Viitorul are miros de trecut

Viitorul nostru nu e futurologic, adică nu e viitor ci, dimpotrivă, el e un trecut uitat, minimalizat, prea puțin înțeles, răstălmăcit, negat cu obstinație. Când vom ajunge viitor, vom ajunge cu ceea ce am făcut și am trăit și am iubit acum, în această viață. De aici și importanța colosală, veșnică a prezentului nostru, care devine, cu fiecare clipă, trecut.

*

Mă dureau picioarele, eram în librărie, la etajul trei și am luat trei cărți lângă mine, în fotoliu, pentru 10-15 minute. Aforistică românească, de ultim moment, făcută în pripă. Mereu în pripă dar mereu cu aer pseudo-livresc. Adică oamenii nu mai au timp să gândească (pentru că nu e profitabil) și, pentru că pot să editeze ceva, ne editează trei sofisme…pentru ca să ne spună că opera nu va zâmbi niciodată spre public.

*

Detest ideea de carte pratică. Adică tocmai cartea care, chipurile, ți-ar lua toate neînțelegerile cu mâna dacă o citești. Însă nicio carte serioasă nu își este îndeajuns sieși. Ea întotdeauna (cartea serioasă, profundă) te va trimite la alte zeci de cărți și, în primul rând, la experiență.

*

Angajată recent…Și îi spune colegei de schimb: Mă intimidez când cineva se uită peste umărul meu, ca să vadă ce fac…Era să greșească restul…Însă nu era vorbă de emoție, ci de conștiința că ea nu e de acolo, că nu e proprie muncii pe care o face. Și mulți nu știu de ce sunt în stare…

*

Ce înseamnă om practic? Care se lasă dus de instinct…mai mult decât de rațiune? Însă putem vorbi de rațiune la un om care e preocupat toată ziua să vândă ferestre sau mobilă? Concluzia dureroasă: prea mult potențial irosit.

*

În România am ajuns să cumpărăm haine la kilogram (indiferent de cum arată rufele din kilogram) și să ne schimbăm, între noi, lucrurile de care avem nevoie, pentru că nu ne permitem să mai trăim de pe o zi pe alta. Și, în această durere și sărăcie imensă, noi mai vorbim de stat de drept cu capul pe umeri?

***

Un comentariu la „Viitorul are miros de trecut”

  1. Mai sunt cartile de genul: Invata X in 10 pasi sau 10 zile.
    De fapt, pentru foarte multi dintre semeni viata s-a transformat intr-o carte practica, adica una din care nu aflii nimic decat banalitati enervante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *