Limba română e o taină profundă și serioasă

Asumarea răspunderii

A-ți asuma = a-ți lua răspunderea pentru ceva anume. Asumare vine de la assumo, assumere, assumpsi, assumptus = a lua, a adopta, a folosi, a asuma.

Îmi asum afirmațiile pentru că am crezut în ele atunci când le-am făcut, cât și acum. Le consider, întotdeauna, una cu mine însumi, cu ceea ce îmi doresc.

Pot să afirm ceva pentru că acelea sunt crezurile mele. Iar eu nu îmi pot nega crezurile, pentru că astfel mă sinucid sufletește.

Circ și circa de poliție

Ambele cuvinte vin de la circa, care vine de la circo, circare, circavi, circatus = a împrejmui, a traversa, toate din jur.

Sub cupola circului se petrec lucruri incluse în spațiul său de divertisment, pe când circa de poliție se ocupă de supravegherea spațiului aferent ei, din jurul ei, care îi este arondat.

Predilecții

Dilectio, dilectionis = iubire, în limba latină. Cum pre al nostru vine tot din latină, de la latinescu pro = înainte, în față, rezultă că predilecția e iubirea noastră cea mare, e ceea ce ne dorim cel mai mult.

Numai așa putem să înțelegem ce spune dicționarul nostru la cuvântul predilecție = înclinație, atracție deosebită față de ceva anume, preferință, lucru favorit.

Ca să înclini către ceva, ca să îți placă ceva anume trebuie să fii cunoscut acel ceva sau pe acel cineva și să îl iubești, să ai nevoie de el.

Avem predilecții? Da! Avem iubiri mari. Și primele noastre iubiri ar trebui să fie, așa cum ne-a spus Domnul: iubirea de Dumnezeu și de aproapele.

Jartea?

Cred că vine de la jactura, jacturae = pierdere, sacrificiu, cheltuială.

Jarteaua e cea care ține ciorapul, ca să nu se piardă. E o cheltuială în plus pentru un confort și o siguranță maximă.

Săpăliga

Vine de la sepelio, sepelire, sepelivi, sepultus = a îngropa, a ascunde.

Ca să sapi cu săpăliga trebuie să o îngropi în pământ, să o ascunzi în pământ, să o afunzi în pământ.

De la acțiunea săpatului și numele instrumentului cu care se sapă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *