Psihologie eterodoxă (schiță de curs)

Pentru că d-l Conțac nu a avut ce face și mi-a dat idei…simt nevoia acută ca să mă confesez în materie de sectologie aplicată. Adică ce am învățat eu, mai concret, de vreo 4 ani de zile, la nivel online, din blogurile baptiste, penticostale, adventiste, iehoviste, mormone etc., adică din umplutura eterodoxă de la nivel online, adică care nu e dreptslăvitoare, nu e cucernică, nu e reală, ci e…mimantă.

Scriem pe scurt…pentru ca să nu facă atac de rinichi domnul Conțac și nici alții…

1. Că toți ne fură credința ortodoxă, Sfinții Părinți, Sfânta Scriptură, tot felul de idei teologice…le împachetează ca pentru ei sau le înțeleg sonat, în sensul cultului…și cam asta e osatura lor religioasă importantă.

2. Că multe culte din România sunt legale doar în aparență, pentru că, în realitate, manifestă tendințe centrifuge, revanșarde, expansioniste și relațiile lor cu statul și cu Biserica Ortodoxă sunt duplicitare.

3. Că cei mai răsăriți dintre baptiști, adventiști, mormoni etc. sunt morți după titluri universitare și după posturi cheie în România, fapt pentru care fugi în externe și fă doctorate, dă examene, ca să fim experți în dilentantism teologic.

4. Cultele românești, altele decât Biserica Ortodoxă…ne văd Biserica ca pe gigantul care nu le dă voie să respire…și fiecare dă cu tancul în ea sau cu ce are la îndemână.

5. Etosul neoprotestant e un fel de ciupercă otrăvită pe copac sănătos sau ca nuca în perete…fapt pentru care, se potrivește cu mintea sănătoasă…ca flacăra violet sau ca influxul psihotronic.

6. Cum sunt susținuți cu bani din afară homosexualii sau masonii români  așa sunt susținute toate felurile de credințe, nebunii, satanisme și depravări majore din România.

Restul e…mărunțire a celor 6 puncte din deasupra.

Am învățat cum vorbesc, cum se ascund, cum atacă, cât de proști sunt, cine consideră ei că sunt mințile lor luminate, cum se bucură când găsesc un nod în papură, în ce fel de ghetou, de închidere au trăit majoritatea dintre ei, care sunt mijloacele lor de racolare ale ortodocșilor.

Se duc la cei sărmani, la analfabeți, la singuri…și dau cu banul în schimbul pocăirii la număr.

Apelează la oamenii lor din presă, din justiție, din armată, din poliție, din ministere, din asociații, comisii și comitete.

Fac front comun baptiștii, cu adventiștii, cu cine mai vrei…dacă e să dea în ortodocși. Dacă e cu bucata proprie: frate, fiecare cu treaba mă-sii!

La nivel online nu își dau numele…dar ei între ei se cunosc, se simt, se miros. Se grupează și clicăresc un blog de mama focului…dând senzația că baptiștii sunt 3000 de milioane în România și nu 0, 6 la sută din locuitorii României.

Profită, neoprotestanții români, profită de bunătatea și de indulgența românilor ortodocși și îi încalecă la propriu. E ca evreii din timpul lui Eminescu sau ca țiganii și ungurii din timpul nostru. Dacă au conducerea se răzbună.

Exclud, discriminează, în școlile și spitalele lor nu e niciunul de altă credință decât secta (excepțiile au o explicație sigură…), momesc, se dau de politicoși, se dau de sinceri, de milostivi, de deștepți.

Nimic nu se face la ei fără un profit sigur, vizibil. E ca Uniunea Maghiarilor din România, care nu sunt partid, i-au votat câteva mii, zeci de mii…și conduc țara, împreună cu alți șmecheri.

Românii ortodocși nu au învățat încă să aibă tupeu democratic, să abuzeze de legi în favoarea lor, să facă circ internațional cum fac neprotestanții sau homosexualii sau evreii că, vezi Doamne, cineva i-a discriminat, cineva le-a călcat drepturile.

Adică nu ne-am trezit, ca să punem piciorul în prag și să spunem: Frate, interesul vostru e acesta…dar interesul nostru e tocmai interesul vostru! Și asta legal, democratic și nu anarhic!

Adică te legi de fiecare chichiță, de fiecare argument și te bați pentru fiecare Biserică, pentru fiecare drept încălcat, pentru fiecare credincios ortodox, pentru fiecare cimitir, parc, spital, școală, muzeu, fir de praf făcute de ortodocși.

Astăzi dimineață, pe Antena 3 se titra: anotimpul grevelor. Adică greva e un fel de primăvară.

Haideți să ne imaginăm că românii, devin tot la fel de strângători și de atenți cu bunurile și demnitatea lor ca musulmanii și spun: Da, foarte bine, să se respecte mersul cu belciugul în nas, să existe homosexuali, baptiști în România, să fim ca frații…dar nu la o apropiere de 3 kilometrii de vreo Biserică sau Mănăstire ortodoxă.

Ați înțeles mesajul?!!!!

Dacă voi o dați cu drepturile omului, cu fiecare să ne facem de cap…adică minoritarii, majoritarii ar trebui să țipe și ei.

E corect?

Adică: un cățel mic te scoală din somn, la 3 dimineața. Îi spui să plece de sub geamul tău. Nu aude. Îl mai somezi încă odată. Tot nu pleacă. Dacă iei ceva, contondent și îi dai la cap…nu înseamnă că…după enervareși revers?

Pentru că, ale domnu conțac, cruceru, mărgelatu…dacă vin ei la mine și se dau de tupeiști, aici, în văzul tuturor, unde știu că aici îi citesc și îi văd toți ortodocșii de sus și de jos ai României…ce fac, acești domni și doamne și domnițe, când sunt ei singuri…cu victimele, care au, din fericire, altă credință, spre exemplu: credința ortodoxă?

Nu, acolo nu e cu amabilități, ci acolo e ca în campania electorală: dacă nu iei Biblia și o găleată de la noi și trei seturi de chiloți pentru ăia micii…vom fi agresivi sau vom pune, pe primarii noștri, să vă ajusteze.

O, din păcate, România reală, în care trăim tot timpul…în inima ei…are și astea, pe care le scriu eu aici.

Și, pentru că  e doar o schiță de lecție…o seară bună!

14 comments

 • Ei, uite că aţi pus picioruşul urii în prag şi le-aţi nimicit pe secte dintr-un condei (virtual).

  O dulce postare neolegionară cu inconfundabila aromă de bastricnină. S-o serviţi sănătos, împreună cu ceilalţi cititori ai blogului care vă împărtăşesc idealurile.

  Când v-aţi hotărât să ne împuşcaţi, să ne cereţi adresele, că pesemne aşa e creştineşte şi ortodox.

 • V-am mai votat și eu, odată, domnule Conțac…

  Deci, stimabile domnule Conțac…

  Picioruș e numele de familie, moștenit de la strămoși, ca și Conțac…Dacă te legi de el…ești doar neam prost..ceea ce eu cred că sunteți.

  Mai sus e ceea ce este în realitate…și nu fabulație!

  Iar eu nu sunt neolegionar, nici antihrist, nici măcar Hitler și nici măcar, nici măcar marius cruceru, ci un om care vede, domnule Conțac…realitatea.

  Se pare că lupul devine iepure, dacă nu îi place…

  Eu sper că dv. veți înțelege, că dacă cineva citește comentariul de deasupra, al dv. și nu e țicnit…înțelege ce fel de duhuri vă poartă.

  Și, înțelegeți foarte bine (sper) că vă vedeți 3 comentarii la mine…acum, nu pentru că vă simpatizez…ci pentru că sunteți un cobai…

  E ca la: copiii spun lucruri trăznite.

  Eu zic…dv. vă dați în petec.

  E un lucru bun…din punctul meu de vedere, pentru că dv. îmi confirmați articolul…

  Nu credeți?!!!!

 • Totul este adevarat domnule Contac…stiu si eu cum va folositi de oamenii saraci,singuri…stiu ce manipulatori sunteti.

  Il felicit pe Parintele Dorin pentru atitudine.

 • Strategia dvs., părinte Picioruş, are oareşce vechime; datează cam de pe vremea Mântuitorului şi a fost folosit uneori şi împotriva Lui.

  Pe scurt, se cheamă „demonizarea adversarului”. Fiindcă e foarte la îndemână şi uşor de aplicat, a fost reluată cu mare succes în istorie (inchiziţie, nazism, comunism, legionarism, vechi şi nou).

  Mărturisesc că am fost atât de bulversat de generozitatea dvs. (de a aproba comentariile mele) încât m-am pierdut cu firea şi de aici incapacitatea de a răspunde cu aceeaşi curtoazie pe care o văd la dvs.

  Combateţi bine şi călcaţi apăsat a mic inchizitor. Noroc că sunteţi tânăr şi aveţi toate şansele să deveniţi cândva mare. Opera defunctului P.I. David are nevoie de continuatori pe măsură, iar dvs. vă arătaţi demn de a duce mai departe cercetările sale.

 • E o generozitate de fațadă, falsă, domnule Conțac, generozitatea față de dv.

  Mă prefac… Joc teatru…ca orice mic inchizitor.

  Numai că eu joc teatru…cu cei care se preschimbă în îngeri de lumină, care sunt impostori de lux.

  Adică cu cei care transformul luxul = lumina…în mod frenetic de a lupta cu Biserica lui Dumnezeu, domnule Conțac, cu Biserica Lui….nu a mea.

  Din când în când, ca acum, îmi permit luxul să stau de vorbă cu îngerii căzuți, cu impostorii care traduc Scriptura pentru a o folosi împotriva mântuirii lor și a noastră, cu cei care sunt frumoși pe-afară, că înăuntru-i leopardul…

  E un fel de plăcere perversă (discuția cu dv.), pe care, din când în când mai mi-o procur.

  Vă mulțumesc însă pentru civilitatea acidă din ultimul comentariu.

  Acolo, la Oxford, de unde am văzut poze cu dv., de la bibliotecă, de pe gazon (eu dau cu ochiul pe la dv. pe blog, nu vă trec cu vederea!), așa se practică…nu?!

  Dacă îmi vorbiți tot așa…puteți să mă porcăiți cât doriți…că nu asta e problema…

  Însă vreau să fiți cum sunteți dv.!

  Fără să o dați la întors cu mine.

  Se poate?!

  Eu cred că da, că sunteți băiat dezghețat la minte…nu legionar, nu?!

 • Părinte Picioruş, poate n-ar fi rău să citiţi şi explicaţiile la poze, dacă tot ne mai vizitaţi din când în când. Eram la Cambridge, nu la Oxford.
  Dar poate că nu contează atât de mult diferenţa. Să zicem că eram la Oxbridge.

  P.S. Interesant acest joc de-a sinceritatea „de faţadă” (ca să vă citez). Cred că nu trebuie să vă spun eu ce personaje din Scriptură aveau ca specialitate „faţada”. În orice caz, era văruită frumos. Cam ca la dvs. Spor în toate şi să combateţi bine mai departe. Mi-e groază să mă gândesc ce s-ar întâmpla cu Biserica lui Hristos dacă n-aţi fi dvs. să o apăraţi!

 • Cum se face însă că la dv. pe blog nu aveți CV?

  Sunteți penticostal, domnule Conțac, sau baptist?

  Și, apropo, când auziți că cineva vă citește blogul…trebuie mai întâi să-i mulțumiți.

  Eu vorbesc cum îmi vorbește clientul: aplicat.

  Și înțeleg, nespus de bine, dragul meu, ce s-ar face Biserica fără mine sau dv. fără sau cu online.

 • Doamne, ajuta!

  Din pacate avem si noi eterodocsii nostri care o mai dau uneori cu „sfintii” lor, cu asa-zisii „sfinti eretici”!

  Nu ma straduiesc sa-i compar pe „ai nostri” cu ei (eterodocsii adica), pt ca nu-mi sta in putinta.
  Ii observ, ii atentionez/combat si eu cum pot (totusi, sunt slab… dar nu pot rabda), atata cat sa nu se lipeasca mizeria asta si de alti frati.

  E o adevarata scoala de spalare a creierului, de ai zice ca acum nu mai conteaza pacatul si nici pocainta, ci numai dragostea afirmata ca toleranta (a pacatului!).

  Dispare, incet incet, intelepciunea sarpelui de la noi, furati fiind de confort si de viteza cu care trebuie sa ne „miscam”, ca sa dobandim „cele necesare”. Plata noastra, multa, insa este „in Ceruri”, nu aici, nu intr-o punga cu arginti pe care ne vindem credinta, sufletul.

  Multumesc Parinte pt articol.

 • Să fie bine cu serviciul!

  Am primit scrisoarea…

  Mulțumim frumos pentru încredere.

 • # Pr. Dorin. Socot că un blog (mai ales când se cheamă Vaisamar) nu e locul potrivit pentru afişarea CV-ului.

  „Vaisamar cu CV”. Sună straşnic! Şi-apoi, nu mă simt dator să le pun în vedere cititorilor lista cu galoanele academice sau cu bruma de isprăvi culturale. Un blog e un blog. Dar de unde acest interes al dvs. pentru CV-urile altora, mai ales dacă e vorba de heterodocşi?

  Mă nevoiesc să fiu creştin, părinte Picioruş. „A mere Christian”, cum ar spune anglicanul C.S. Lewis. De ce ţineţi cu tot dinadinsul să-i prejudecaţi pe oameni cu ajutorul etichetelor? Lăsaţi-vă surprins… Nu citiţi postările şi comentariile mele cu „Invazia sectelor” alături, căutând nedumerit secta potrivită. S-ar putea să n-o găsiţi…

  Nu obişnuiesc să le mulţumesc cititorilor că îmi citesc blogul. Cine citeşte, pentru el citeşte, nu pentru mine. Desigur, un număr mai mare de cititori mi-ar gâdila orgoliul. Dar atunci, să le mulţumesc cititorilor pentru că mă aţâţă întru slavă deşartă?

 • Atunci, domnule Conțac, ce vă determină totuși să scrieți un blog…pe care vă jenați să vă puneți numele, studiile, confesiunea și chiar poza?

  E prea prost pentru numele dv.?

  Sunteți prea insignifiant…încât nimeni nu doriți să vă cunoască, dar totuși, aveți orgoliul exegetului care știe Scriptura pe de rost?

  Nu suferiți de slavă deșartă? Atunci de care patimă?

  Vedeți ce discuții interesante putem avea?….

 • Ei, bună întrebare…

  Din păcate, n-am ajuns, în lectura mea din Freud, la capitolul care explică ce ne motivează să promovăm cercetarea fără a ne promova implicit pe noi înşine.

 • Domnule Asist. Emanuel Conțac e bine să ai față și responsabilitate…pentru ceea ce spui și faci.

  http://u1.ipernity.com/14/00/75/7270075.103a4ef6.jpg

  Noi știam asta…însă mulți de aici nu o știau, nu-i așa?!

  Mulți de-ai dv., și de-ai lor, de-ai baptiștilor dar și de-ai noștri, cu studii…au venit și au crezut că stau sub umbra anonimatului.

  A nu se confunda a nu vorbi despre ei…cu a nu-i cunoaște.

  Și, după ce sunteți niște ipocriți de duzină și mă beșteliți la greu…veniți la mine și vă dați de sfinți?!!!!

  Eu pentru mostre concrete, de acest fel sunt dezamăgit…

  Și îmi pare rău că în astfel de funcții de învățământ ajung astfel de oameni fără coloană vertebrală, care fac rău…și își fac rău.

  Așa că, la revedere domnule Vai și amar!

 • Părinte, n-ai citit E. Goffman, „The Presentation of Self in Everyday Life”, ca să ştii că asumăm diferite măşti sociale în diferite contexte sociale, fără ca prin asta să fim ipocriţi? Eu nu sunt „dl. asistent” decât în relaţia cu studenţii mei sau cu alţi universitari.

  Pe internet nu sunt „dl. asistent”, ci un blogăr între mulţi alţii, aşa cum nici acasă nu sunt „dl. asistent univ. drd.”, ci unul dintre cei opt copii. Nu văd de ce ar deranja asta pe cineva.

  Nu ştiu cine v-a beştelit, dar se pare că aţi fost traumatizat foarte rău. De atunci, se pare că aţi devenit incapabil să mai operaţi cu nuanţe. Percepeţi lumea doar în alb (dvs.) şi negru (noi, ceilalţi).

  Să fie tot răul din lume numai ăsta al meu: că nu mi-am pus fotografie şi CV pe blog şi că, la umbra acestui sinistru anonimat, conspir să sap la temeliile ortodoxiei şi să subminez poziţia dvs. de guru incontestabil al unei lumi post-moderne în derută. 🙂

  Mult spor în toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *