Despre Părintele Cleopa Ilie
Însemnări făcute pe data de 16 și 23 noiembrie 1999, cf. ed. rom. : Arhim. Ioanichie Bălan, Viața și nevoințele arhimandritului Cleopa Ilie, Ed. Trinitas, Iași, 1999.
*
Părinții săi:
tatăl: Alexandru Ilie;
mama: Ana Ilie.
A avut 10 frați.
*
Cunoaște puterea duhovnicească a Psaltirii.
*
Amintește spusa unui Sfânt Părinte: „sfârșitul lumii [actuale] va veni, când va lipsi dragostea dintre oameni”. Însă sfârșitul lumii înseamnă transfigurarea creației actuale și nu distrugerea ei definitivă.
*
Și-a ars cărțile pe care le-a scris fără binecuvântare de la cineva.
*
„frica de Dumnezeu și cugetarea la moarte îl izbăvesc pe om de tot păcatul”
*
Ain Karem – locul de naștere al Sfântului Ioan Botezătorul.
*
Amintește și de spusa Părintelui Paisie Olaru: „Să ai răbdare! Să nu cumva să tai din cruce”, adică din nevoința ta monahală.
*
Mireasa = sufletul nostru.
*
„Răbdare până la ușa mormântului”. Să rabzi, în credință, toate durerile, suferințele, ispitele până în clipa morții.
*
Recomanda spovedanie, apoi Sfântul Maslu cu cel puțin 3 preoți.
*
Despre candela din fața Sfintelor Icoane.
*
Canonul de 1000 de metanii pentru ieșitul din mănăstire fără rasă. Se referă la ieșirea unui monah, în haine civile, din mănăstire.
*
După 40 de ani de călugărie poți să te faci nebun pentru Hristos, spunea el.
Însă nebunia pentru Hristos e o harismă și nu o lucrare pentru care trebuie să te pregătești, și pe care o poți avea de la orice vârstă, după cum vedem din viețile Sfinților nebuni pentru Hristos.
*
Rostea Acatistul Buneivestiri dimineața și Paraclisul Maicii Domnului seara.
*
„Să ai pocăința tâlharului de pe cruce!”.
*
„Să aveți către Dumnezeu inimă de fii, către voi minte de judecător și către aproapele inimă de mamă”.
Să vă simțiți fiii lui Dumnezeu, să vă judecați pe voi înșivă continuu, dar să vă purtați maternal cu aproapele vostru.
*
„Munții sunt oamenii duhovnicești, iar dealurile [de care vorbește Scriptura] sunt cei de pe treapta a doua” în creșterea duhovnicească.
*
„cel ce face ascultare [de duhovnic sau de aproapele] cu rugăciune, liturghie săvârșește”. Adică aduce daruri lui Dumnezeu ascultarea și rugăciunea lui.
*
Unul dintre sfaturile cele mai corecte: „Niciodată să nu dai sfat nimănui, până când nu l-ai trăit tu!”. Și nici atunci cu aroganța că știi totul în materie de acea nevoință.
*
Cu referire la Sfintele Marta și Maria, surorile Sfântului Lazăr, din Evanghelie, într-o înțelegere duhovnicească: „trupul este Marta, iar sufletul este Maria”. Și ambele trebuie să slujească Domnului în același timp.
*
„Binele nu este bine când nu se face bine” în toți termenii, în tot parcursul său. Adică binele e cel care se săvârșește duhovnciește, după detaliile sale interne și nu de fațadă.
*
„Să avem convingerea [sinceră] că în toată clipa Îl supărăm pe Dumnezeu” prin ceea ce facem. Și, datorită acestui lucru, niciodată nu ne vom mai mândri și nici lăuda cu ceea ce facem.
*
Era de părere, că celor bogați nu trebuie să li se dea canon să facă milostenie. Probabil ca să nu îl facă ușor și să se mândrească și mai mult.
*
Grija față de toți: „Dacă aș avea o traistă mare, v-aș băga pe toți în ea și v-aș duce pe toți în Rai”.
*
Mâncarea frugală: „Cea mai bună mâncare este ceai cu pâine. Mâncare ușoară!”.
***