Să îți asumi ceea ce ești

Astăzi am călătorit, am avut întâlniri de conștiință, am vorbit direct și prin telefon foarte mult și am moșit blogul Cuvinte din Cuvânt, al părintelui Marius Constantin Dincă, unde am scris un articol. Într-un cuvânt… m-am bucurat!

D-l Radu Pircă ne-a elogiat din nou într-un articol din Cotidianul, fapt pentru care îi mulțumim încă odată pentru amabilitate.

Am comunicat și m-am bucurat pentru că trebuie să ne asumăm ceea ce suntem. Și de trei ani de zile încerc să îmi asum vocația mea de preot și de scriitor în fața dv., fără să mă ascund după degete.

Da, știu, întotdeauna ni se pare prea puțin ceea ce facem…Însă e observabil acest puțin…în comparație cu nimicul, care nu spune nimic.

Îl ascultam pe fostul meu coleg de Seminar astăzi vorbindu-mi despre ceea ce a înțeles…că sunt eu, cel de acum. Nu cred că am mai vorbit de vreo 5-6 ani. Mi-a redat pasaje de la nivel online, pasaje dintr-o predică live pe care eu am uitat-o cu totul, amănunte și…l-am văzut cum punea problema, ce simțea…

Am retrăit în persoana sa întâlnirea cu mine din inima oamenilor, întâlnirea cu o receptare reală a ta de către alții.

Da, unii te mai receptează și drăcuindu-te ca la ușa cortului. Multe dintre cele peste 93 de mii de spamuri ale blogului de față…sunt și insulte, calomnii, beșteliri grețoase, peste care am trecut cu durere, de multe ori…

Trebuie să îți asumi cine ești…ca să schimbi optica altora. Trebuie să faci efortul continuu de a nu abdica de la propria ta statură. Acest lucru e lucrul esențial.

2 comentarii la „Să îți asumi ceea ce ești”

 1. Părinte Dorin,

  Vă mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce faceţi pentru mine. Îmi doream de mult să vă întâlnesc „faţă către faţă”. Înainte de întâlnire mă gândeam: ce-i voi spune părintelui Dorin? Cu ce voi începe?

  Dacă nu voi găsi cuvintele potrivite?

  Mă hotăram brusc: in noaptea asta îi voi scrie un e-mail, apoi renunţam si gândeam: faptul că am fost colegi la Seminar nu mă îndreptăţeşte cu nimic să scriu un e-mail.

  Să-l laud? Să scriu sub pseudonim?

  Vă urmăresc platforma aproape zilnic de aproape un an si jumătate cu mult folos în activitatea pastorală dar si sub aspect duhovnicesc.

  Cand v-am vazut intrand pe uşa Episcopiei, am îngheţat.

  Mi-am spus: ACUM trebuie sa-mi iau inima-n dinţi si sa stam de vorba.

  Mi-am asumat ceea ce sunt, asa cum spuneti frumos in articolul de pe blog.

  Acum dupa discutie, îmi reproşez ca nu am facut-o mai de mult.

  Nadajduiesc ca dupa 1 ianuarie si cuvintele mele sa porneasca spre inimile celor care îşi deschid sufletele catre noi.

  Chiar daca primii pasi vor fi stingheri, sa iertati micile inadvertenţe si sa ma calauziti!

  Va mulţumesc si va imbratisez cu duhovniceasca dragoste!

  Parintele Marius Dincă

 2. Cu siguranță, Părinte Marius, veți face lucruri foarte frumoase și sensibile, după cum mi-ați spus planurile dv. de lucru.

  Din acest motiv am și ales ca să vă ajut…și vă mulțumesc încă odată pentru deschiderea dv. specială, rară, care m-a îmbogățit duhovnicește.

  Toate cele bune doamnei Preotese, copiilor dv. și Sfinției voastre…și mult spor în tot ceea ce faceți!

  Da, vă vom fi aproape în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *