Lucrurile se mai schimbă și…Pavel Coruț

Pr. Dr. Al. Stănciulescu-Bârda a ajuns la nr. 173 cu Scrisoare Pastorală, pe care o editează doar în Word și o împarte enoriașilor și cunoscuților și filantropilor săi. La un moment dat ne-am cunoscut și…prin asta, ne-a abonat la revista sa gratuită (un lucru foarte frumos, ținând cont de diferența de vârstă dintre noi), fapt pentru care noi am vrut…să îl ajutăm pe Sfinția sa.

Cum? Dezinteresați…

Adică să i-o edităm în PDF și să fie mai frumoasă, cu poze, cu trimiteri…cu chestii atractive.

Nu știu ce a înțeles dumnealui…că ne-a răspuns în dorul lelii…și asta m-a enervat la culme, pentru că a înțeles că eu vreau să mă dau de șmecher în fața sa…și nu că vreau să îl ajut.

Aseară însă, după o sincopă temporală…am primit numărul ultim al revistei.

Și finalul, cu Pavel Coruț…îi aparține, asta ca semn că știu să apreciez…pe cine își reconsideră poziția interioară față de mine:

„Într-una din seri, pe un post de televiziune de maximă audienţă, scriitorul Pavel Coruţ a avut o emisiune. Cei mai mulţi dintre Dvs. ştiţi cine este Pavel Coruţ. Poate aţi şi citit vreuna din cele 160 de cărţi, pe care zicea că le-a publicat. Eu însumi am citit una în urmă cu aproape 20 de ani şi a fost tulburătoare. Şi azi îmi amintesc de contele Incapucinato, cu care am colindat subteranele Tibetului…

Pavel Coruţ a fost ofiţer de securitate în serviciul de spionaj al statului român. Acum e pensionar şi scriitor. Este un om deştept şi are condei. Din păcate, în emisiunea respectivă, care s-a prelungit până către dimineaţă, Pavel Coruţ şi-a prezentat o carte, în care combătea, nici mai mult nici mai puţin, religia creştină.

Toţi marii reformatori, precum Luter, Calvin, Wicliff, Hus, Savonarola, toţi marii eretici iviţi de-a lungul veacurilor, nu au batjocorit atât de mult valorile fundamentale ale creştinismului: Sfânta Treime, Mântuitorul, Sfintele Taine, Biblia, Maica Domnului, Sfintele Icoane, Sfintele Moaşte, Sfânta Cruce etc. Atacurile sectarilor de  azi  sunt nişte zgârâieturi de pisică faţă de atacurile lui Pavel Coruţ.

Ceea ce mi s-a părut şi mai dureros, a fost tăcerea clerului nostru. Nici unul din zecile de ierarhi, nici unul din sutele de profesori de la facultăţile de teologie şi seminariile teologice, nici unul dintre sutele de funcţionari de la patriarhie şi de la centrele eparhiale, nici unul dintre preoţii din Bucureşti şi din marile oraşe nu a dat semne de viaţă.

Au dat telefoane trei preoţi, unul din Banat, altul din Maramureş, altul din Moldova. Au dat telefoane politicieni şi oameni de bine, încercând să oprească mitraliera de blasfemii la adresa creştinismului. Se vedea, însă, că oamenii respectivi aveau bună credinţă, dar nu aveau cunoştinţele necesare ca să-i închidă gura.

Soluţii precum aceea a preotului din Moldova, care spunea că dacă ar fi fost în redacţie l-ar fi strâns de gât pe Pavel Coruţ, sau cea a lui George Becali, care îi propunea lui Coruţ să-i dea bani câţi vrea, numai să nu strice sufletul oamenilor nu sunt potrivite. Cine scoate sabia cuvântului, cu sabia cuvântului trebuie învins! Din emisiune rezulta că pornirea pătimaşă a lui Coruţ a plecat de la faptul că i s-au cerut de către preoţii bucureşteni cincisprezece milioane pentru un botez!

Pavel Coruţ va face valuri puternice în viaţa religioasă românească. Păcat că nu avem oamenii potriviţi, care să-l contrabalanseze, care să apere sufletele oamenilor influenţabili. Politica struţului de a băga capul în nisip până trece furtuna nu e potrivită în cazul de faţă”.

Pentru mine, personal, Pavel Coruț, ca mesaj amalgamic de sofisme e tot la fel de important…ca flacăra violet.

Probabil și alții simt la fel…și de aia nu au dat prea mare importanță cazului.

Însă, la o adică, pe lângă cazul Cruceru, Fernando de la Caransebeș, Lorin Fortuna, vorbitoarea cu îngerul de spadă și lumină, Cireșica, strănepoata lui Mama Omida, se poate pune și Pavel Coruț, bineînțeles, pentru ca să vorbim…în definitiv…de aceeași apă cu clor.

12 comentarii la „Lucrurile se mai schimbă și…Pavel Coruț”

 1. Chestia cu „Pavel Coruţ va face valuri în viaţa religioasă românească” m-a dat pe spate.

  M-a apucat un râs de m-am ţinut cu mâna de burtă.

  Dacă elucubraţiile lui Pavel Coruţ ar trebui să provoace seisme e grav.

  Chiar Părintele Stănciulescu -Bârda a scris asta?

 2. Dragă, Părintele Alexandru, a zis-o din partea omului care nu știe prea multe…pentru creștinul de rând, nu pentru tine.

  Și are dreptate…

  Am văzut o parte din emisiunea aia de la OTV…i-a înnebunit pe mulți de cap, au dat telefoane în direct…după cum spune…și asta e percepția lor…

  Pentru Părintele Alexandru, om erudit și cu multă școală a vieții, Pavel Coruț nu e o problemă…

  Problema e pentru cei mulți…și are dreptate…

 3. Cea mai tare chestiune e că nea Diaconescu, ca și când a luat aminte la discuția noastră…îl are pe Pavel Coruț la el, chiar acum…în direct sau în reluare…și fiecare poate să audă ce debitează…

 4. Am fost victima lui Corut…

  Cata greata imi inspira acum…abia astept momentul in care Dumnezeu ii va darama logica asta la fel de solida ca un castel de carti de joc…

 5. În aparență, doamna Brândușa, lucrurile rele sunt doar…rele.

  Însă lucurile rele…sunt întotdeauna foarte bune, după ce se întâmplă…pentru că ne fac să gândim și mai profund.

  Și Dumnezeu lucrează și prin Coruț și prin mine și prin dv. tot la fel de ușor și de bine.

  Problema e să înțelegi diferența între noi…

 6. Da,Parinte,aveti dreptate… imi dau seama ca a fost o etapa prin care a trebuit sa trec ca sa ajung aici…

  …Dar tot imi este greu sa-i suport ineptiile…

 7. Da, tocmai ascult elucubraţia lui Coruţ.

  Astăzi, mă duce cu gândul la Dreptul Simeon care a corectat traducerea «fecioară» a Septuagintei de la Isaia 7, 14, înlocuind-o cu «femeie».

  Coruţ încearcă să-L înţeleagă prin puterea minţii lui pe Dumnezeu,pe cale pur raţională. Declară că nu este creştin, dar crede în Dumnezeu.Într-un Dumnezeu personal, probabil.

  Un sofist, care însă jonglează foarte dibaci cuvintele, el însuşi recunoaşte că poate fi un manipulator mamonic.

 8. Cand citesc asa ceva am senzatia ca cel ce-a scris e un calator in timp, venit din secolele beznei. Cum poate cineva in secolul 21 sa se mire ca altcineva critica religia crestina, care este de departe cea mai vinovata religie din istoria omenirii?! Ignoranta aroganta (eufemistic spus) a crestinilor a dus la exterminarea unor popoare (vechii prusaci, taino, selknam etc.), la torturi inimaginabile, la blocarea stiintei timp de secole. Daca am putea sa privim lucrurile cu adevarat obiectiv apologia crestinismului ne-ar parea mult mai abominabila decat cea a nazismului.

 9. Așa…și?!

  Cum de ați ajuns să ne citiți, dragă Donaris, dacă suntem atât de în beznă?!

  Pune și dumneata o sursă de lumină mai puternică, lângă computer…ca să se lumineze textul nostru…nu?!!!

 10. Nu va speriati,Oameni buni!Fiecare e raspunzator de faptele lui.

  Sa ne lumineze Dumnezeu mintea la fiecare… spre a intelege corect modul de viata de pe pamant.

  Dansul asa a inteles,asa procedeaza.

  Revelatia fiecaruia e in functie de LUMINA ce doreste sa-l calauzeasca.
  Pacea lui Dumnezeu sa fie cu noi cu totii!

  Ceea ce afirma e doar o parere…E parerea dansului si e drept raspunzator.
  Acelasi Dumnezeu ne judeca pe toti!

 11. Greseala pe care o fac cei care gandesc ca Donaris (am gandit si eu candva ca ea),este ca raporteaza tot ce scrie in Biblie la timpurile noastre…

  Dar oamenii din timpurile acelea erau de-o cruzime si de-un animalism greu de inchipuit.Daca ar citi mai cu atentie,ar vedea ca Dumnezeu cand a trimis foc si pucioasa din cer peste Sodoma si Gomora,ar fi izbavit acele doua tinuturi daca ar fi gasit in ele macar zece drepti.

  Dumnezeu ne-a civilizat,de aceea acum ne putem bucura de viata pe care o avem…altfel am fi fost niste canibali,homosexuali,necrofili,zoofili…si nu stiu daca am mai fi existat acum…daca nu ne-am fi autodistrus.

  Dumnezeu vorbea pe intelesul oamenilor de atunci,El nu avea nevoie de jertfe,ei aveau nevoie sa le aduca…

  Istraelul era cel mai civilizat popor(raportat le vremea aceea,nu scoateti lucrurile din context) tocmai ca era condus de Dumnezeu.

 12. Scuze,n-am citit cu atentie comentariul lui Donaris,m-am grabit… ramasesem calata pe ineptiile lui corut despre Vechiul Testament…

  …Asta nu inseamna ca nu bate campii la greu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *