Note critice

Am refrunzărit astăzi vol. 1 din publicistica lui Constantin Noica (Semnele Minervei, 1927-1929, Ed. Humanitas, 1994) și am reînțeles cât de importante sunt micile fărâme de text critice la diverse evenimente și vivazi de numite persoane.

Noica se pronunța despre o carte, despre un scriitor, despre o idee, despre o aniversare, spre exemplu: la 50 de ani de viață ai părintelui Gala Galaction. Toate aceste note erau banale pentru lumea lui, cotidiene, numai că acum ele au devenit o frescă a unei lumi la care nu mai avem acces, decât numai prin intermediul unui astfel de demers: scrisul la zi despre multiple evenimente ale zilelor noastre.

Notele sale de revistă sunt ca blogurile noastre: însemnări despre orice.

Însă ele ne inițiază într-o lume moartă, într-o lume de la care aflăm lucrurile esențializate, filtrate prin mintea unui văzător al epocii sale.

De aceea cred că e nvoie de tot mai multe note critice la diverse evenimente ale zilei, pentru că ele se vor constitui  în fresca lumii noastre pentru lumea viitorului. Acum putem scrie lumea viitorului, lumea noastră pentru viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *