5 comments

 • Un răspuns frumos Părinte.
  Sperăm că Răzvan a avut şi deschiderea de a asculta.

 • Da,si mie imi place cum i-ati raspuns…acum sa vedem ce parere are si Razvan.

  Sanatate,Parinte!

 • Ma onoreaza raspunsul dumneavoastra, care este chiar bun – in cea mai mare parte- dar privit dintr-o perspectiva strict crestina.

  Dar sunt cateva lucruri mai putin clare:

  Cum ramane cu zodiile horoscopului care se regasesc fidel in Biblie?

  In primul rand, pentru ca vad ca atitudinea asta de „nu sunt demn de rai”, „sunt un om stricat, pacatos” v-o aplicati si dv.

  Daca dumneavoastra, ca preot nu sperati sa intrati in rai, ce putem spune despre ceilalti credinciosi? Ei ce sanse au?

  Cred ca oamenii trebuie luati asa cum sunt, atat timp cat nu fac rau nimanui! Cum zicea profesoara mea preferata din liceu : „Libertatea pumnului tau se opreste in fata libertatii fetei celalalt”.

  Adica „traieste si lasa sa traiasca”. Adica „iubeste si nu judeca”. Adica „ajuta si nu astepta nimic in schimb”. Iarta „pana nu mai poti”. – astea sunt adevaratele percepte, care pot fi crestine sau pur si simplu umane.

  Pe asta trebuie sa ne concentram, nu pe ura si pe discriminare (adica pe separare) ci pe unire. Pentru ca homosexual sau nu, romanul e tot roman, si mai departe european.

  Si mai am o prietena care spune ca Biblia contine 700 si ceva de mustrari pentru heterosexuali si cateva pentru homosexuali.

  Deci chiar si pentru homosexuali exista destule sanse de a fi oameni buni, totul este sa fie lasati sa evolueze, la fel cum toata lumea vrea acelasi lucru: sa fie lasata sa se dezvolte si sa isi caute propria cale. Propriul drum al realizarii personale.

  „Trebuie sa iti rupi patimile din tine, cum ti-ai rupe carnea de pe tine” – asta este un experiment.Si cred ca sunteti de acord cu mine. Planul lui Dumnezeu este un experiment asupra omului. La fel cum multe alte experimente au fost facute asupra firii umane in istorie.

  Nu stim cum va reactiona un om complet (100%) lipsit de vicii si de patimi. Nu stim cum va arata el si cum va trai el, sau daca va mai fi sanatos mintal.

  Un experiment asupra sufletului si naturii umane, chiar daca este facut intr-un scop nobil. Nu putem sa fim niste omuleti fericiti, supusi, virgini, veseli si buni cu toata lumea, care toata viata lor sa manance coji de cartofi si sa fie perfecti si mereu ascultandu-l pe Dumnezeu!

  Asta mai vroia cineva sa faca, dar prin alte mijloace – nu religioase, ci de stat.

  Nimeni nu neaga tot. Sunt atatea lucruri frumoase care se construiesc si altele care se pot construi. De asta nu imi place comunismul, pentru ca nu face decat sa darame si nu construieste nimic.

  Dar…. eu, ca si multi alti oameni si ca si autorii filmului Zeitgeist, pur si simplu pun in discutie anumite lucruri pe care toata lumea le ia de bune.

  Daca aceste lucruri sunt intr-adevar bune, daca aceste lucruri sunt intr-adevar, nu bune – ci perfecte! asa cum se sustine, atunci inseamna ca rezista la critica, inseamna ca rezista la orice argument spus de mine sau orice argument „mut” al vechilor religii, al vechilor popoare, al tendintelor pagane din poporul nostru.

  Inseamna ca religia crestina chiar poate sa puna in umbra toate aceste argumente, prin Dumnezeu. Dar poate?

 • ps: insanatosire rapida

 • Ati spus dumneavoastra ca lucrurile nu (mai) sunt facute cu cap.

  Dar ele sunt facute tocmai cu cap, sa se strice cat mai repede! Ciclul de productie trebuie sa duduie continuu.

  Nici nu ti-ai cumparat bine un televizor, ca apare unul si mai mare, si mai plat, si mai performant. Iar peste 2 luni deja apare televizor 3D.

  Ideea este ca in lumea asta majoritatea lumii pentru asta munceste: pentru a vinde, pentru a produce, pentru a inchiria, pentru a consuma.

  Pentru a consuma lucruri. Cu alte cuvinte, standardul nostru de viata creste in principal prin „mai mult”, „mai repede”, „mai bine”. Dar in principiu prin „mai mult”.

  Adica in ziua de azi, toti (mai mult sau mai putin) avem in baie 2-3 geluri de dus, majoritatea avem 2-3 ceasuri, 2 telefoane mobile, 2-3 parfumuri, etc.

  Sistemul capitalist trebuie alimentat cumva. El este alimentat pe de-o parte cu bani (din ce in ce mai multi bani), inflatie, care produce si mai multi bani ca sa fie acoperita, si produse cat mai multe, mai abundente si mai ieftine, pentru ca oamenii sa cheltuie, sa cheltuie si iar sa cheltuie, pentru ca sistemul sa nu se opreasca.

  Ultima mare criza a capitalismului a fost in anii ’30.Atunci a fost o criza de supra-productie: adica venise Revolutia Industriala. Fabricile produceau pe banda rulanta, fermele produceau pe banda rulanta, existau ingrasaminte, tractoare, multe multe multe produse.

  DAR

  Exista un mare dar. Nu avea cine sa le cumpere.

  Oamenii aveau o pereche de cizme pe care o purtau toata viata. Aveau o masa care nu se strica niciodata. Aveau asteptari mici de la viata, si nu isi doreau sa aiba lucruri.

  Singurii care aveau multe lucruri si frumoase erau doar cei foarte foarte bogati.

  Si atunci a venit Marea Criza si Marea Foamete: cartofii erau stropiti cu benzina si arsi pe camp, hainele erau aruncate in Oceanul Pacific, mancarea era stropita cu benzina, si in timpul asta lumea murea de foame si era somera.

  Increderea in sistem disparuse, iar lumea nu consuma nici 1% din ce se producea. Bursa americana cazuse pentru ca desi exista supra-productie, mentalitatea americanului de rand era diferita: bancile au dat faliment, actiunile au fost vandute, bancherii si economistii si-au pierdut increderea si au vandut actiunile dintr-un singur motiv:

  Lumea nu cumpara destul. Si atunci de unde bani sa ruleze banca, de unde bani sa ruleze bursa, etc?

  Deci noi suntem cam intre doua rele – ori consumam (cum se spune la televizor ca trebuie incurajat consumul) ori dam faliment.

  Asta e capitalismul. Omul e consumator inainte de toate…

  Cum s-a rezolvat criza? Foarte simplu: s-a investit in promovare. Oamenii au inceput sa fie impinsi la consum.

  Presedintele Roosevelt a facut planul „New Deal” prin care au fost recapitalizati muncitorii, recapitalizate fabricile, recapitalizate afacerile, si prin mesaje de promovare si incredere in sistem.

  Dar de atunci a inceput spirala: acei bani trebuiau dati inapoi cu dobanda, deci trebuiau tipariti mai multi, deci aparea inflatia, deci lumea vroia si mai multi bani, ca sa cumpere si mai multe lucruri, etc.

  Si uite ca azi suntem iar in impas….

  Oare care o fi solutia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *