Cine l-a născut pe Santa Claus?

Doamna Antoaneta Olteanu, într-un studiu de 9 pagini, despre cum Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie) a dat naștere, prin distorsiune, imaginii lui Moș Crăciun, intitulat De la Sf. Nicolae la Moș Crăciun, ne spune, că întreaga atmosferă magică a sărbătorilor de iarnă, „a f0st creată pentru prima dată în 1823, de către poetul Clement Clarke Moore, într-o poezie celebră consacrată zilei Sfântului Nicolae (A Visit From St. Nicholas sau The Night before Christmas).

Prima ilustrație a Moșului apare în 1848 (adică odată cu revoluția, e revoluționar n.n.), realizată de Henry Underdunck pentru un volum de sezon”. Dar, spune autoarea noastră în continuare, „cel care a devenit ilustratorul principal al lui Santa Claus a fost Thomas Nast, în 1863, care s-a inspirat din poezia lui Moore”.

Informația e citată din p. 51-52 ale PDF-ului indicat supra.

În concluzie, Moș Crăciun al nostru, pus sau nu pe sticla de băutură răcoritoare e o făcătură recentă, care a sărit din poem în imagine și care a deformat, de fapt, profilul sfințeniei Sfântului Ierarh Nicolae. E adică o caricatură comercială a Sfântului Nicolae, cum numai postmodernitatea noastră știe să ocrotească falsurile și deformările de tot felul.

Un comentariu la „Cine l-a născut pe Santa Claus?”

 1. „Caricaturile comerciale” ale epocii postmoderne sunt o realitate crudă.

  Aproape zilnic suntem invadaţi vizual, auditiv, pe toate canalele posibile, de fals, khici şi de toată acestă pleiadă de lucruri ieftine, de cele mai multe ori subculturale sau străine de tradiţia noastră românească…dintre toate aş tinde să cred că Moş Crăciun este cea mai nevinovată şi „de înţeles”, dacă ar fi să îl compar cu Valentines Day, Halloween (despre care mi-am spus opinia aici) şi altele.

  E greu să ne păstrăm mintea limpede şi liberă de toate acestea dar nu imposibil… e nevoie, printre altele, de mai multă „igienă” a memoriei, gândirii şi vorbirii…

  Spor în toate cele bune!

  PS: Nu era de ajuns că Moşul este o plăsmuire (care între noi fie vorba, ne-a bucurat copilăria şi are farmecul său), chiar şi plăsmuirea ajunge să fie distrusă de dragul comercialului.

  Mă refer la faptul că de la mijlocul luni septembrie în marile magazine oricine îşi poate cumpăra ornamente pentru brad, moşi crăciuni de ciocolată etc.

  În câteva zile urmează să auzim faimosul „Jingle Bell” şi putem liniştiţi sărbători Crăciunul (Nu Naşterea Domnului) în noiembrie…

  Păcat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *