Sfântul Sfințit Mucenic Irineu al Lyonului, Contra ereziilor (vol. 1)

Sf. Irineu al Lyonului, Contra ereziilor, vol. 1.

[item image]

Read Online
(6.0 M)PDF
(305.0 K)EPUB
Kindle
Daisy
(730.1 K)Full Text
(3.7 M)DjVu

All Files: HTTP

*

Aici găsiți al doilea volum (cărțile 3-5; 457 pagini)

*

Cartea de față are 341 de pagini și reprezintă primele două cărți, dintre cele 5, ale extraordinarului compendiu teologic al Sfântului Sfințit Mucenic Irineu al Lyonului intitulat Aflarea și respingerea falsei cunoașteri sau Contra ereziilor.

Nu cred că poate exista teolog și creștin ortodox, care să nu vrea să cunoască mireasma teologică a Bisericii secolului al II-lea și să nu vrea să vadă cum, un ierarh al Bisericii, pentru o singură persoană, prietenul său, a scris un compendiu teologic unic de respingere a teologiei păgâne și a teologiei gnostice, eretice, care era un fel de reviriment al păgânismului în atmosferă creștină.

Cât de curând vom edita și volumul al doilea, care, probabil, va avea peste 400 de pagini, pentru ca tabloul vieții Bisericii în secolul al II-lea creștin să fie deplin reliefat, așa cum transpare din descrierea teologică a Părintelui nostru, Sfântul Ierarh Irineu al Lyonului, episcop gal / francez al primului mileniu ortodox.

8 comments

  • Doresc să vă felicit pentru noua editare!

    O voi parcurge cu plăcere!

    Spor în toate cele bune!

  • multumim celor care prin rabdare, har si credinta ne lumineaza calea catre adevarata credinta, intr-o lume in care toti spun ca detin dreapta credinta, sa fiti binecuvintati, amin

  • Parinte, va multumesc pentru munca dumneavoastra si pentru faptul ca ne puneti la dispozitie aceste carti. Cu precadere ma bucur de traducerea scrierilor Sfantului Irineu.

    Multumesc inca o data si harul Domnului sa fie cu dumneavoastra!

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

      Vă mulțumesc frumos, Doamnă Luiza, pentru apreciere și mă bucur că ați ajuns să le citiți! Numai bine!

  • Va sărut Dreapta părinte.

    Dacă nu ma înșel, Sf. Sfințit Mucenic Irineu a scris și despre cei neevanghelizati. Aveți surse sau cunoștință despre cum și dacă cei neevanghelizati pot dobândi mântuirea? În Biserica știm ca sunt mai multe tipuri de teologi, unii la exclusivist alții mai puțin. Eu cred ca doar în Biserica se poate lumina și indumnezei un om.

    Mitropolitul Ierotheos atesta și mântuirea pruncilor adormiți, chiar și cei fără botez, prin faptul ca nu păcatul strămoșesc îl moștenesc c sa să îi condamne (cum susținea Augustin), ci urmările lui, adică moartea și slăbiciunea de care diavolii se agață și ne fac sa păcătuim noi singuri. Așadar prin botezul pruncilor defapt Hristos ii infiaza și ii altoieste în Trupul Bisericii prin nașterea din nou, și le da putere sa lupte cu patimile și ispitele de la vrăjmaș, nu?

    Așadar, la cei maturi, mântuirea inafara Bisericii odată cu Învierea Mantuitorului nu poate fi posibila, întrucât Sf. Ap. Pavel vorbește de vremurile neștiinței ca au fost trecute cu vederea, iar sf. Ciprian asemeni susține, limitând granițele mântuirii în interiorul Bisericii lui Hristos, „Extra eclesia nula salus”. Totuși sunt voci ce spun ca se pot mântui cei ce nu au auzit de Evanghelie.

    Sfinția voastră ce spuneți? E un subiect pe cât de sensibil pe atât de delicat.

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

      Domnule Dănuț,

      nu am cercetat în mod aprofundat problema mântuirii celor din afara Bisericii, dar știu că există poziții rigoriste și laxe în această privință. Iar dacă aș aprofunda această problemă, eu aș face-o pe textele Sfinților Bisericii, luând mai apoi în discuție, cu echilibru, pozițiile teologice ale diverșilor teologi.

      Căci, pentru un ortodox, Sfinții și cultul Bisericii dau răspunsurile clare în materie de credință.

      Dar, ca și dumneavoastră, cred cu tărie că numai în Biserica lui Dumnezeu cea una, în Biserica Ortodoxă, oamenii se pot curăți, lumina și îndumnezei.

      Însă, dacă Dumnezeu Se milostivește de anumiți oameni din afara Bisericii și îi mântuie, pentru rugăciunile Sfinților și ale Îngerilor Lui, trebuie să Îl slăvim pentru asta. Pentru că El știe cu adevărat cine sunt oamenii.

      Vă doresc numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *