Între iconodulie și iconoclasm

147 de fotografii cu pictura și arhitectura fostei catedrale patriarhale de la Sfânta Sofia din Constantinopol.

Privind aceste fotografii azi-noapte, am avut sentimentul dureros al bătăii de joc postmoderne la marea artă a trecutului. Adică, peste un mozaic ortodox de o prospețime unică, vin musulmanii și acoperă chipurile sfințeniei cu o artă a lor, genială, e drept, dar umană, adică Îl înlocuie pe Dumnezeu-omul cu flori și forme, pe El cu creația Sa.

Un chici genial dezgustător, pentru că e o expresie a luptei cu Dumnezeu, care atinge cote din ce în ce mai agresive.

3 comentarii la „Între iconodulie și iconoclasm”

 1. Azi aflăm o altă ştire: Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului(CEDO) obligă statul italian să elimine crucifixele din şcolile publice.

  După ce aseară, băimărenii au avut plăcerea să îl întâlnească pe Dan Puric şi să asculte într-o atmosferă de „bună mireasmă”, afirmaţia acestui cărturar pe care „vremea l-a scos în cale”, azi dimineaţă ne trezim cu această veste CEDO.

  Adevărat dureros este sentimentul pe care îl încercăm de câte ori este călcată în picioare contibuţia la cultură şi civilizaţie a creştinismului aşa cum se vede şi în distrugerea icoanelor, a artei, într-o încrâncenată luptă de rupere a naţiei de Dumnezeu.

 2. Puteți să ne spuneți despre Puric, că nu ne schimbă opinia defavorabilă despre dumnealui…cât și despre votul dv., pentru că nu e chiar o deșertăciune

  Doamnă Maria, a veni la mine ca să îmi vindeți castraveți la grădinar e ceva care nu se face, pentru că mie, după cum știți, nu îmi plac ăia care fac pe proștii…sau care bat șaua ca să priceapă iapa.

  Dacă eu afirm ceva într-un articol…nu am nevoie ca să fiu corectat sau învățat să cred ceea ce doriți dv. să cred sau ceea ce credeți dv.

  Eu nu scriu pentru ca să mă credeți sau pentru ca să nu mă credeți.

  Eu scriu pentru ca să spun ceea ce cred.

  Dacă dv. și doamna Camelia (că v-am tăiat la amândouă comentariile aseară) aveți o altă opțiune politică decât a mea, veniți și spuneți pentru ce aveți o atare opțiune.

  Adică motivați pentru ceea ce credeți ceea ce credeți.

  Însă nu e deloc principial să veniți la unul căruia nu îi plac nici proștii și nici șmecherii…și să îmi spuneți, așa, mai voalat, cu ce se mănâncă cartofii prăjiți…

  Ori de câte ori voi fi tras la rost pentru crezurile mele sau ironizat cu voaluri pe cap, la mine pe platformă, acele comentarii vor fi șterse…oricât de prieteni am fost sau suntem.

  Așa cum eu nu vreau să vă oblig să mă credeți, nici dv. să nu mai încercați să faceți acest lucru!

  E o mârlănie să faceți acest lucru.

 3. Of,of, iar am greşit undeva.

  Cred că totuşi mă fac înţeleasă mai bine verbal decât în scris.

  Iertaţi părinte, nu am avut nici cea mai mică intenţie de a vă corecta sau ironiza. Ar fi o mârlănie din partea mea să jignesc gazda.

  Până să mă explic, permiteţi-mi să vă încredinţez de cele mai bune intenţii, am fost doar sinceră.

  Nu am crez politic, ironia poate aţi sesizat-o în scepticismul meu faţă de aleşii noştri, dar cred că nu sunt singura care şi-a pierdut încrederea în ei.

  Am mai spus-o şi o repet, faptul că las câte un comentariu aici se datorează încrederii pe care o am în puterea dumneavoastră de selecţie.

  Ştiu că dacă greşesc, domnia voastră mă veți îndrepta cu dragoste părintească. Pe acest considerent nici nu am pomenit ceva de comentariile tăiate, dar nici nu cred că am realizat supărarea pe care v-am provocat-o.

  Am considerat că am primit o lecţie, să nu mă bag în probleme ce mă depăşesc.

  Dacă însă nu îmi acceptaţi scuzele, vă voi respecta decizia şi promit să nu mai fac nici un comentariu.

  Pentru mine ar fi totuşi o bucurie să ştiu că nu am supărat, mai ales în această perioadă a postului.
  Vă mulţumesc anticipat, dacă o să îmi acordaţi încredere.

  Cât despre Dan Puric, poate ştiţi ceva ce eu nu ştiu, mie mi se pare un om de bun simţ, dar nu doresc să conving.

  Doamne ajută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *