Cum e să te săruți cu moartea

Am revăzut pe grațioasa și misterioasa Claire Forlani în Meet Joe Black (1998). Cred că aici Brad Pitt a avut singurul său rol autentic, profund sensibil…pe când Claire e absolut fermecătoare de la un capăt la altul.

Să te săruți cu Moartea, cu Joe Black, alias Pitt e un simbol, pentru mine, al acestei comemorării a celor 20 de ani de…depărtare de fiorul libertății trăit în 1989.

Nu cred că am învățat, la nivel larg, lecția libertății! Libertatea e responsabilă. Numai o libertate responsabilă e o libertate frumoasă, o libertate care naște personalități autentice.

Am spus-o adesea și o repet aici: revoluția română din decembrie 1989 a fost momentul convertirii mele la dreapta credință, momentul când am simțit legătura inefabilă, de-ne-spus-în-trei-vorbe dintre Dumnezeu și oameni.

Numai Dumnezeu poate să stârnească atâta entuziasm în oameni: acesta e lucrul pe care l-am înțeles, în mod fundamental, atunci, în acele sfinte zile.  Fără acest entuziasm, fără această poftă de viață și de adevăr nu putem fi oameni deplini.

Eroii României au sărutat moartea într-un mod sfânt.

Când poți să faci acest lucru ești liber, ești frumos. Astăzi m-am rugat și i-am pomenit cu dor în suflet pe acești oameni frumoși și pe toți cei vii și adormiți…ca să fie plini de dorul acesta: de a-L iubi pe Dumnezeu mai presus de toate.

Când săruți moartea, când vrei adică să mori pentru El mai degrabă decât să fii fără El…viața are sens, cel mai mare sens.

Dumnezeu să îi ierte și să îi odihnească pe martirii României împușcați și schilodiți acum 20 de ani și pe toți cei care au luptat pentru libertatea și demnitatea și autenticitatea acestui popor român!

Fără reamintire pioasă, smerită nu există libertate autentică! Libertatea e pură numai când o trăiești frumos, adică în iubire de Dumnezeu și de oameni. Fără această iubire profundă și reală libertatea e o închisoare, pentru că neiubirea e o stare de muribundism continuu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *