Dumnezeu cu mila, dar și cu dreptatea

Dreptatea lui Dumnezeu se vede, ca și mila Lui. Adevărul lui Dumnezeu stă scris în Scripturile Sfinte și în cărțile Părinților, dar Dumnezeu vorbește și cu inimile oamenilor, chiar cu cei care ar vrea să-și astupe urechile, real, nu imaginar, nu în halucinație.

Sunt momente în care și omul obișnuit recunoaște foarte bine glasul Lui sau mâna Lui în viața sa. Poți să auzi și pe cei care nu cred în El, mărturisind astfel de lucruri.

Într-o nuvelă a lui Fănuș Neagu, Acasă, am găsit câteva cuvinte zguduitoare, care denotă spiritul fin al autorului, dar care stau și în caracterul și psihologia poporului, de a le rosti. Iar Fănuș Neagu le pune în gura unui personaj zis Șontorogul, șchiopătând și la propriu și la figurat, obscur, nefericit, cocoșat de frica mai marilor:

Dumnezeu cu mila, vorba proverbului. El dă, El ia. Are un par pregătit pentru fiecare. Și când dă, dă de usucă, rupe carnea de pe tine.

Este o observație realistă. Fioros de realistă. Să ne ferească Dumnezeu pe toți de a o constata pe pielea proprie, atunci când e prea târziu, când Cel ce vede toate a trebuit să usuce pielea de pe tine în bătaie ca să lași nasul în pământ și să recunoști cine ești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *