cum trebuie procedat şi cât costă un exemplar?

    Cu aleasă stimă, vă mulţumesc,

    T. Puşcariu.

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

      Domnule Pușcariu,

      pentru ca această carte, pe care eu am tradus-o și publicat-o online să curgă la dumneavoastră în computer, trebuie să apăsați aici…și o veți avea în mod gratuit.

      Nu vă pot însă opri, dacă doriți, să vă rugați pentru mine, ca să pot să public și alte cărți ca și aceasta, pe care să le puteți cumpăra tot la fel de ușor: doar printr-o apăsare a mausului.

  • Buna ziua, doresc sa cumpar cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *