Înțelegerea după ureche vs. înțelegerea din cercetare personală

Unul dintre principiile educațional-pedagogice prin care suntem formați de la grădiniță și până la facultate (sau și mai încolo) e acela al învățării după auz. Punem urechea la contribuție și învățăm cântecelul cutare, la grădiniță sau cum se spune la un lucru sau la altul, pentru ca, predarea din gimnaziu sau din liceu sau facultate să fie tot la fel, după auz…și după scris, mai puțin, pe tablă.

La televizor suntem informați tot cu auzul și cu văzutul. Suntem puși să receptăm, să înmagazinăm. Un film sau o carte ne pun în față o înțelegere,  o realitate anume, cu diverse trepte de înțelegere, care se lasă la latitudinea înțelegerii noastre.

Numai că în fața oralității sau a imaginalului sau a digitalizării informației noi suntem privitori pasivi. Noi luăm prăjitura și o mâncăm…fără să știm din ce e făcută prăjitura, cât timp nu se stă locului pentru prăjitură.

De aceea nu mulți știu să fie mulțumitori pentru prăjitură, pentru informație, pentru film, carte, lucru…pentru că nu știu cât costă. Ca să știi cât mă costă ca să îți fac o carte, ca tu să îți bagi trei secunde ochii în ea și să spui că e proastă…trebuie să asculți cum arată truda mea la carte.

Și acum trecem de la urechism sau videoism sau citism la înțelegerea venită în urma cercetării personale.

Ce înseamnă și chestia asta?! Imediat…

Se pune întrebarea: Cine este Sfânta Maria Egipteanca? După cum vedeți e o întrebare mică, cu 5 elemente semantice încheiate în semnul întrebării. Însă, ca să răspunzi documentat la întrebarea asta micuță și venită din mintea unuia, care nu cam cunoaște chinul studiului, se răspunde foarte greu.

De ce? Pentru că trebuie să știi cine a scris primul despre Sfânta noastră, unde putem citit documentele, în ce limbă, trebuie să le găsim și să le citim, să vedem cum arată cultul ei, icoanele ei, ce fel de cărți s-a scris de-a lungul vremii despre ea și…te prind 5 ani (pe puțin), până răspunzi la o singură întrebare, micuță, ca asta.

Dacă vă trece un fior gândindu-vă la asta, la munca asta pentru o mică întrebare, atunci vă rog să cumpărați, când aveți bani și găsiți, orice lucrare în domeniul dv., care s-a scris cu sârg, în ani de cercetare și să respingeți orice compilație ușoară, făcută din plagiat și din copy paste.

Astfel elogiați munca cercetătorului autentic și dați cu pa! celui care vrea să vă fure banii pe nimic.

Pentru că cel care ne luminează mintea e cel care studiază o problemă, care ne-o explică pas cu pas și care ne dă să avem minte. Pentru că mintea se câștigă, când strângi, tu însuși, bob cu bob, de oriunde, știință și experiență, pentru ca să dai și la alții, așa după cum se strânge averea cinstită: o strângi toată viața și o lași la alții.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *