De ce nu suntem originali?

Sursa fotografiei…

Pentru că nu suntem oameni autentici, profunzi, reali. Numai oamenii profunzi pot fi și orginali în același timp, pentru că originalitatea lor e o manifestare normală a vieții lor și nu una căutată.

Din acest motiv artistul sau oratorul manierat sau afectat sunt cei care nu scriu sau nu vorbesc așa cum simt, așa cum vor, așa cum au nevoie…ci vor, mai întotdeauna, să intre în niște șabloane, să joace după regulile altora, după cutume care nu au nimic de-a face cu ei.

Dar cutuma fără aderență la tine nu te exprimă ci te falsifică. Artistul, oratorul, creatorul de orice care imită, în mod servil, pe alții nu se prezintă niciodată pe sine…Și nu se prezintă pe sine pentru că nu crede în sine. Și neîncrederea lui în sine nu este un act de modestie, ci unul de impotență creatoare.

Omul nu poate să facă ceva autentic, unic, pentru că nu crede că poate să facă și, poate, că nici nu poate să facă. De aceea pare onest, serios, modest, în mod fals, atunci când nu face ceva unic, când nu merge pe calea lui, pe când cel care, cu adevărat, creează ceva, e socotit înfumurat, rău, iconoclast, pentru că trece peste malurile celorlalți, de dinaintea lui.

Cel mai adesea marii artiști și creatori au orgoliul lor…dar unul al suferinței, al muncii imense…Adică vine în urma a ceva…nu pe nimic…Copiatorul marilor artiști, servil și encomiastic la adresa lor, nu e un om cinstit ci un profitor după urma grandorii altora.

La fel e în teologie, în artă, în știință: unii fac lucruri unice… pe când alții îi laudă pe cei care fac lucruri unice, vorba lui Eminescu, nu ca să îi laude pe unici…ci să își câștige și ei porția lor de „nemurire”. Însă nemurirea, adică considerația din partea posterității, nu ți-o câștigi cu ce nu ai făcut…ci cu ceea ce ai făcut

Lucrurile făcute rămân și conving. Te duc mai departe în istorie…

Tocmai de aceea originalitatea nu vine singură, ci e o urmare a înțelegerii și aprofundării de sine. Omul se creeză pe sine…pentru ca apoi să creeze lucruri valorice. Și acestea au marca lui, a persoanei lui imense, adică originalitate.

Deci ești original…dacă ești profund, dacă ai multă muncă în spate și dăruire și putere de creație…de la Dumnezeu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *