Marea reconciliere?!

Într-o bună dimineață (ar fi putut să fie chiar noapte), Părintele Savatie Baștovoi s-a trezit dintr-un vis tulburător. Se făcea că dușmanul de dincolo de Prut, adică mia persona, acela care i-a insultat până peste poate pe tradiționaliști chiar în mândria lor ecumenistă, avea o față veselă spre Prea Cuvioșia sa și nu tărcată, ca până acum.

Și eu, în visul său, îi zâmbeam, eram călduros cu el, chiar îl îmbrățișam…pentru că, chiar dacă am învățat eu teologie ortodoxă în România și nu în Bangladesh, am apucături din astea, sonate, de făcător de pace, de amiabil, cu oamenii adânci și duhovnciești.

Și, ca prin minune, a înțeles: că dușmanul de clasă, teologul cu aere de geniu de carton, încrezutul de peste Prut, Volga și Missssssipppiii nu e chiar drac gol, ci, dimpotrivă: are și față veselă. Fapt pentru care și-a adus aminte de Fericitul său Părinte, orb și harismat, de cuvinte lui…și a zis: stai vere, că și ăsta e din stirpea mea și nu e mason, ecumenist, fascist, încrezut, răzbunător, cum se preconiza a fi…ci un om care cunoaște ceva din adâncurile Duhului, din vederea gândurilor, din experiența cu dracii și Sfinții, că de aia tot scrie despre ele. Că de nu ar fi….nu s-ar povesti, nu?!

Fapt pentru care, bunăoară (citat din Mihail Neamțu), m-a pus la gazeta de perete a Sfintei sale Mănăstiri Înălțarea Domnului Noul Neamț, cu o predică, în care îmi lăudam și eu Părintele, la al cărui prim volum lucrez…și o să fie cât mai curând la nivel online, cu mila lui Dumnezeu. Și pe gratis, moca…nu pe bani!

Acum ce a vrut să spună prin acest gest?

Variante de răspuns:

1. Am vrut să îl băgăm în seamă pe fraier…ca să vedem cum reacționează.

2. Am făcut o glumă bună.

3. Ne pare rău pentru că te-am înțeles prost și te-am judecat așijderea.

4. Îți dăm un loc de misionar alături de Danion Vasile, pentru că pleacă o rachetă pe Marte, rusească, și avem nevoie de doi inși, predicatori forte, pentru evanghelizare.

5. Vine Sfântul și Marele Post și facem un act de clemență, reducere 20% pentru preoți cu barbă…la iertare.

6. Noi, în Republica Moldova, așa facem: ne iubim ca frații, înainte de post și în post…iar după Paști îi dăm un șut în moalele capului.

7. Nu s-a întâmplat nimic serios. Totul intră în parametri normali. A fost numai o halucinație. Vom scoate mâine articolul de pe noul nostru sait…și o să te liniștești.

Ufffff…

Vorba cântecului: Nu contează cât de lung ai părul…ci contează cât de mult visezi.

Se pare că și eu am avut o mică buruiere/ bruiere de altitudine.

Avionul va ateriza peste cinci…minute.

Vă rugăm să fiți calmi!

2 comments

 • Ar fi folositor pentru credinciosi sa fie o reconciliere…poate ca raspunsul 3 este cel valabil.

  Mi-ar placea si mie ca Parintele Savatie sa faca mai mult la nivel online…are foarte multe de dat pentru ca la inzestrat cu foarte mult Dumnezeu.

  Mi-e, una,imi place mult…

  Toate cele bune,Parinte!

 • Așa zicem și noi, doamnă Brîndușa, numai că iubirea e în doi…și nu e solilocviu.

  Dar eu cred în imposibil (nu?), în conștiință, în smerenie, în curăția de a ne avea ca frații, pentru că ce-am avut și ce-am pierdut, nu?!

  Însă mânușa e aruncată în teren la Amicul (amicus = prieten) Savatie.

  Dacă o ridică de jos și spune: Da, Părinte Dorin, eu am revenit la nivel online pentru ca să vă dau peste bot, că credeam că o luaseți razna…atunci e bine: poporul ortodox se bucură!

  Dacă nu e bărbat de acest tip: cu recunoaștere imediată…atunci trecutul nu devine…prezent.

  Dacă recunoaște asta…voi publica o scrisoare către Prea Cuvioșia sa, de acum vreo 4 ani, la care nu mi-a răspuns nici acum…în care îi spuneam că eu am nevoie de el, cum el are nevoie de mine…pentru creșterea noastră interioară.

  Până atunci…așteptări suspansate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *