Sensul de bază

În două emisiuni diferite (una nu știu când și una astă seară) la Realitatea TV, d-l Emil Hurezeanu a folosit expresia: nu mă excită persoana / subiectul folosind pe a excita în forma de bază a lui excito, excitare, excitavi, excitatus = a trezi, a ridica, a produce, a incita…pentru ca apoi să fie: a produce erecție. Nimeni nu a îndrăznit să râdă…și bine au făcut.

În contextul de la Dalles 1, când eu i-am spus cupletului de judecată: De ce induceți ideea că Sinodul Bisericii e impotent să își canonizeze Sfinții din timpul comunismului?, am văzut pe fețele lor că impotență nu era, mai întâi de toate: lipsă de putere (adică nu știa nimeni cuvântul latin?)…ci era o discuție despre erecția masculină. Pentru că eu spusesem de fapt: De ce induceți ideea că Sinodul Bisericii noastre e fără putere, că nu e în stare, că nu vrea să își canonizeze Sfinții?

Iarăși, tot de două ori, l-am auzit pe Mircea Badea, că a folosit pe impotență în sensul de bază: lipsă de putere și nu în sensul de mâna a doua, cel vehiculat adesea, cel sexual.

Mesajul: nu mai folosiți decât un sens al cuvintelor…și considerați că doar acela e primul și ultimul al unui cuvânt!

Când nu știți un cuvânt…e mai bine să veniți acasă să căutați în dicționar…decât să vă dați în petec cu râsul.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *