Apartenența comunitară

Am făcut pe Twitter, două liste comunitare: una cu twitterii români și alta pentru persoanele celebre pe care le urmăresc. Azi-noapte însă Chirbit a făcut și el o listă cu chirbiții săi, printre care sunt și eu, adică cu cei care avem cont pe platforma sa audio, lucru care m-a bucurat și pe care l-am votat imediat ca pe un lucru foarte bun.

După toate probabilitățile, Marius Cârneală e cel care a creat comunitatea Știri ortodoxe (ar trebui să specifice acest lucru pe platforma sa, adică numele celui care orchestrează totul), unde trage RSS-urile a câteva bloguri ortodoxe.  Iarăși o idee bună, atâta timp cât invidia, prostia sau alte considerente ne separă. Comunitatea, chiar și ca idee sau chiar și în stadiu de plan…creează sau împinge la coeziune, la comuniune.

De ce? Pentru că vezi ce fac și alții și încerci să faci și tu ceva pentru ca să fii cu alții, pentru ca să fii competitiv, pentru ca să fii mai înțelegător și mai larg la experiență, mai profund.

Comunitatea adică produce emulație, încurajează, incită la bine. Comunitatea te împinge însă și la muncă și la responsabilitate. Nu e de ajuns doar să îți pui eticheta de  creator de online ortodox și gata, ci trebuie să dovedești că poți, că faci, că ești dinamic, că ai căutare.

Deci e bine să ai apartenență comunitară, dacă vrei să faci lucruri serioase. Dacă nu, îi tragi în jos și pe ceilalți. Și ca să fii al comunității trebuie să creezi, nu doar să-i copii pe alții, să ai proiecte și nu doar fumuri, trebuie să te implici și nu doar să dai din plisc.

2 comments

 • Marius Cârneală

  Dincolo de faptul ca, intr-adevar, copii totul, platforma Stiri.ortodoxe.org va face si un serviciu gratuit de promovare in schimbul continutului furnizat.

  Am ales sa creez un feed unic cu cele mai importante bloguri ortodoxe, care sa poata fi preluat la randul lui pe alte site-uri si, in acest fel, sa existe o singura sursa cu referinte catre creatorii originali.

  Daca vreti sa va protejati articolele si sa nu mai fiti „copiat” in intregime puteti sa va setati feedul sa afiseze numai un intro al fiecarui articol.

  La ce bun un feed, daca va deranjeaza ca sunteti copiat?

  La final, doresc sa va spun ca Ortodoxe.org este un proiect, insa din lipsa timpului nu garanteaza nimeni un termen de finalizare.

  Nu am inteles totusi pe cine de cine separa invidia, prostia sau alte considerente si cine da din plisc de dragul de a fi luat in seama.

  Multumesc,

  Marius Cârneală.

 • Domnule Marius Cârneală,

  eu v-am elogiat gestul și v-am apreciat proiectul și acest lucru e foarte evident. Îl apreciez și îl susțin, dar numai pe acesta…

  Însă, tot la fel de evident e și acela, că pe hubul dv. cu muzică și cărți,foarte cunoscut printre „tradiționaliști”, la care eu sunt ca user, cât și pe cele mai multe dintre blogurile „vecine” RSSesizate de dv. pe Știri OrtodoxeTeologie pentru azi, singura platformă teologică ortodoxă reală din România, în care se scrie autentic, autorul își dă cărțile gratuit și se creează aproape zilnic de 4 ani de zile…nu există.

  E ca și când ar fi și nu e!

  Noi nu existăm pe bloguri și saituri ortodoxe din câteva motive mari și late:

  1. invidie
  2. prostie
  3. intoleranță
  4. resentimente puerile
  5. am stricat vânzările de carte, fără voia noastră etc.

  Pentru că suntem prea reali, prea autentici în toate și nu doar copiem (v-am mai spus-o și altă dată, acum doi ani, parcă, tot aici, la care mi-ați răspuns că nu toți sunt teologi ca mine și unii mai fac și ei ce pot)…nu suntem prezenți.

  Înre cei cu RSS-uri în proiectul dv., Teologie pentru azi, după cum se poate vedea și cu, și fără ochelari, cu un singur blog al ei, are cele mai multe articole publicate, din scurtul timp al proiectului dv…și până acum.

  Dacă dv. ați văzut și vedeți asta…cum nu văd și chiorii ceilalți de ortodocși, pe care îi publicați acolo sau nu?

  Ăia ce așteaptă…viața de apoi?, vorba lu Morometzzi.

  Poate că nici acum nu am fost clar…ceea ce mă îndoiesc.

  Vă doresc numai bine…și vă doresc acest lucru din toată inima și nu doar din vârful limbii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *