Locurile Sfinte din Israel
Intrați aici și aici pentru fotografii. Detalii pentru vizitatori. Alte fotografii. Fotografii și detalii despre Locurile Sfinte din Israel.
Intrați aici și aici pentru fotografii. Detalii pentru vizitatori. Alte fotografii. Fotografii și detalii despre Locurile Sfinte din Israel.
Hristos a înviat!
De curând am făcut şi eu paşii, în istorie, prin Israel.
Pe Muntele Măslinilor există o moschee cu piatra pe care a călcat Mântuitorul.
Am avut ocazia să văd Biserica Tatăl nostru. Aici s-a găsit rugăciunea pe o piatră (pe Muntele Măslinilor).
În curtea bisericii sunt înşirate plăci cu rugăciunea Tatăl nostru în diferite limbi, respectiv 64 limbi şi 31 dialecte.
Surpriza plăcută pentru noi este aceea că rugăciunea în limba română se află pusă în interiorul bisericii, în partea dreaptă a altarului.
Ceva similar, dar de data aceeasta cu icoane ale Maicii Domnului am văzut în Nazareth – Biserica catolică construită peste casa Maicii Domnului.
Am selectat câteva poze cu icoana Maicii Domnului din diferite zone, icoane care se află în curte, de jur împrejurul bisericii
Le puteți vedea aici.
În Grădina Ghetsimani se află piatra cea sfântă, unde Domnul Și-a plecat genunchii ca să se roage Tatălui.
În astfel de momente răsună parcă ecoul îndemnului către Ucenici: „Privegheaţi şi vă rugaţi ca să nu cădeţi în ispită!”.
Nici nu poţi definii când anume este încărcătura emoţională mai mare: atunci când te aglomerezi să imortalizezi momentul cu ajutorul tehnicii şi încerci să rosteşti o rugăciune, sau atunci când refaci acest film în pelicula minţii?
Un singur pelerinaj nu ajunge să conştientizezi exact momentul. Te apropii doar cu sfială de toate acele locuri.
Uneori, dezamăgiţi de bazarul turistic ce se întinde pe întreg drumul ce reface Calea Crucii, priveşti cu admiraţie pelerinii, în procesiune, care îşi închiriază o cruce pentru a o purta, desculţi, până la Mormântul Sfânt.
Însă nu ştii, de fapt, dacă aceste scene, menite să distragă atenţia de la spectacolul comercianţilor, care te îmbie, chiar şi în limba ta, să le cumperi produsele, nu sunt din nou strategii ale aceleeaşi pieţe turistice. Totul pare bine gândit, turismul fiind sursa cea mai bună de câştig într-o ţară deşertică.
Atunci brusc mi-am amintit de femeia din Sihar, care I-a spus lui Iisus: „Doamne, văd că eşti Profet. Părinţii noştri s-au închinat pe muntele acesta; şi voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii”.
Conştientizezi faptul, că oamenii nu se vor schimba instantaneu, doar pentru că vin aici pentru ca să calce pe urmele Mântuitorului și să audă: „Femeie„, i-a zis Iisus, „crede-Mă că vine ceasul când nu vă veţi închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim. Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci mântuirea vine de la iudei…Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr…”.
Sigur că aceste cuvinte aveau o semnificaţie mult mai profundă, dar ele te trezesc din starea turistului preocupat să surprindă cât mai multe detalii ale imaginilor vizuale(pentru a putea arăta şi celor dragi, care nu au avut ocazia să viziteze aceste locuri), din rugăciunea scurtă pe care apuci să o faci la intrarea în Sfântul mormânt (pentru că stai preţ de un minuţel poate şi ieşi pentru că aşteaptă mulţimea de pelerini în spatele tău) şi realizezi, din nou, adânca ta stare de păcătoşenie.
În îmbulzeala dinaintea intrării la Sfântul mormânt, încercând să faci abstracţie de priviri, coate şi comentarii uneori răutăcioase, te laşi purtat de valul mulţimii spre uşa Mormântului, repetându-ţi în tăcere strigătul bucuros: „Doamne, sunt aici!”.