Datul și piratatul
E multă nebuloasă aici și cred că e multă nebuloasă în mod voit și nu în mod faptic…
Dacă eu cumpăr cartea, programul, filmul și le dau și altora sau îmi scanez o carte de la bibliotecă sau de la cineva, pe banii mei sau trag un DVD cu muzică și cu filme de la altul…înseamnă că piratez? Păi a pirata înseamnă a lua cu forța, a fura ceva înainte ca acel lucru să apară pe piață, a fura patentul, a face afaceri cu ceva, care nu îmi aparține…de niciun fel.
Însă, când eu cumpăr cartea, DVD-ul, programul, mașina, bicicleta sau altul îmi dă ceva, pentru că a cumpărat prietenul lui sau a scanat prietena lui asta și asta…tot furat e?
Adică generozitatea a devenit furt?
Atunci, dacă eu mă duc și cumpăr o carte înseamnă că o fur, pentru că nu e de față propietarul ei, când eu o cumpăr. Iar dacă pe această carte cumpărată eu o scanez, o mai dau la alți o mie, în mod gratuit, fără să mă aleg cu nimic din asta (adică eu o cumpăr, o scanez, o dau și altora pe gratis) e…ilegal asta?
Atunci e ilegală orice milostenie, orice întrajutorare, orice dare mai departe a ceva moștenit, primit sau cumpărat.
Nu mai pot să dau nimănui nimic, nimic din ceea ce am și din ceea ce pot să dau și altora…pentru că încalc dreptul de autor asupra a ceva.
Însă stai ușor, frate creator de carte, de DVD, de programe! Eu am cumpărat cartea, am cumpărat sau am primit de la altul programele, datele astea și astea și acum sunt ale mele, chiar dacă tu le-ai generat prima dată.
Dacă o casă cumpărată devine a mea dacă o cumpăr, tot la fel, dacă primesc sau cumpăr un DVD cu Maria Ciobanu, un Windows 7 sau trei mii de hectare de pădure le pot da pe gratis sau pe bani altora.
E logic până aici?
Asta pentru cei care vin la mine ca să mă tragă la rost de ce dau un program, o carte sau mai știu eu ce lucru.
Frate, dacă le dau, le dau. Zi mulțumesc sau Doamne, ajută! și mergi mai departe!
Eu așa înțeleg diferența între a da, a dărui și a pirata.
A pirata înseamnă a fura, a lua cu forța.
Dar dacă eu găsesc pe net o informație, o carte, o ce vreți dv. downloadabile nu știu dacă sunt cumpărate sau furate…și le downloadez. Eu nu le fur, pentru că le găsesc deja pentru larg consum. Ca să le fur ar trebui să sparg parole, să bag viruși, să atac la propriu bănci de date private…
Însă, a spune că ceva, pe care pot să îl ia toți, pe gratis, oricând și oricum, indiferent de cine le-a pus…înseamnă a pirata înseamnă să distorsionezi foarte mult realitatea și să sabotezi sharingul real de date la nivel online.
Dacă crezi că cineva te-a furat trage-l la răspundere și atunci nu ar mai fi atâtea file lăsate de izbeliște, date sau furate, la îndemâna tuturor. E o ipocrizie să vii, tu, poliția, securitatea unui stat, la mine la ușă și să spui că eu mă ocup cu furatul de date de pe net și că downloadez în neștire filme, muzică etc., când ele sunt pentru toți…și nu numai pentru mine!
Dacă vrei ca eu să nu mai descarc de pe net…foarte bine: închide pagina, lincurile, filele care sunt, în mod evident, furate. Dar nu mă trage la răspundere pentru că am luat un portofel de pe jos, când erau o mie de portofele pe jos…în oraș.
Poate că unii vor să își arunce portofele pe jos și să le ia alții, pe când alții le-au pierdut.
Cei care își dau portofelele și altora, adică dau informații, șeruiesc și pentru alții tot ce vrea mușchiul lor nu sunt infractori ci oameni milostivi. Da, nu ei au scris cartea, dar ei au cumpărat-o sau au făcut rost de ea de la alții și acum e a lor! Și dacă e a lor și o au, atunci nu sunt infractori ci negustori cinstiți!
Însă duplicitatea asta cu piratatul o întrețin, în stil mare, chiar cei care, prin filele date online, își fac clienți pentru produsele lor. Astfel cei cu tehnologia, cei cu filmele, cei cu diverse produse, ei înșiși sădesc pe ici pe colo pachete de informație, își dau produsele un timp, ele sunt luate…și apoi, când închid supapa de liber, oamenii vin și cumpără cartea, programul, produsul…
De ce fac pe proștii, când ei sunt cei care se dau de piratați…și tot ei își dau produsele la free? Cum să apară la nivel online Office 2010 din vara lui 2009, când el o să apară, pe piață, la vară. Sau cum să apară un film cu 5 luni înainte de premieră? Atunci nu aveți sisteme de securitate deloc, sunteți niște proști făcuți grămadă, dacă sunteți furați de proprii angajați sau de alți șmecheri.
Însă, nu! Firma aruncă produsul pe net, i se face astfel publicitate…și apoi iese în fața camerelor de luat vederi și înjură pe cei care le-au furat, vasăzică produsele. Dar, dacă vi le-au furat, de ce nu închideți servărele unde sunt…elementele piratate? De ce ele rămân acolo și voi vă faceți doar că le înfierați?
Așa se explică de ce presupusele filme, programe, CD-uri de muzică piratate au o calitate excepțională: pentru că sunt alea bune și nu ceva de mâna a doua! Și cum să fure cineva un film, cu 5 luni înainte de premieră, dacă, la propriu, filmul ar trebui să fie în faza de finisare? Pe piață ar trebui să fie numai jafuri, numai imagini decolorate, dacă unul din interior…piratează, adică fură…produsul înainte de a fi vândut în mod oficial.
Așa stă treaba cu datul și așa…cu piratatul.
Și eu le mulțumesc tuturor acelora, care au cărți, filme, programe și nu le țin doar pentru ei, celor care nu sunt egoiști, ci le dau și altora.
Astfel luptăm împotriva ipocriziei publicitarilor, a magnaților, care tot pe noi ne prostesc și tot pe noi ne acuză că i-am furat.
Cum să furi frate Microsoft, NASA etc., dacă tu ești un pârlit de vizionist al internetului? Fură ori foarte deștepții ori le dau ei înșiși, cei care le creează. Cred că orice om cu mintea pe umeri înțelege acest lucru. Așa că piratangii nu sunt niște linge blide, ci niște oameni foarte deștepți, dacă sunt în stare să spargă servere, parole, conturi și să arunce datele în aer, pe net.
Așa că cel care downloadează orice de pe net, pentru că există și pentru că e la liber nu e vinovat de niciun fel, tocmai pentru faptul că ele există acolo, și le poate lua oricine, nu numai spărgătorii de conturi, marii deștepți, marii cultivați în IT!
Când s-a luat măsura, la nivel înalt, acum 2-3 ani, ca să se șteargă de pe servere imaginile pedofile…au dispărut fără urmă aproape. Orice furnizor de internet local poate să ne dea și ne dă în mod selectiv accesul la saiturile și blogurile de pe net. Cine își închipuie că noi vedem tot ceea ce există pe net e copil la minte.
Noi vedem cât ni se dă să vedem și, în statele unde cenzura e la ea acasă, oamenii văd cu lingurița.
Așa că, cei care ne furnizează internet și serviciile secrete ale unei țări știu cine downloadează, la ce se uită, cât timp, cu cine discută, o mie de date, de care te îngrozești, când începi să le înțelegi.
Noi suntem în palmă…priviți ca în palmă…
Iar, dacă toți downloadăm din România tot ceea ce găsim pe net…de ce să îl ridici doar pe unul de acasă și să spui că e marele pirat al lui pește, când el nu face altceva, decât să ia ceea ce iau toți, de ce?, pentru că sunt la liber. Nimeni nu le trece la prohibite.
Așa că e o ipocrizie să spui: revistele porno sunt la țiplă, ele sunt peste 18 ani și copiii nu le pot cumpăra, deși sunt la toate colțurile de stradă din România. Ba da, ele pot fi cumpărate, pentru că unul mai mare le poate cumpăra pentru ăia mai mici și pentru sine, și la fel stă treaba cu țigările și cu alcoolul sau cu drogurile. Cât timp filmele, revistele, drogurile vor fi pe stradă sau pe net…ele vor fi cumpărate sau downloadate.
Așa că: cine sunt ipocriții?
Aveti mare dreptate.
Dau exemplul Microsoftului.
In mod real o copie de windows 7 costa 75 centi (curentul folosit, suportul optic).
In magazin costa 200 euro.
Nu ar fi nimic rau pana aici.
Dar, daca eu am doua calculatoare acasa, trebuie sa cumpar doua copii, adica 400 euro pentru ca nu am voie sa pun copia decat pe un calculator.
Sharing-ul a venit ca o contraofensiva impotriva lacomiei unora.
Va dati seama parinte ce profit face o firma de genul Microsoft sau Adobe, daca doar o copie a unui produs software poate ajunge si la 2000 euro?
Noua directiva europeana cu privire la domeniul internetului stipuleaza ca orice internaut prins ca a copiat ceva ilegal (piratat) de pe net, va fi deconectat de ISP-ist fara hotarare judecatoreasca, fara preaviz, fara nimic.
Asta se va intampla, teoretic, de la 1 iunie 2011.
Da, și România e țară UE și se fură și se dă șpagă mai rău ca înainte!
Așa că directiva 2011 e vax albina, pentru că marii piratori sunt de fapt cei care strigă lupul.
Frumos explicat, parinte!
O optica justa, pt care va multumesc.
Doamne, ajuta!