Relevanța informației

Ce relevanță / semnificație are pentru mine, dacă aud că cineva a murit, că cineva s-a născut, că acesta e prețul la carburanți, că o să vină ploaia, că o să se traducă o carte anume? Câteodată știu, câteodată nu știu pe loc…dar aflu în timp. De aceea am învățat să ascult…informațiile, noutățile, știrile, că nu știu până la urmă…unde, când, în ce scop voi folosi o informație, un vers, o nuanță.

Să presupunem că niciodată nu ați fi auzit la televizor, la radio sau în vreun ziar…că există America? Ați fi stat 30 de ani…și la 30 de ani și o zi aflați că există și …America. După cum putem sta o viață întreagă și să nu știm enorm, enorm de multe lucruri…

Nu am fi fustrați că nu…am știut? Nu suntem frustrați de fiecare dacă, când nu știm lucruri mari, importante?

Cum se face un computer? Ce spune Proust în romanele sale? Care sunt noile descoperiri în astronomie? Dacă astea par prea prozaice…venim mai spre noi…Din ce e format corpul nostru? Cum funcționăm? Cum se formează sângele? Dar urina? Cum vedem? De ce simțim durere când ne înțepăm cu acul? De ce suntem invidioși? Cum ne îndrăgostim?

Întrebările ne macină… Tocmai de aceea informațiile, de orice natură ar fi ele, dacă sunt reale…ne pot scoate din multă ceață. Și, când înțelegem rostul cunoașterii…ideea relevanței devine ideea poftei de a afla și mai multe.

Dar de ce e așa? Dar de ce nu e altfel?

De când eram foarte mic nu mi-a plăcut să întreb pe alții tot feluri de lucruri la nesfârșit… Doream să știu și cu propriile mele simțuri, cu propriile mele intuiții. Da, mă bucur, mă bucur enorm când aflu lucruri gândire, muncite, căutate îndelung. Mă bucur de oamenii care sunt bucuroși să caute dar și bucuroși să transmită ceea ce caută și…găsesc în același timp.

Pentur că înțelegi că informațiile acestea devin una cu tine, te transformă. O carte, două, nouă citite, înțelese…te fac să fii altul. Gustul pentru citit, pentru experiment, pentru adevăr…e tocmai o mergere corectă în sensul statutului nostru de chipuri ale lui Dumnezeu.

Suntem avizi să găsim, să știm sensuri, să știm semnificații, să aflăm…pentru că vrem să ne aflăm. Și, în această găsire și bucurie de găsire…relevanța, importanța informațiilor e trăită plenar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *